Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νόμο του... 1927 επικαλείται ο Στουρνάρας για να μην πληρώσει η ΤτΕ τον ΕΝΦΙΑ!

Νόμο του... 1927 επικαλείται ο Στουρνάρας για να μην πληρώσει η ΤτΕ τον ΕΝΦΙΑ!
Η απαλλαγή των ακινήτων της ΤτΕ απλώς θα επιβαρύνει τους υπόλοιπους υπόχρεους στον φόρο για να μην υπονομευθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ
Νόμο του 1927 επικαλείται η Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να εξασφαλίσει την απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων, τον ΕΝΦΙΑ, σχεδιαστής του οποίου υπήρξε ο νυν διοικητής, Γ. Στουρνάρας.
Αναλυτικά, η ΤτΕ επικαλείται τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 73 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο κυρώθηκε με τους Νόμους 3423/1927 και 3424/1927 ως παράρτημα διεθνούς σύμβασης και έχει, συνακόλουθα, υπερνομοθετική ισχύ, η ΤτΕ απαλλάσσεται παντός φόρου ή τέλους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απαλλαγή των ακινήτων που ανήκουν στην ΤτΕ από κάθε άμεσο και έμμεσο φόρο, δασμό, τέλος κ.λ.π. έχει επιβεβαιωθεί από σειρά αποφάσεων των αρμόδιων δικαστηρίων, αλλά και από το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο.
Το ίδιο θεσμικό πλαίσιο ισχύει και για τις κεντρικές τράπεζες των περισσοτέρων χωρών – μελών της Ε.Ε.
Η διεθνής πρακτική προβλέπει την πληρωμή στο κράτος μερίσματος επί των καθαρών κερδών των κεντρικών τραπεζών, το οποίο για την περίπτωση της Τραπέζης της Ελλάδος ισοδυναμεί με ποσοστό 88% επί των καθαρών κερδών της.
Στην πράξη, η ΤτΕ αντί να καταβάλλει φόρους, πληρώνει ετησίως μέρισμα, το οποίο καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο.
Με βάση τα παραπάνω, η απαλλαγή της ΤτΕ από τον ΕΝΦΙΑ είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, γιατί, ούτως ή άλλως, το Δημόσιο θα εισπράξει το ισόποσο του καταλογισθέντος ΕΝΦΙΑ, ενόψει της διάταξης του άρθρου 71 του Καταστατικού της Τράπεζας που περιορίζει τους μετόχους σε μέρισμα 12% και, όπως προαναφέρεται, αποδίδει στο Δημόσιο το υπόλοιπο 88%.
Βάσει δε αυτής της διάταξης του καταστατικού της ΤτΕ, το Δημόσιο έλαβε στη χρήση του 2013 το ποσό των 817.800.000 ευρώ.
Πρέπει τέλος να επισημανθεί ότι δεν τίθεται καν θέμα διακριτικής μεταχείρισης υπέρ των λοιπών, πλην του Δημοσίου, μετόχων, ενόψει του ότι οι τελευταίοι συστηματικά εισπράττουν πάντοτε μέρισμα, το οποίο ουδέποτε υπερβαίνει, βάσει του Καταστατικού, το ελάχιστο καταβλητέο 12%".

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Στουρνάρας (ΤτΕ): Ο σχεδιαστής του ΕΝΦΙΑ ζητά να εξαιρεθεί από την φορολόγηση ακινήτων η ΤτΕ

Την απαλλαγή των 29 ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδας από τον ΕΝΦΙΑ ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη ο διοικητής της ΤτΕ και κύριος σχεδιαστής του ΕΝΦΙΑ, Γ. Στουρνάρας.
Στην επιστολή του – όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών - ο κ. Στουρνάρας επικαλείται το δημόσιο συμφέρον μιας ανώνυμης εταιρείας, όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέροντας ότι η ΤτΕ πάντα εξαιρείται από την φορολόγηση των ακινήτων.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι πολλά από τα κτήρια της Τράπεζας της Ελλάδας είναι ιστορικής σημασίας,  όπως για παράδειγμα το κεντρικό κτίριο στην οδό Πανεπιστημίου.
Τα υπόλοιπα ακίνητα της Τράπεζας είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα.
Με το αίτημα αυτό εκτιμάται ότι «ανοίγει» παράθυρο απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για όλες τις ανώνυμες εταιρείες.

Νέες επιβαρύνσεις

Η απαλλαγή των ακινήτων της ΤτΕ απλώς θα επιβαρύνει τους υπόλοιπους υπόχρεους στον φόρο για να μην υπονομευθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο.
Ο πρώην υπουργός που τήρησε σιγή ιχθύος ακόμη και όταν στάλθηκαν «ραβασάκια» με ΕΝΦΙΑ εκατομμυρίων ευρώ στο Καλλιμάρμαρο, την Αρχαία Ολυμπία και το «Χαμόγελο του Παιδιού», παρασκηνιακά τώρα ζητά να γλιτώσουν οι μέτοχοι της τράπεζας τον ΕΝΦΙΑ.
Μετά την κατακραυγή λόγω των εξωφρενικών λαθών, η απάντηση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ήταν σαφής: Δεν φορολογούνται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
Αντίθετα, δεν υπήρχε καμία αναφορά για τις ανώνυμες εταιρείες και τα ακίνητα τους.
Σύμφωνα με τον νόμο, δεν απαλλάσσονται από τον φόρο οι ανώνυμες εταιρείες που ανήκουν στη γενική κυβέρνηση.
Σε αυτή τη νομική οντότητα συμπεριλαμβάνεται και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, η οποία ιδρύθηκε το 1927 βάσει ενός Παραρτήματος του Πρωτοκόλλου της Γενεύης και άρχισε να λειτουργεί τον Μάιο του 1928.
Εχει συσταθεί με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας. Ως έδρα της ορίζεται από το Καταστατικό της η Αθήνα, ενώ διατηρεί 17 υποκαταστήματα, 33 πρακτορεία και 9 θυρίδες σε όλη την Ελλάδα.
Τα 29 κτίρια της τράπεζας αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, με πρώτο και καλύτερο το κεντρικό της Πανεπιστημίου, το οποίο καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο (Πανεπιστημίου, Εδουάρδου Λω, Σταδίου και Ομήρου) συνολικού εμβαδού 19.300 τ.μ. Τα κτίρια της Τραπέζης της Ελλάδος είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα από την Ξάνθη και την Κέρκυρα έως τη Ρόδο και τα Χανιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης