Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το «λάθος» στοιχείο στα stress test της ΕΚΤ που μπορεί να αποδειχθεί… ιστορικό - Ιδού πως εξηγούνται οι περιορισμένες κεφαλαιακές ανάγκες

Το «λάθος» στοιχείο στα stress test της ΕΚΤ που μπορεί να αποδειχθεί… ιστορικό - Ιδού πως εξηγούνται οι περιορισμένες κεφαλαιακές ανάγκες
Ένα από τα εξόφθαλμα λάθη που έγιναν ήταν η παραδοχή του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη υπό το δυσμενές σενάριο
Αν και για αρκετούς μήνες όλος ο κόσμος ανέμενε τα αποτελέσματα από τις ασκήσεις αντοχής που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο να αποσαφηνιστούν τα ερωτήματα για την "υγεία" του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, τελικά τα συμπεράσματα που εξάγονται θολώνουν όλο και περισσότερο την εικόνα που έχουν οι επενδυτές για τον κλάδο.
Μπορεί να απαντήθηκαν αρκετά μικρά ερωτήματα σχετικά με τα μεγέθη της κάθε τράπεζας, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα το εάν οι επενδυτές πρέπει να εμπιστευτούν τον κλάδο παραμένει.
Και αυτό γιατί η ΕΚΤ μάλλον για ακόμη μία φορά δεν τόλμησε να σηκώσει το χαλί κάτω από το οποίο έχουν κρυφτεί τα προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών, και δη εκείνων του νότου.
Ένα από τα εξόφθαλμα λάθη που έγιναν ήταν η παραδοχή του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη υπό το δυσμενές σενάριο.
Ενώ όλοι οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η Ευρωζώνη κινδυνεύει να βρεθεί σε περίοδο αποπληθωρισμού, η ΕΚΤ αγνόησε αυτήν την προοπτική και εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα είναι το 2014 στο 1%, το 2015 στο 0,6% και το 2016 στο 0,3%.



Με άλλα λόγια η ΕΚΤ αγνόησε το στοιχείο εκείνο που θα πλήξει περισσότερο το ενεργητικό των τραπεζών, καθώς θα επηρεάσει και την πορεία της οικονομίας, τη μεγέθυνση του ΑΕΠ άρα και την διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου των προβληματικών δανείων.
Δηλαδή η ΕΚΤ δεν παραδέχεται ότι υπάρχει ο κίνδυνος αποπληθωρισμού, την ώρα που η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται όλο και πιο κοντά σε αυτή τη νέα κατάσταση, ενώ ήδη οκτώ χώρες το βιώνουν.



Αν μάλιστα αυτό το δεδομένο το θέσουμε υπόψιν μας στην αξιολόγηση των τραπεζών του ευρωπαϊκού νότου, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί οι κεφαλαιακές ανάγκες περιορίστηκαν σημαντικά.

Πρώτη ενημέρωση: 08:19, Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης