Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεπερνά τα 3 δισ. δολ. το πρόστιμο σε πέντε μεγάλες τράπεζες για χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος

Ξεπερνά τα 3 δισ. δολ. το πρόστιμο σε πέντε μεγάλες τράπεζες για χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος
Η εποπτική των ΗΠΑ επέβαλε πρόστιμο 1,4 δισ. δολαρίων, ενώ αυτή της Βρετανίας 1,7 δισ. δολαρίων
Οι εποπτικές αρχές Βρετανίας και ΗΠΑ επέβαλαν συνολικό πρόστιμο ύψους 3,2 δισ. δολαρίων σε πέντε τράπεζες για την χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.
Μικρότερο είναι το ποσό που επέβαλε η εποπτική αρχή της Ελβετίας, 138 εκατ. δολάρια, μηδαμινό μπροστά στο συνολικό ποσό.
Ειδικότερα, μετά από έρευνα που διήρκησε πάνω από ένα έτος, πρόστιμο καλούνται να πληρώσουν οι Citigroup, HSBC, JP Morgan, UBS, καθώς και η Royal Bank of Scotland, οι οποίες παραδέχθηκαν ότι δεν είχαν τον απαιτούμενο εσωτερικό έλεγχο για να αποτρέψουν τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.
Αναλυτικότερα, η UBS καλείται να πληρώσει την λυπητερή, 800 εκατ. δολάρια, ενώ η Citigroup 668 εκατ. δολάρια και η JP Morgan 662 εκατ. δολάρια.
Το συνολικό πρόστιμο της RBS αγγίζει τα 634 εκατ. δολάρια, ενώ η HSBC καλείται να πληρώσει μόλις…618 εκατ. δολάρια.
Η εποπτική αρχή της Βρετανίας αναφέρει πως τα πρόστιμα επιβάλλονται, επειδή οι πέντε αυτές τράπεζες απέτυχαν να ελέγξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, στα πλαίσια της αγοράς συναλλάγματος, στην οποία μάλιστα και οι πέντε έχουν μεγάλο μερίδιο.
«Αμέτρητοι άνθρωποι και επιχειρήσεις ανά τον κόσμο εξαρτώνται από αυτά τα σημεία αναφοράς στην αγορά συναλλάγματος για να ολοκληρώνουν χρηματοοικονομικά συμβόλαια» δήλωσε σχετικά με το σκάνδαλο, ο Aitan Goelman, διευθυντής της αμερικανικής εποπτικής αρχής CFTC και συμπλήρωσε: «Η αγορά μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη ότι η διαδικασία διαμόρφωσης αυτών των τιμών είναι δίκαιη».
Σημειώνεται ότι το πρόστιμο θα ήταν μεγαλύτερο, κατά 30%, αν οι τράπεζες επέλεγαν να μην συνεργαστούν με τις αρχές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και οι πέντε τράπεζες, αλλά και πολλές άλλες, έχουν δεσμεύσει κονδύλια με σκοπό την αποπληρωμή αυτών των προστίμων.
Σημειώνεται ότι συνεχίζεται η έρευνα για άλλη μία μεγάλη τράπεζα, την Barclays.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης