Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο στόχαστρο της Τρόικας το ΕΚΑΣ - Ζητά την κατάργησή του - Δεσμεύσεις από τον γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων για διατήρηση του επιδόματος

Στο στόχαστρο της Τρόικας το ΕΚΑΣ - Ζητά την κατάργησή του - Δεσμεύσεις από τον γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων για διατήρηση του επιδόματος
Η κυβέρνηση έχει ζητήσει την εξαίρεση του φορολογικού, από την ατζέντα της τρέχουσας αξιολόγησης 
Την κατάργηση του ΕΚΑΣ επιθυμεί η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης του Mega, βάζοντας έτσι στο στόχαστρο περίπου 230 χιλ. συνταξιούχους, που λαμβάνουν το επίδομα.
Η δικαιολογία που προβάλει η Τρόικα για την κατάργηση του ΕΚΑΣ είναι ότι για να χορηγείται δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το ΕΚΑΣ στο 9μηνο του 2014 δόθηκαν 628 εκατ. ευρώ, ενώ για όλο το 2014 η επιχορήγηση άγγιξε τα 516 εκατ. ευρώ, ήτοι δόθηκαν μόλις στους 9 μήνες του έτους, επιπλέον 112 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, για όλο το 2014 εκτιμάται πως θα χρειαστούν περίπου 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα υπερβούν το ποσό του 2013 κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κόκκορης, δεσμεύτηκε στο MEGA ότι η χορήγηση του ΕΚΑΣ θα συνεχιστεί ακόμη και αν αλλάξει ο μηχανισμός πληρωμής του.
«Πρόκειται να γίνει διαχωρισμός των παροχών της κοινωνικής ασφάλισης από τις προνοιακές παροχές», ανέφερε ο Π. Κόκκορης, ο οποίος συμπλήρωσε πως ως «αποτέλεσμα η διανομή του ΕΚΑΣ θα γίνεται από τον μηχανισμό της πρόνοιας και όχι από την κοινωνική ασφάλιση».
Ο γ.γ. κατέληξε πως «όλα τα υπόλοιπα, τα οποία ακούγονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Η κυβέρνηση, πάντως, περιμένοντας τις αναλογιστικές μελέτες, έχει διαμηνύσει στην τρόικα ότι δεν πρόκειται να ανοίξει θέμα ασφαλιστικού, καθώς και έχει ζητήσει να εξαιρεθεί το φορολογικό από την ατζέντα της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα.
Εκτός από την κατάργηση του ΕΚΑΣ τα άλλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι το αίτημα των δανειστών να αυξηθούν τα έτη εργασίας από 15 χρόνια σε 20 έτη προκειμένου να πάρει κάποιος την κατώτατη σύνταξη.
Υπενθυμίζεται πως, με το ισχύον σύστημα, για την κατώτατη σύνταξη χρειάζονται 4,5 χιλ. ένσημα και η τρόικα ζητά να αυξηθούν στα 6 χιλ. ένσημα.
Τέλος, η τρόικα ζητά μέτρα άμεσης απόδοσης, ήτοι την κατάργηση όλων των συνταξιοδοτήσεων κάτω των 62 ετών, αίτημα που έχει αποκλείσει κατηγορηματικά, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.
Προς το παρόν το ενδιαφέρον εστιάζεται στα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών των επικουρικών ταμείων που θα γίνουν γνωστά μετά τις 15 Νοεμβρίου, γιατί από αυτά θα εξαρτηθεί εάν πάμε σε νέες περικοπές από τις αρχές του χρόνου.

www.bankignnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης