Τελευταία Νέα
Διεθνή

Transparency International: Σομαλία, Βόρεια Κορέα και Αφγανιστάν οι τρεις πιο διεφθαρμένες χώρες παγκοσμίως - Στην 69η θέση η Ελλάδα

Transparency International: Σομαλία, Βόρεια Κορέα και Αφγανιστάν οι τρεις πιο διεφθαρμένες χώρες παγκοσμίως - Στην 69η θέση η Ελλάδα
Στον αντίποδα οι χώρες της Σκανδιναβικής Χερσονήσου, η Νέα Ζηλανδία και η Ελβετία
Δύο στις τρεις χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα διαφθοράς, από κατάχρηση εξουσίας έως και δωροδοκία, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ινστιτούτο Transparency International.
Το ινστιτούτο, που διερευνά το ζήτημα της διαφάνειας σε διεθνές επίπεδο, διεξήγαγε έρευνα σε 175 χώρες και τις αξιολόγησε σε μια κλίμακα από 0, για την πιο διεφθαρμένη, ως 100, για την πιο «διαφανή» χώρα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Σομαλία και η Βόρεια Κορέα μοιράζονται το χρυσό μετάλλιο της διαφθοράς, μια πρωτιά αμετάβλητη στον χρόνο.
Από κοντά ακολουθεί και το πολύπαθο Αφγανιστάν, του οποίου η κατάσταση βελτιώθηκε σε ετήσια βάση, καθώς έλαβε 4 μονάδες στην κλίμακα αξιολόγησης.
Οι χώρες με τις μεγαλύτερες απώλειες στην κλίμακα του ινστιτούτου ήταν η Τουρκία, η Κίνα, η Ρουάντα, το Μαλάουι και η Αγκόλα.
Ωστόσο, κατεγράφησαν και σημαντικές βελτιώσεις, με τις παρακάτω χώρες, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Αίγυπτο, Ακτή Ελεφαντοστού, Ιορδανία, Σουαζιλάνδη, Μαλί και Αφγανιστάν, να ανεβαίνουν στην σχετική κλίμακα διαφάνειας.
Η Δανία έλαβε το χρυσό μετάλλιο της λιγότερο διεφθαρμένης χώρας, με 92 βαθμούς, ενώ ακολούθησαν η Νέα Ζηλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Ελβετία, με την σκανδιναβική χερσόνησο να κερδίζει το παιχνίδι.
Τέλος, να αναφερθεί ότι η Ελλάδα κατετάγη 69η πιο διαφανής χώρα, με 43 βαθμούς, βελτιώνοντας την θέση της, τόσο σε σύγκριση με το 2013, 40 βαθμούς, όσο και σε σύγκριση με το 2012, 36 βαθμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης