Τελευταία Νέα
Διεθνή

A. Gurria (ΟΟΣΑ): Βλάπτουν την ανάπτυξη τα υψηλά επίπεδα ανισοτήτων – Ζητά μεγαλύτερη αναδιανομή των πόρων

A. Gurria (ΟΟΣΑ): Βλάπτουν την ανάπτυξη τα υψηλά επίπεδα ανισοτήτων – Ζητά μεγαλύτερη αναδιανομή των πόρων
Αν αυξηθούν περισσότερο, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μείωση έως και 7,5% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ τα επόμενα 25 χρόνια
Προειδοποιήσεις σχετικά με τα υψηλά επίπεδα ανισοτήτων απηύθυνε σήμερα, Παρασκευή, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), τονίζοντας ότι μπορεί μακροπρόθεσμα να καταστούν επιζήμια για την ανάπτυξη και ζήτησε μεγαλύτερη αναδιανομή των πόρων.
Όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Angel Gurria, σε μια μελέτη που πραγματοποιεί ο ΟΟΣΑ καταδεικνύεται ότι αν οι ανισότητες αυξηθούν έτι περαιτέρω, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 7,5% τα επόμενα 25 χρόνια.
Εν όψει της Συνόδου Κορυφής των G20 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, που θα λάβει χώρα αυτό το σαββατοκύριακο, 15-16 Νοεμβρίου, ο Α. Gurria σημειώνει ότι η οικονομική κρίση έχει αυξήσει το χάσμα μεταξύ των φτωχών και των πλουσίων, κάτι που όπως ανέφερε «δεν αποτελεί μόνον κοινωνικό πρόβλημα, αλλά επηρεάζει τις οικονομικές προοπτικές».
«Πρέπει να εγγυηθούμε ότι οι στρατηγικές της G20 για την ανάπτυξη, όχι μόνο θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις ανισότητες».
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, οι μισθολογικές ανισότητες περιορίζει την ικανότητα στους νέους σε φτωχά κοινωνικο-οικονομικά περιβάλλοντα να επενδύσουν στην εκπαίδευση, να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να μετέχουν στην κοινωνία, κάτι που έχει συνέπειες στην ανάπτυξη.
Ορισμένη αναδιανομή των πόρων θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της ανάπτυξης, όμως αυτό δεν είναι αρκετό, σημειώνει ο A. Gurria και προσθέτει ότι οι ακολουθούμενες πολιτικές θα πρέπει να εφοδιάζουν τα άτομα με την απαραίτητη εκπαίδευση, ώστε να μπορούν αν επωφεληθούν από τις καταστάσεις και να μπορούν να προσαρμόζονται όταν οι συνθήκες αλλάζουν.
Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργούνται λιγότερο επισφαλείς θέσεις εργασίας και καλύτερης ποιότητας, να προωθηθεί η ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, να διορθωθούν οι μισθολογικές ανισότητες σχετικά με τις γυναίκες και να βελτιωθεί η εκπαίδευση αλλά και η συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 10% του πλουσιότερου πληθυσμού έχει εισόδημα 10 φορές υψηλότερο από το 10% του φτωχότερου πληθυσμού, όταν το 1980 η διαφορά ήταν 7 φορές και το 1990 ήταν 8.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης