Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: Αναγνώρισε επίσημα το Κράτος της Παλαιστίνης - Χαιρετίζει την απόφαση ο Παλαιστίνιος πρόεδρος

Σουηδία: Αναγνώρισε επίσημα το Κράτος της Παλαιστίνης - Χαιρετίζει την απόφαση ο Παλαιστίνιος πρόεδρος
Παλαιστίνη και Σουηδία καλούν και τις υπόλοιπες δυτικές χώρες να λάβουν την ίδια απόφαση
Σε αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, προέβη σήμερα, 30 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση της Σουηδίας, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των κρατών, που έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, σε 112.
Να σημειωθεί πως η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης, που αναγνωρίζει την Παλαιστίνη, με ειδικό διάταγμα, απόφαση που ο πρόεδρος του πολύπαθου κράτους χαιρέτισε ως «θαρραλέα και ιστορική».
Μέσω του εκπροσώπου του, ο Mahmoud Abbas κάλεσε και τις υπόλοιπες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας.
«Η κυβέρνηση λαμβάνει σήμερα την απόφαση να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, η οποία συμπλήρωσε πως «είναι ένα σημαντικό βήμα που επιβεβαιώνει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση».
«Η κυβέρνηση θεωρεί πως εκπληρούνται τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου για μια αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης»: ένα έδαφος, «αν και χωρίς καθορισμένα σύνορα», ένας πληθυσμός και μια κυβέρνηση, πρόσθεσε η Σουηδή αξιωματούχος.
Η οποία λέγοντας, «ελπίζουμε πως αυτό θα δείξει το δρόμο και σε άλλους», κάλεσε με την σειρά της τα υπόλοιπα κράτη να πάρουν την ίδια απόφαση.
Σύμφωνα, πάντως, με την Παλαιστινιακή Αρχή, οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης είναι 134, μεταξύ των οποίων επτά μέλη της ΕΕ --τα οποία το είχαν αναγνωρίσει πριν ενταχθούν στην ΕΕ: η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Μάλτα και η Κύπρος.
Κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεών του στις αρχές Οκτωβρίου, ο Σουηδός πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει πως η Σουηδία θα αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης, κάτι που είχαν χαιρετίσει οι παλαιστινιακές αρχές, αλλά είχαν επικρίνει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης