Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μεϊμαράκης (πρ. Βουλής): Πρώτα η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και μετά... πιθανή προσφυγή στις κάλπες

Μεϊμαράκης (πρ. Βουλής): Πρώτα η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και μετά... πιθανή προσφυγή στις κάλπες
Ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται σκληρά με μια τρόικα που δεν εκφράζει την Ευρώπη που θέλουμε τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής
(upd3) Συγκεκριμένη πρόταση για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία περιλαμβάνει πρώτη την επιλογή νέου Προέδρου και μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης.
Ειδικότερα, στον απόηχο της συνάντησης με τον Κ. Παπούλια, ο Ευ. Μεϊμαράκης υποστήριξε την ανάγκη συμφωνίας σ’ ένα πρόσωπο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Στη συνέχεια, όπως υπογράμμισε, είναι πιθανή η εξέταση του ενδεχομένου προσφυγής σε πρόωρες εκλογές, δεδομένων και της τρέχουσας οικονομικής και πολιτικής συγκυρίας.
«Αυτό το οποίο προέχει και είναι αναγκαίο, είναι να συζητηθεί το όνομα και να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητήσουμε και ξέρετε ότι είναι μια πρόταση την οποία είχα καταθέσει κι εγώ, ακριβώς για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο και την αβεβαιότητα. Η προεδρική εκλογή, όπως γνωρίζετε, προσδιορίζεται από το Σύνταγμα. Εάν υπάρξει όνομα και συμφωνία αύριο το πρωί, μπορεί να τεθεί ακόμα και αύριο. Όμως, ο πρόεδρος της Βουλής, ούτως ή άλλως, υποχρεούται να εκδώσει σχετική ημερήσια διάταξη μέχρι την τελευταία ημέρα που ορίζει το Σύνταγμα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Αν πάμε σε εκλογές επειδή δεν εξέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Βουλή και δεν έχουμε συμφωνήσει ούτε στο όνομα, τότε μπορεί ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με 120 ψήφους, για παράδειγμα, από την επόμενη Βουλή. Και ερωτώ, θα είναι θετικό στην κρίσιμη εκείνη ώρα, με εκείνη την αβεβαιότητα και την εξέλιξη που δεν εκλέξαμε Πρόεδρο και πάμε για εκλογές και να εκλέξουμε μετά τις εκλογές Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν θα εκφράζει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων;» διερωτήθηκε εν συνεχεία.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Την άποψη ότι είναι η πρώτη φορά που όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά και απαιτούν λύση εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.
«Είμαστε σε μια περίοδο με αρκετή ομίχλη.
Πρώτη φορά είναι όλα τα ζητήματα ανοιχτά και απαιτούν ταυτόχρονα λύση», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος έκανε λόγο για μια περίοδο με αβεβαιότητα.
«Δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε ακραίες λαϊκίστικες φωνές που θα μας οδηγήσουν σε εσωστρέφεια.
Ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται σκληρά με μια Τρόικα που δεν εκφράζει την Ευρώπη που θέλουμε και αγωνιστήκαμε για να μπούμε» τόνισε ο κ.Μεϊμαράκης αναφέροντας πως «με σύνεση και υπευθυνότητα θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα» και ότι «ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί χωρίς εκπλήξεις».
Ο κ.Μεϊμαράκης, αφού τόνισε ότι η Τρόικα έπεσε έξω στις εκτιμήσεις της τα προηγούμενα δύο χρόνια, επεσήμανε ότι «με σθένος αποκρούουμε τις εκτιμήσεις τους γιατί δεν θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση. Το Μνημόνιο τελειώνει 31 Δεκεμβρίου, μας ενδιαφέρει η επόμενη μέρα, όχι ποιος θα τη διαχειριστεί».
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Βουλής συνέδεσε το θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.
«Πιστεύω να συμφωνήσουμε ώστε ομαλά να προχωρήσουμε συναινετικά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να έχουμε το νέο παράγοντα που θα είναι καλός συνομιλητής και με τους έξω και μέσα» ανέφερε ο κ.Μεϊμαράκης.
Από την πλευρά του ο ΠτΔ, Κ. Παπούλιας υποστήριξε ότι «θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση σε μια περίοδο με πολύ ομίχλη, όπως είπατε. Ελπίζω και εύχομαι να ξεδιαλύνει και να έχουμε αίθριο καιρό στην πορεία».
Βάσει του Συντάγματος ο πρόεδρος της Βουλής είναι αρμόδιος να ορίσει το χρόνο διεξαγωγής των ψηφοφοριών που απαιτούνται για να διαπιστωθεί αν η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο ή θα πρέπει να διαλυθεί, εφόσον προκύψει αδυναμία να συγκεντρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων υπέρ ενός υποψηφίου.
Σε πρόσφατη παρέμβασή του, ο κ. Μεϊμαράκης είχε προτείνει να υπάρξει μια ελάχιστη συναίνεση τουλάχιστον στο όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα δεσμεύει το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα με μια παράλληλη συμφωνία για την ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.


(πρώτη ενημέρωση 4 Δεκεμβρίου 08:15)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης