Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stress tests: Από 10 έως 12 δισ. θα χρειαστούν οι 10-18 τράπεζες που θα αποτύχουν - Πρώτες στη λίστα κινδύνου ιταλικές, αυστριακές

Stress tests: Από 10 έως 12 δισ. θα χρειαστούν οι 10-18 τράπεζες που θα αποτύχουν - Πρώτες στη λίστα κινδύνου ιταλικές, αυστριακές
Με επιτυχία αναμένεται να περάσουν τη δοκιμασία των stress tests οι γερμανικές τράπεζες, οι γαλλικές και οι σκανδιναβικές τράπεζες - Ερωτηματικό για τις ισπανικές
H ώρα της κρίσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες έφτασε, καθώς ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests.
Η μεγάλη στιγμή της ανακοίνωσης έχει οριστεί για το μεσημέρι της Κυριακής 26 Οκτωβρίου.
Αναλυτές και διεθνή μέσα δεν αναμένουν μεγάλες εκπλήξεις, πέραν της αποτυχίας κάποιων τραπεζών που θεωρούνται «ύποπτες».
Οι τραπεζικοί αναλυτές προβλέπουν κατά μέσο όρο πως 10 με 18 τράπεζες συνολικά δεν θα καταφέρουν να περάσουν με επιτυχία τη δοκιμασία.
Οι εκτιμώμενες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν για το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 με 12 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις μέσες προβλέψεις, με επιτυχία αναμένεται να περάσουν τη δοκιμασία των stress tests οι γερμανικές τράπεζες, οι γαλλικές και οι σκανδιναβικές τράπεζες.
Ενδεικτικό είναι το τελευταίο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Ηandelsblatt που αναφέρει πως με επιτυχία περνούν τη δοκιμασία των stress tests της ΕΚΤ και οι 24 γερμανικές τράπεζες που συμμετέχουν στη διαδικασία, παρά τις διαρροές των προηγούμενων 24ωρων πως ίσως αποτύχουν στη δοκιμασία οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, η Deutsche Bank και η Commerzbank.
Τα σενάρια για ενδεχόμενη αποτυχία των δύο ισχυρότερων τραπεζών της Γερμανίας τελικώς φαίνεται πως διαψεύδονται.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι προβλέψεις της βρετανικής Royal Bank of Scotland που χαρακτηρίζει κεφαλαιακά ισχυρές τις τράπεζες της Γαλλίας και της Σκανδιναβίας.
Ενδεικτικό είναι και το τελευταίο δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Σκανδιναβίας, η νορβηγική DNB και η σουηδική SEB περνούν με επιτυχία τη διαδικασία των stress tests.

Στην υψηλή ζώνη κινδύνου οι τράπεζες σε Ιταλία, Αυστρία, Πορτογαλία
Όπως προκύπτει από τις τελευταίες συγκλίνουσες εκτιμήσεις, πρώτες στη λίστα κινδύνου για ενδεχόμενη αποτυχία στα stress tests εμφανίζονται οι τράπεζες της Ιταλίας.
Η βρετανική RBS, αλλά και ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποιούν για την αδύναμη κεφαλαιακή επάρκεια των ιταλικών τραπεζών.
Στο επίκεντρο των ανησυχιών βρίσκεται η Banca Monte dei Paschi di Siena, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, καθώς περί τους 8 διαφορετικούς επενδυτικούς οίκους προβλέπουν πως δεν θα περάσει τα stress tests της ΕΚΤ.
Επί της ουσίας, η αποτυχία της Banca Monte dei Paschi di Siena θεωρείται σχεδόν δεδομένη.
Φόβοι όμως εκφράζονται και για άλλες ιταλικές τράπεζες, όπως οι Unione di Banche Italiane, Banco Popolare, Banca Carige, ενώ από τις ανησυχίες δεν ξεφεύγει ούτε η Unicredit.
Ψηλά στον πυραμίδα των ανησυχιών για ενδεχόμενη αποτυχία στα stress tests βρίσκονται και οι αυστριακές τράπεζες.
Αναλυτές της γαλλικής BNP Paribas και της βρετανικής Lloyds θεωρούν πως θα αποτύχουν στα stress tests της ΕΚΤ οι αυστριακές Raiffeisen Bank, AVolksbanken, Oesterreichische Volksbanken.
Φόβοι εγείρονται επίσης για την πορτογαλική Banco Comercial Portugues, αλλά και για την ιρλανδική Permanent TSB.

Ερωτηματικό για τις ισπανικές τράπεζες
Διίστανται οι απόψεις αναλυτών και παραγόντων της αγοράς για τις επιδόσεις των ισπανικών τραπεζών.
Η Fitch προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποτυχίας των ισπανικών τραπεζών στα stress tests, ενώ στον αντίποδα η βρετανική RBS εκφράζει αισιοδοξία για το αποτέλεσμα θεωρώντας πως η διαδικασία αναδιάρθρωσης που συντελέστηκε πρόσφατα έχει ισχυροποιήσει το ισπανικό τραπεζικό σύστημα.
Φήμες περί αποτυχίας της Banco Popular υπάρχουν, ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης