Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βloomberg: Οι φόβοι για τις τράπεζες εξακολουθούν να στοιχειώνουν την Ευρωζώνη

Βloomberg: Οι φόβοι για τις τράπεζες εξακολουθούν να στοιχειώνουν την Ευρωζώνη
Ευθύς εξαρχής ο σχεδιασμός των stress tests ήταν το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού, που αγνόησε καίρια στοιχεία και δεδομένα
Σημαντική απειλή εξακολουθούν να αποτελούν για την Ευρωζώνη οι τράπεζές της, όπως προειδοποιεί το Βloomberg, παρά τη γενικευμένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των stress tests.
Στο editorial του το πρακτορείο προειδοποιεί πως παρά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των stress tests, οι τράπεζες συνιστούν ακόμη μια σοβαρή απειλή.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, η δοκιμασία των stress tests αποτελεί σίγουρα μια βελτιωμένη προσπάθεια σε σχέση με τα τεστ αντοχής των προηγούμενων ετών, που στόχο έχει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Τα τελευταία stress tests σίγουρα ήταν πιο αυστηρά από τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών, ωστόσο και αυτά με τη σειρά τους κρίνονται ανεπαρκή.
Οι λόγοι αναλύονται ως εξής:
Το πρώτο μέρος της αξιολόγησης της κατάστασης των ευρωπαϊκών τραπεζών αφορούσε τη διεξοδική εξέταση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.
Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα, οι περισσότερες από τις 130 τράπεζες που συμμετείχαν στη διαδικασία, εμφανίστηκαν με υπερτιμημένα assets, κατά 47,5 δισ. ευρώ περίπου.
Το δεύτερο μέρος της αξιολόγησης της κατάστασης των ευρωπαϊκών τραπεζών αφορούσε την κεφαλαιακή τους επάρκεια και επί της ουσίας, την ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν σε μια νέα ύφεση και ένα νέο, ενδεχόμενο σοκ στις αγορές.
Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα, εντοπίστηκαν κεφαλαιακά κενά στην καρδιά του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα; Σύμφωνα με το Bloomberg, τελικώς τα νέα stress tests της ΕΚΤ αποδείχθηκαν αρκετά ήπια και όχι τόσο αυστηρά όσο θα απαιτούσε η τρέχουσα οικονομική συγκυρία.
Για παράδειγμα, οικονομολόγοι του ελβετικού κέντρου διαχείρισης ρίσκου (Center for Risk Management) έχουν τοποθετήσει κοντά στα 500 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες για... μόλις 37 ευρωπαϊκές τράπεζες.
Πρόκειται για ένα ποσό μαμούθ έναντι των μόλις 10 δισ. ευρώ, μέγεθος στο οποίο τοποθέτησε το συνολικό κεφαλαιακό κενό για τις 130 τράπεζες που εξέτασε, η ΕΚΤ.
Γιατί λοιπόν η ΕΚΤ δεν ήταν τόσο αυστηρή, όσο έπρεπε; Γιατί αν ήταν τόσο αυστηρή, θα οδηγούσε την Ευρωζώνη ξανά στην ύφεση...
Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά στασιμότητας, ενώ ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού παραμονεύει. Μια πιο δυσμενής ανακοίνωση - από αυτή έγινε - για την υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου θα έκανε περισσότερο κακό, παρά καλό τη δεδομένη στιγμή...
Όπως σημειώνει το Bloomberg, στο εν λόγω δημοσίευμά του, ευθύς εξαρχής ο σχεδιασμός των stress tests ήταν το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού. Ενός συμβιβασμού που αγνόησε καίρια στοιχεία και δεδομένα, όπως το πάγωμα των πιστώσεων, τις μαζικές πωλήσεις assets, τον κίνδυνο μετάδοσης.
Το πιο ανησυχητικό όμως στοιχείο είναι το εξής: Η Ευρωζώνη εξακολουθεί να παραμένει ανήμπορη - καθώς στερείται σημαντικών εργαλείων - να διαχειριστεί μια νέα τραπεζική κρίση.
"Τα νέα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτελούν μόλις ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν αρκούν για να εξαλειφθούν πλήρως οι φόβοι για την κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών και της ευρωπαϊκής οικονομίας", καταλήγει το Βloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης