Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα δικαστήρια «σέρνονται» Monte dei Paschi και Nomura για το σκάνδαλο των παραγώγων - Αποζημίωση 1,5 δισ. ευρώ ζητά η ιταλική τράπεζα

Στα δικαστήρια «σέρνονται» Monte dei Paschi και Nomura για το σκάνδαλο των παραγώγων - Αποζημίωση 1,5 δισ. ευρώ ζητά η ιταλική τράπεζα
Η συναλλαγή των παραγώγων έλαβε χώρα το 2009, προκειμένου να... εξαλειφθούν ζημιές 557 εκ. ευρώ
Αποζημίωση ύψους 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να διεκδικήσει από τη Nomura η Monte dei Paschi di Siena, λόγω της υπόθεση της αγοράς παραγώγων.
Ειδικότερα, η αρχαιότερη τράπεζα στον κόσμο, ανα-ψηλαφίζοντας τα οικονομικά στοιχεία των προηγούμενων ετών, διαπίστωσε ευρείες ζημιές, οι οποίες αποκρύφτηκαν από τον ισολογισμό, μέσω ενός «κόλπου».
Το κόλπο περιελάμβανε την αγορά δύο παραγώγων, μέσω των οποίων θα καθίστατο εφικτή η απόκρυψη ζημιών, ύψους 557 εκ. ευρώ.
Στην αγορά των παραγώγων έλαβε ενεργό μέρος η Nomura, η οποία από τη συναλλαγή με την Monte dei Paschi, φέρεται να αποκόμισε κέρδη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Έτσι, η ιταλική τράπεζα εκτιμά πως η Nomura γνώριζε εξ αρχής την παράνομη φύση της συναλλαγής και επομένως, ζητά αποζημίωση, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, η Monte dei Paschi καταγγέλλει πως η Nomura προέβη στη συναλλαγή, η οποία έλαβε χώρα το 2009, γνωρίζοντας πως στόχος του deal ήταν η απόκρυψη των ζημιών.
«Η Nomura γνώριζε εξ αρχής και συμμετείχε κανονικά στο deal» υπογραμμίζει η ιταλική τράπεζα, στη μήνυση που κατάθεσε στο βρετανικό δικαστήριο.
Ας σημειωθεί πως τον προηγούμενο μήνα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 3 ετών τρία πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Monte dei Paschi, λόγω της εμπλοκής τους στο σκάνδαλο των παραγώγων.
Η δικαστική «διαμάχη» με τη Nomura έρχεται σε μία περίοδο – καμπή για την Monte dei Paschi, η οποία εντός του 2015 αναμένεται να πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να υπερκαλυφθεί το κεφαλαιακό κενό των 2,1 δισ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης