Διεθνή

Πορτογαλία: "Σοκ" στο Σοσιαλιστικό Κόμμα από την σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Sócrates - Κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος

Πορτογαλία:
O νέος γ.γ. του κόμματος ζήτησε από τους υποστηρικτές να παραμείνουν επικεντρωμένοισ την πολιτική δράση
(upd) Σοκ έχει προκαλέσει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πορτογαλίαςη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού José Sócrates με την κατηγορία της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος "μαύρου" χρήματος.
Ο νέος γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) της Πορτογαλίας Antonio Costa ζήτησε χθες Σάββατο από τους υποστηρικτές της παράταξής του να παραμείνουν επικεντρωμένοι «στην πολιτική δράση», παρά «το σοκ» της σύλληψης του πρώην πρωθυπουργού.
«Σίγουρα έχουμε σοκαριστεί από το νέο της σύλληψης του Sócrates»  όμως «δεν πρέπει να συγχέουμε τα προσωπικά συναισθήματα της αλληλεγγύης και της φιλίας με την πολιτική δράση του PS, η οποία πρέπει να συνεχιστεί», ανέφερε ο Κόστα σε μήνυμά του προς τους υποστηρικτές του κόμματος.
Η είδηση της σύλληψης του Sócrates συνέπεσε με την εκλογή του Costa νυν δημάρχου της Λισσαβόνας, στη θέση του γενικού γραμματέα του PS. Έπειτα από μια ψηφοφορία, στην οποία ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, έλαβε το 96% των ψήφων των υποστηρικτών του κόμματος, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα.
Όταν ρωτήθηκε αν οι Σοσιαλιστές αναγνωρίζουν την πολιτική κληρονομία του Sócrates, ο Costa δήλωσε ότι «το PS δεν υιοθετεί σταλινικές πρακτικές, όπως η αφαίρεση των φωτογραφιών» των πρώην αρχηγών του κόμματος.
Το PS «σέβεται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» και πρέπει «να επικεντρωθεί στη δράση του» που έχει στόχο να το εδραιώσει ως «μια εναλλακτική στην κυβέρνηση και την πολιτική της», υπογράμμισε.



Xτες το bankingnews έγραφε: Συνελήφθη χτες ο ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας José Sócrates στο πλαίσιο έρευνας για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Εκτός από τον Sócrates τις τελευταίες ημέρες συνελήφθησαν ακόμη τρεις άνθρωποι, οι οποίοι παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον του δικαστή, επεσήμανε η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.
Έρευνες έχουν γίνει σε πολλές τοποθεσίες από περισσότερους από 60 δικαστικούς, τελωνιακούς και αστυνομικούς, προσθέτει η ανακοίνωση.
Ο José Sócrates, 57 ετών, συνελήφθη χθες το απόγευμα μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας και αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον δικαστή, σύμφωνα με τον πορτογαλικό Τύπο.
Η έρευνα αφορά τραπεζικές συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων αγνώστου προελεύσεως, σημείωσε η εισαγγελία, ενώ διευκρίνισε ότι καμία από τις ενέργειες αυτές δεν συνδέεται με την επιχείρηση Monde Branco, μια έρευνα που οδήγησε τον Ιούλιο στη σύλληψη του πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της τράπεζας Espirito Santo Ρ. Salgado.
Η σύλληψη του José Sócrates, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2005 ως το 2011, έγινε τη χειρότερη δυνατή στιγμή για τον δήμαρχο της Λισαβόνας Α. Costa, ο οποίος αναμένεται να οριστεί σήμερα γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, έπειτα από μια ψηφοφορία μελών του κατά την οποία είναι ο μοναδικός υποψήφιος.
Ο José Sócrates υπέστη συντριπτική ήττα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2011, τις οποίες κέρδισε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του νυν πρωθυπουργού P. Choelio.
Τότε ο Sócrates παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και αργότερα ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως τηλεοπτικός σχολιαστής για το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP.
Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας έχει αναφερθεί στο παρελθόν στο πλαίσιο μιας έρευνας για διαφθορά όταν ακόμη ήταν υπουργός Περιβάλλοντος, όμως η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο το 2010.

(Πρώτη ενημέρωση 22/11 10:08)

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης