Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γ. Πανούσης (ΔΗΜΑΡ): Σοκάρουν τα στοιχεία της Unicef για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα

Γ. Πανούσης (ΔΗΜΑΡ): Σοκάρουν τα στοιχεία της Unicef για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα
Απαιτείται αναδιάρθρωση και αποτελεσματική άσκηση στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής για τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών της κρίσης
Ανησυχητικά και σοκαριστικά χαρακτηρίζει τα στοιχεία για την παιδική φτώχεια ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης, ο οποίος σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Εσωτερικών, τονίζει την αναγκαιότητα άμεσης κινητοποίησης για την αναδιάρθρωση και αποτελεσματική άσκηση στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής για τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών της κρίσης.
Όπως σημειώνει στην ερώτηση ο κ. Πανούσης, «η πρόσφατη Έκθεση του Ερευνητικού Κέντρου Innocenti της UNICEF περιλαμβάνει ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία για το πρόβλημα της παιδικής φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο –τα στοιχεία όμως τα οποία αναφέρονται στην Ελλάδα, δεν είναι απλά ανησυχητικά αλλά σοκαριστικά».
«Ανάμεσα στις πολλές "πρωτιές" που κατέχει η χώρα μας στη συγκεκριμένη Έκθεση η οποία διεξήχθη σε 41 χώρες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που αναφέρουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα χωρών όπου η αύξηση της παιδικής φτώχειας σε σχέση με το έτος βάσης 2008, παρουσίασε αύξηση της τάξης του +50% (από 23% του 2008 έφθασε στο 40,5%, με μόνο την Ισλανδία να προηγείται ελάχιστα του δικού μας ποσοστού), ενώ το μέσο οικογενειακό εισόδημα των Ελληνικών νοικοκυριών το 2012 βυθίστηκε στα επίπεδα του 1998, παρουσιάζοντας απώλεια ανάπτυξης η οποία φθάνει στα 14 χρόνια – μακράν η μεγαλύτερη απώλεια σε σύγκριση με το σύνολο των χωρών της έρευνας», τονίζει ο βουλευτής.
Ο κ. Πανούσης σημειώνει ότι «τα στοιχεία αυτά αποτελούν καταλυτικά επιχειρήματα απέναντι στις κατά καιρούς κυβερνητικές διακηρύξεις περί "ανάπτυξης", "ορθών πολιτικών επιλογών", κ.λπ.» και συμπληρώνει ότι «η κοινή λογική υπαγορεύει ότι είναι αδύνατον να θεωρηθεί "επιτυχημένη" η οποιαδήποτε πολιτική, έχει οδηγήσει στα αποτελέσματα αυτά». Μάλιστα, σημειώνει ότι τα δεδομένα της έρευνας αποδεικνύουν με εντελώς ξεκάθαρο τρόπο, ότι έχουμε οδηγηθεί σε μια κατάσταση ανάκαμψης και σχετικής ευημερίας των «αριθμών» αλλά ανέχειας και οριακής επιβίωσης ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού και προσθέτει ότι «για "επιτυχία" δεν δικαιούται ουδείς να μιλάει».
Όπως σημειώνει ο βουλευτής του ΔΗΜΑΡ, «τα στοιχεία αυτά λογικά θα πρέπει να σημάνουν την άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης με σκοπό την αναδιάρθρωση και την αποτελεσματική άσκηση στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής, για τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών της κρίσης».
Ο κ. Πανούσης ρωτά τι ακριβώς προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση, με σκοπό την αντιστροφή αυτής της εικόνας για τη χώρα μας και ποια μέτρα στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής σκέφτεται να λάβει και σε τι χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης