Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πόσο αξιόπιστα είναι τα stress tests της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες; - Τα πολιτικά παζάρια ωραιοποίησαν την εικόνα

Πόσο αξιόπιστα είναι τα stress tests της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες; - Τα πολιτικά παζάρια ωραιοποίησαν την εικόνα
Ο κριτής είναι λοιπόν οι αγορές για το κατά πόσο θα θεωρηθούν αξιόπιστα τα stress tests των τραπεζών.....
Πόσο αξιόπιστα είναι τα stress tests της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες;
Το ερώτημα αυτό τίθεται γιατί σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες τα αποτελέσματα των stress tests σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΕΚΤ και των πολιτικών με στόχο να αποτρέψουν μια ακόμη περίοδο εσωστρέφειας στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ειδικά για την Ελλάδα, μετά το σοκ που προκάλεσε το κραχ στο χρηματιστήριο ήταν μια άριστη απόδειξη ότι αν ανέκυπτε τραπεζικό πρόβλημα η οικονομία θα βυθιζόταν σε μια άνευ προηγουμένου δραματική επιδείνωση, η κυβέρνηση Σαμαρά θα κατέρρεε και προφανώς οι πολιτικές εξελίξεις θα ήταν ραγδαίες.
Το πολιτικό σύστημα λοιπόν αυτοσυντηρήθηκε υπό την έννοια ότι οι τράπεζες διασώθηκαν στα stress tests ενώ τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ διασώζονται με στόχο να χρησιμοποιηθούν σε αλλότριους στόχους και σκοπούς από τις τράπεζες, όπως συμμετοχή στην δημιουργία μιας προληπτικής χρηματοδοτικής συνδρομής.
Η ΕΚΤ και ο Draghi κατανόησαν μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από πολλές χώρες ότι αν ακολουθούσαν μια σκληρή παραδοχή των stress tests και πολλές τράπεζες οδηγούνταν σε αδιέξοδο τότε προφανώς χώρες όπως η Ελλάδα θα είχε τεράστιο οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα.
Η ΕΚΤ ωστόσο είχε επιχειρήσει και το διάστημα 2010 με 2011 να υλοποιήσει stress tests που αποδείχθηκαν αναξιόπιστα, είναι γνωστές οι συνέπειες της κατάρρευσης των ιρλανδικών τραπεζών.
Όμως η ΕΚΤ επικαλούμενη την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων ενεργητικού των ευρωπαϊκών και ελληνικών τραπεζών θα προβάλει το επιχείρημα ότι τα stress tests είναι αξιόπιστα.
Παράλληλα θα αναφέρει ότι οι π.χ. οι ελληνικές τράπεζες υποβλήθηκαν σε δύο stress tests σε διάστημα λίγων μηνών.
Ωστόσο είναι έτσι τα πράγματα;
Στην αρχική φάση της διαδικασίας σχεδόν η πλειοψηφία των ξένων οίκων είχε εκτιμήσει ότι θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ ήταν το πρώτο που είχε εκτιμήσει ότι θα χρειαστούν άλλα 6 δισεκ. πρόσθετα κεφάλαια.
Ακολούθησε η πλειοψηφία των ξένων οίκων και βεβαίως η πλειοψηφία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης.
Ο αρχικός στόχος ήταν να προκύψουν 3-4 δισεκ. κεφαλαιακές ανάγκες στα stress tests των ελληνικών τραπεζών ώστε να καλύψουν οριστικά τις μαύρες τρύπες, ωστόσο πρυτάνευσε η πολιτική λογική, μήπως και ξεσπάσει νέα οικονομική κρίση στην Ελλάδα με επίκεντρο τις τράπεζες.
Η αξιοπιστία των stress tests είναι το μεγάλο στοίχημα για τις αγορές.
Αν θεωρήσουν ότι είναι αξιόπιστα έχει καλώς, αν θεωρήσουν ότι δεν είναι αξιόπιστα πάλι έχει καλώς γιατί οι δυνάμεις των αγορών είναι αυτές που τελικώς έχουν τον τελικό λόγο.
Άρα κλειδί για την πορεία και των μετοχών των τραπεζών είναι το κατά πόσο θα θεωρηθούν αξιόπιστα τα stress tests.
Ήδη έχει υπάρξει μια προεργασία και ξένοι οίκοι θα σπεύσουν να αναφέρουν ότι τα stress tests είναι ενδελεχή και αξιόπιστα αλά ακριβώς το ίδιο είχαν σπεύσει να αναφέρουν και το 2010-2011 για τα πανευρωπαϊκά stress tests.
Ο κριτής είναι λοιπόν οι αγορές για το κατά πόσο θα θεωρηθούν αξιόπιστα τα stress tests των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης