Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: Πρόωρες εκλογές στις 22 Μαρτίου, μετά το «ναυάγιο» στον προϋπολογισμό του 2015

Σουηδία: Πρόωρες εκλογές στις 22 Μαρτίου, μετά το «ναυάγιο» στον προϋπολογισμό του 2015
Παραιτήθηκε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός St. Lofven 
(upd) Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 22 Μαρτίου του 2015 ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Stefan Lofven, μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού από τη σουηδική Βουλή.
Ειδικότερα, ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός παραιτήθηκε του αξιώματός του και προκήρυξε πρόωρες εκλογές, μετά το αδιέξοδο που προκλήθηκε, λόγω της αποτυχίας έγκρισης του προϋπολογισμού.
Ας σημειωθεί πως η Σουηδία «σέρνεται» σε εκλογές, μόλις τρεις μήνες μετά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, η οποία είχε αναδείξει σε πρώτο κόμμα τους σοσιαλδημοκράτες του St. Lofven.
H κυβέρνηση μειοψηφίας που είχε σχηματιστεί όμως, απέτυχε να αποσπάσει τη συναίνεση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, προκειμένου να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2015, ο οποίος προέβλεπε αύξηση των φόρων και τόνωση των κοινωνικών δαπανών.
«Οι ψηφοφόροι ας επιλέξουν ποιον θέλει να ηγηθεί σ’ αυτό το νέο πολιτικό τοπίο» υπογράμμισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Σε μονοπάτια πολιτικής αστάθειας εισέρχεται η Σουηδία, καθώς η Βουλή απέρριψε τον προϋπολογισμό της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Stefan Lofven.
Ειδικότερα, η σουηδική Βουλή απέρριψε τον προτεινόμενο προϋπολογισμό, γεγονός που πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες ενδέχεται να καταλήξουν ακόμη και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Άλλωστε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Πρωθυπουργός Stefan Lofven αναμένεται να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2015.
«Πρακτικώς, ο πρωθυπουργός έχει ήδη παραιτηθεί, όμως δεν θα το κάνει με βάση το Σύνταγμα μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, όταν θα προκηρύξει νέες εκλογές», σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή του πρακτορείου ειδήσεων ΤΤ, Stig-Björn Ljunggren.
Η κρίση στη σουηδική κυβέρνηση οξύνθηκε χθες, όταν το εθνικιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, της τέταρτης πολιτικής δύναμης, δήλωσε ότι θα μπλόκαρε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης συνεργασίας, της οποίας ηγούνται οι σοσιαλδημοκράτες και θα στήριζαν την πρόταση των αντιπολιτευόμενων συντηρητικών.
Η τέταρτη πολιτική δύναμη, θεωρούμενη ως άκρα δεξιά και χαρακτηριζόμενη για τις θέσεις της εναντίον των μεταναστών, κρατά ουσιαστικά το κλειδί για την πολιτική κατάσταση στη Σουηδία, καθώς από το 2010 όλα τα υπόλοιπα κόμματα της χώρας έχουν αρνηθεί να διαπραγματευτούν μαζί της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης