Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γ. Μαυραγάνης (υφ. Οικονομικών): Καταργούνται από το 2015 τα τεκμήρια διαβίωσης - Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%

Γ. Μαυραγάνης (υφ. Οικονομικών): Καταργούνται από το 2015 τα τεκμήρια διαβίωσης - Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%
Τα τεκμήρια θα παραμείνουν σε ισχύ μόνο αν υπάρχει αντίδραση από την τρόικα
Την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2015 αλλά και την μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ από το ίδιο έτος προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης κατά την ομιλία του σε φορολογικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.
Τα τεκμήρια θα παραμείνουν σε ισχύ μόνο αν υπάρχει αντίδραση από την τρόικα.
Το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να πλασάρει το μέτρο της κατάργησης στους δανειστές με την ενδυνάμωση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου. Βάσει αυτών το πραγματικό εισόδημα υπολογίζεται από τις δαπάνες των φορολογούμενων, τις πάγιες ανάγκες τους, τα μετρητά που διαθέτουν, τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα εισοδήματα απ' όλες τις πηγές.
‘Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο πρέπει να λυθεί με την εξουδετέρωση των τεκμηρίων διαβίωσης είναι το πώς θα καλυφθεί το εισπρακτικό «κενό» σε σχέση με διάφορους φόρους και τέλη, τα οποία υπολογίζονται σε σχέση με τα τεκμήρια.
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Φόρος Πολυτελείας για τα Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, που υπολογίζεται σε ποσοστό 5% (και 10% για μεγαλύτερα των 2.500 κ.ε.) επί των τεκμηρίων και οι εναλλακτικές που έχει το υπουργείο Οικονομικών είναι είτε να διατηρηθεί στα φετινά επίπεδα είτε να καταργηθεί για να πάρει ανάσες ο κλάδος.
Να σημειωθεί ότι θα ισχύσει και φέτος το σύστημα των Τελών για τα αυτοκίνητα που βρίσκονται σε ακινησία. Δηλαδή δεν θα πληρώνουν Τέλη για το σύνολο της χρονιάς, αλλά μόνο για τους μήνες που απομένουν ως το τέλος του έτους.

Μ. Χ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης