Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες περί αναβάθμισης της Πορτογαλίας - Standard & Poor’s: Σε «ΒΒ» παραμένει η αξιολόγηση - «Σταθερό» το outlook

Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες περί αναβάθμισης της Πορτογαλίας - Standard & Poor’s: Σε «ΒΒ» παραμένει η αξιολόγηση - «Σταθερό» το outlook
H Commerzbank ανέμενε αναβάθμιση σε "ΒΒ+"
Την αξιολόγηση «ΒΒ» της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας επιβεβαίωσε ο οίκος Standard & Poor’s, διαψεύδοντας τις προσδοκίες περί πιθανής αναβάθμισης.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «ΒΒ» για την Πορτογαλία, διατηρώντας παράλληλα, το outlook σε «σταθερό».
Οι προσδοκίες περί αναβάθμισης είχαν καλλιεργηθεί λόγω της έκδοσης ομολόγου 10ετούς διάρκειας, την επόμενη Τετάρτη.
Άλλωστε, σε σημείωμά της, η Commerzbank είχε εκτιμήσει πως η έκδοση 10ετούς ομολόγου αποτελούσε μία ένδειξη βελτίωσης των προοπτικών της ιβηρικής χώρας.
Άλλωστε, η Fitch έχει ήδη προβεί στην αναβάθμιση της πορτογαλικής αξιολόγησης σε «ΒΒ+».
Η Moody’s από την πλευρά της, παρέχει στην Πορτογαλία την αξιολόγηση «Ba1».
Να σημειωθεί πως σε πρόσφατη έκθεσή τους, Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ είχαν εκφράσει την απογοήτευσή τους για την πορεία των μεταρρυθμίσεων κατά τη μετα-μνημόνιο εποχή.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ και η Κομισιόν, σε κοινή τους ανακοίνωση, υπογράμμισαν πως «η Πορτογαλία έχει χάσει το δρόμο της», καθώς το «θετικό momentum στις μεταρρυθμίσεις έχει απολεσθεί προ πολλού».
«Από τη στιγμή που εξήλθε του προγράμματος βοήθειας, η Πορτογαλία έχει αποτύχει στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» συνέχισε χαρακτηριστικά.
«Η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι υποτονική, με το ρυθμό υλοποίησης να παρουσιάζεται άνισος μεταξύ των κλάδων της οικονομίας» επισημάνθηκε στην κοινή ανακοίνωση της ΕΚΤ και της Κομισιόν.
Παράλληλα, έκρουσαν τον κώδωνα σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος, καθώς προειδοποιούν πως η επιβράδυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων δυσχεραίνει την απόπειρα ολοκλήρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής.
«Οι κίνδυνοι στο βραχυπρόθεσμο οικονομικό outlook παραμένουν ζωντανοί, δεδομένης και της αβεβαιότητας στο εξωτερικό» κατέληξε η ανακοίνωση – προειδοποίηση των ΕΚΤ και Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης