Τελευταία Νέα
Οικονομία

MIDAS: Καμία αποτελεσματικότητα της μεταναστευτικής πολιτικής της Ελλάδος – Οι 3 κινήσεις που πρέπει να γίνουν

MIDAS: Καμία αποτελεσματικότητα της μεταναστευτικής πολιτικής της Ελλάδος – Οι 3 κινήσεις που πρέπει να γίνουν
Στο κενό οι ελληνικές δαπάνες ύψους μισού δισ. για τη βελτίωση των μέτρων ελέγχου της μετανάστευσης
Κόλαφος ήταν η έκθεση του κέντρου μετανάστευσης και αξιολόγησης κράτησης (MIDAS) για την αποτελεσματικότητα της μεταναστευτικής πολιτικής της Ελλάδας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η Ελλάδα έχει δαπανήσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια για να βελτιώσει τα μέτρα ελέγχου της μετανάστευσης.
Η έρευνα από το MIDAS υποστηρίζει ότι η στρατηγική που ακολουθείται από την Ελλάδα, με τη μεγάλη οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια λιγότερο δαπανηρή και λιγότερο επεμβατική πολιτική.
Εάν εφαρμοστεί σωστά το σχέδιο υπό αυτές τις αρχές, θα βοηθηθούν οι ελληνικές αρχές να διαχειρίζονται καλύτερα τα μεταναστευτικά κύματα, αφαιρώντας την πίεση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η προσέγγιση της Ελλάδας για την παράνομη μετανάστευση έχει περάσει από διάφορες φάσεις.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2012, η νέα κυβέρνηση προσπάθησε να αποθαρρύνει τους νέους μετανάστες στέλνοντας τους πίσω στις χώρες καταγωγής τους.
Αυτή η σκληρή ρητορική προέκυψε μετά από μια ασυνάρτητη πολιτική για τη μετανάστευση από την προηγούμενη κυβέρνηση, αφήνοντας τα αστικά κέντρα με πολλούς άστεγους και ευάλωτους μετανάστες.
Λόγω της μικροεγκληματικότητας καλλιεργήθηκε ένα αίσθημα ανασφάλειας μεταξύ των Ελλήνων, το οποία αποτυπώθηκε στο νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, το οποίο είχε βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις σοβαρές πολιτικές συνέπειες, οι οποίες προέρχονταν από τη μεταναστευτική πολιτική.
Έτσι απάντησε με σκληρά μέτρα.
Με την Επιχείρηση Ασπίδα («Ασπίδα») εξασφάλισε τα εδαφικά της σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο.
Η κίνηση αυτή σταμάτησε τη ροή των μεταναστών, εκτρέποντας τες αρχικά προς τη Βουλγαρία.
Η Βουλγαρία αντέγραψε γρήγορα το ελληνικό σχέδιο διαχείρισης των συνόρων, ωθώντας τους μετανάστες πίσω στο Αιγαίο.
Η προσέγγιση αυτή μείωσε τελικά τον αριθμό των μεταναστών;
Ήδη φέτος οι μετανάστες που έρχονται μέσω του Αιγαίου έχουν ξεπεράσει τις 22.000, από 55.000 που διέσχισαν τον Έβρο το 2011.
Παράλληλα με την επιχείρηση Ασπίδα, "έτρεξε" και η επιχείρηση Ξένιος Ζευς, κατά την οποία ενισχύθηκε η αστυνόμευση των μεταναστών μέσα στην Ελλάδα, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Το σχέδιο προέβλεπε τη σύλληψη μεταναστών παντού, χρησιμοποιώντας την κράτηση και την απειλή της επιστροφής στις χώρες καταγωγής τους.
Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται στη χώρα, με την Ελλάδα να έχει επί της ουσίας αποτύχει να επαναπροωθήσει πολλούς από τους κρατουμένους λόγω έλλειψης διμερούς συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης.
Μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει πολιτικά αδρανήσει, ενώ παραβιάζει τις ευρωπαϊκές οδηγίες για κράτηση έως 18 μήνες των παράνομων μεταναστών.
Μέχρι το τέλος του 2013, πολλοί κρατούμενοι μετανάστες είχαν ήδη πλησιάσει το όριο αυτό.
Οι ελληνικές αρχές έκαναν ένα ακόμα βήμα προς την σκληρότερη μεταχείριση των παράνομων μεταναστών, ανακοινώνοντας μια πολιτική επ 'αόριστον κράτησης μέχρι τον επαναπατρισμό.
Στο τέλος του Μαΐου 2014, τα ελληνικά δικαστήρια αποφάσισαν ότι η πολιτική αυτή ήταν ενάντια στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και ζητούσαν να ανακληθεί.
Όμως οι αρχές δεν έχουν ακόμη να δράσει.
Ο στόχος της συνολικής στρατηγικής της Ελλάδας είναι να πείσει τους προς μετακίνηση πληθυσμούς να αποφύγουν την Ελλάδα.
Αλλά ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει δημιουργήσει ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων. Αν και τώρα οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που φθάνουν μέσω του Αιγαίου δικαιούνται διεθνούς προστασίας, τα προβλήματα που προκαλούνται από την εκτεταμένη κράτηση μεταναστών χωρίς έγγραφα παραμένουν.
Το κορυφαίο πρόβλημα είναι ότι πολύ συχνά οι αρχές δεν κάνουν διάκριση μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων.
Η αποτυχία μιας πολιτικής σημαίνει κλείδωμα αρκετών χιλιάδων μεταναστών στα κρατητήρια και τα αστυνομικά τμήματα που είναι ακατάλληλα για μακροχρόνια κράτηση.
Από οικονομικής άποψης, αυτό είναι μια μεγάλη ήττα.
Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει φυλακίσει χιλιάδες ανθρώπους για τη διάπραξη διοικητικής παράβασης, λόγω του ότι εισέρχονται και διαμένουν στη χώρα χωρίς άδεια.

Η έκθεση MIDAS προτείνει σαφείς συστάσεις για την άμβλυνση της κρίσης:

- Μείωση των κρατητηρίων και την αύξηση του προϋπολογισμού για την εθελοντική και την υποβοηθούμενη εκούσια επιστροφή.
- Αντικατάσταση των στρατοπέδων κράτησης με ανοικτά κέντρα.
- Υπογραφή διμερών συμφωνιών για την εποχική εργασία, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να διατηρήσουν την κατοικία τους εκτός της ΕΕ, αλλά να μπορούν να έρχονται κάθε χρόνο για την ίδια περίοδο.
Αυτό μπορεί να μειώσει το κόστος του ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και να μειώσει την οικονομική ζημία από την παράνομη απασχόληση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης