Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stress tests: Τα NPLs και η μαύρη «τρύπα» των 25 δισ. ευρώ απειλούν το ευρωπαϊκό banking

Stress tests: Τα NPLs και η μαύρη «τρύπα» των 25 δισ. ευρώ απειλούν το ευρωπαϊκό banking
Τεράστιες οι ανησυχίες του διεθνούς Τύπου για τις ιταλικές τράπεζες
Για μαύρες τρύπες στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, προειδοποιώντας ακόμη και για τον κίνδυνο κατάρρευσης ορισμένων εξ αυτών, κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος, αποτιμώντας τα αποτελέσματα των stress tests που ανακοίνωσε για τις 130 ισχυρότερες ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΚΤ.
Τα διεθνή μέσα εστιάζουν στις 25 ευρωπαϊκές τράπεζες που απέτυχαν στη δοκιμασία των stress tests, ενώ εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για τον υψηλό αριθμό - εννέα συγκεκριμένα - των ιταλικών τραπεζών που δεν πέρασαν.
"Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές, EKT και EBA, ανακάλυψαν μαύρη τρύπα ύψους 25 δισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα", αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική Guardian, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ταυτόχρονα κάνει ειδική αναφορά στον μεγαλύτερο ηττημένο της δοκιμασίας, την Ιταλία, αφού συνολικά 9 ιταλικές τράπεζες απέτυχαν στα stress tests.
"Όσες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν κατορθώσουν να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους θέση το προσεχές διάστημα, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο χρεοκοπίας και την απειλή του λουκέτο", σημειώνει από την πλευρά του το BBC, προσθέτοντας πως μεταξύ των 25 τραπεζών που απέτυχαν στη δοκιμασία των stress tests, δεν συμπεριλαμβάνεται καμία βρετανική τράπεζα.
"Η αποτυχία 25 ευρωπαϊκών τραπεζών και ο μεγάλος χαμένος η Ιταλία", αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, η μεγαλύτερη κεφαλαιακή τρύπα εντοπίζεται στην Ιταλία, ενώ σπεύδει να διευκρινίσει πως καμία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης δεν απέτυχε.
Η δοκιμασία των stress tests είχε στόχο να κλείσει την πόρτα της σφοδρής χρηματοπιστωτικής αναταραχής που πλήττει εδώ και πέντε χρόνια την Ευρωζώνη.
"Μέσω των stress tests, η ΕΚΤ διαπίστωσε την εξής πραγματικότητα: Καμία ευρωπαϊκή τράπεζα δεν έλαβε σοβαρά υπόψιν της την ανάγκη περιορισμού των τοξικών assets. Για τον λόγο αυτό, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να διαθέτει πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 879 δισ. ευρώ", προειδοποιεί το CNBC, ρίχνοντας φως σε μια άλλη βασική παράμετρο της δοκιμασίας της ΕΚΤ.
"Μπορεί 25 ευρωπαϊκές τράπεζες να απέτυχαν στα stress tests, ωστόσο αυτό που προκύπτει είναι ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν είναι υψηλές", σχολιάζει το Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, σχεδόν μια στις πέντε κορυφαίες τράπεζες της Ευρωζώνης δεν κατόρθωσε να περάσει με επιτυχία τη διαδικασία.
Το Reuters εντοπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα στις τράπεζες της Ιταλίας, της Κύπρου και της Ελλάδας.
"Ο αριθμός των τραπεζών που απέτυχαν αποδείχθηκε μεγαλύτερος από τις προβλέψεις επενδυτών και αναλυτών", σημειώνει από την πλευρά της η Wall Street Journal.
Στους νικητές και τους ηττημένους της κορυφαίας τραπεζικής δοκιμασίας αναφέρεται το CNN, διαμηνύοντας πως αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν ακόμη να βιώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης.
"Από τις 25 ευρωπαϊκές τράπεζες που απέτυχαν στα stress tests, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Ιταλία", προειδοποιούν στο ίδιο μήκος κύματος, Spiegel και Associated Press.
Την ίδια ώρα, αντιφάσεις και μεμονωμένα λάθη διαπιστώνει η Wall Street Journal στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία δημοσιεύθηκαν χθες, Κυριακή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, κατά γενική ομολογία τα stress tests ήταν αξιόπιστα.
Ωστόσο, διαπιστώθηκαν ορισμένα λάθη και περιορισμένες αντιφάσεις, οι οποίες επηρέασαν την αξιολόγηση κάποιων ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως για παράδειγμα της Monte dei Paschi di Siena και της Deutsche Bank.
Φυσικά, όπως σημειώνει η Wall Street Journal, τα λάθη που διαγνώστηκαν δεν καθίστανται ικανά για να αμφισβητήσουν την ποιότητα και την αξιοπιστία των stress tests.

ΑΒC News: Προβλήματα στις μικρές γερμανικές τράπεζες
Προβλήματα σε αρκετές από τις γερμανικές τράπεζες κατέδειξαν τα stress tests της ΕΚΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑBC News.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο ενημέρωσης, αν και οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες Deutsche Bank και Commerzbank κατάφεραν επιτυχώς να περάσουν τα «τεστ αντοχής», εντούτοις αρκετές μικρές τράπεζες, όπως η Nordbank, η DZ Bank και η WGZ Bank διαγνώστηκαν με αρκετές κεφαλαιακές ελλείψεις.
Μάλιστα, το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, όταν και οι τράπεζες θα κληθούν να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις της Βασιλείας III.
Μεταξύ των «πληγέντων» γερμανικών τραπεζών ξεχωρίζει η Nordbank, η οποία διαθέτει εκτεταμένες οικονομικές απώλειες και υψηλό αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Μάλιστα, αναλυτές της Veron χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα των τριών μικρότερων γερμανικών τραπεζών ως τη «μεγαλύτερη έκπληξη των stress tests».

Financial Times: Ήταν αξιόπιστα τα stress tests των τραπεζών; Γιατί κάποιοι αμφισβητούν την ΕΚΤ;
Αντιμέτωπη με το ερώτημα του αν τα τεστ αντοχής στον τραπεζικό κλάδο ήταν αρκετά "αυστηρά και αξιόπιστα" θα βρεθεί το πρωί της Δευτέρας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Της πήρε ένα χρόνο, χρειάστηκε χιλιάδες υπαλλήλους και εκατομμύρια ευρώ...
Τι έχουν να πουν οι αγορές λοιπόν για τα stress tests της ΕΚΤ;
Το ανωτέρω ερώτημα θέτει νέο δημοσίευμα των Financial Times, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των τεστ αντοχής που διενεργήθηκαν σε 130 ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η εις βάθος αναθεώρηση των 130 ισχυρότερων ευρωπαϊκών τραπεζών κατέδειξε τα εξής:
- Διαπιστώνονται κεφαλαιακές ελλείψεις 25 δισ. ευρώ για 25 τράπεζες
- Οι αξίες assets των τραπεζών πρέπει να προσαρμοστούν κατά 48 δισ. ευρώ, 37 δισ. ευρώ από τα οποία δεν προκαλούν κεφαλαιακές ελλείψεις
- Οι κεφαλαιακές ελλείψεις των 25 δισ. ευρώ και η προσαρμογή στις αξίες assets των 37 δισ. ευρώ έχουν σωρευμένο αντίκτυπο 62 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.
Η αποτυχία 25 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν θα αποτελέσει έκπληξη για τους επενδυτές, επισημαίνουν οι FT, τονίζοντας ότι το κεφαλαιακό έλλειμα των 25 δισ. ευρώ ήταν στο χαμηλότερο όριο του αναμενομένου.
Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που αναμένουν θετικά πρόσημα στις αγορές σήμερα Δευτέρα 27 Οκτωβρίου του 2014, στον απόηχο των τραπεζικών τεστ, ακριβώς ως αποτελέσμα της έλλειψης σοκ.
Ωστόσο, δεν λείπουν οι φωνές που κάνουν λόγο για τελείως διαφορετική διαδικασία σε σχέση με τα προηγούμενα stress tests, γεγονός που δεν αντανακλά μια σταθερή και πραγματική σχέση με τα σημερινά αποτελέσματα.
Οι αντιρρήσεις αφορούν το γεγονός ότι επετράπη σε ιδρύματα να προχωρήσουν σε αμκ, πριν την εισαγωγή τους στους ελέγχους, επιτρέποντας έτσι να αποφύγουν τα άσχημα αποτελέσματα κατά τη λήξη των stress tests.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης