Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο συμβούλιο υπουργών Εμπορίου της ΕΕ ο Ν. Μηταράκης - «Αναγκαία η προστασία των προϊόντων ΠΟΠ»

Στο συμβούλιο υπουργών Εμπορίου της ΕΕ ο Ν. Μηταράκης - «Αναγκαία η προστασία των προϊόντων ΠΟΠ»
Ο κ. Μηταράκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τύχουν ακόμη μεγαλύτερης υπεράσπισης τα προϊόντα προστατευμένης γεωγραφικής ένδειξης
Την αναγκαιότητα προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) που αποτελούν συγκριτικό μας πλεονέκτημα και κληρονομιά, έθεσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ (FAC - Trade) που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη (14-15 Οκτωβρίου).
Κύρια θέματα συζήτησης του συμβουλίου ήταν η αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες επί της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (TTIP), η αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης και των μελλοντικών προοπτικών σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις της Ένωσης με τη Ρωσία και την Ουκρανία, όπως και ο καθορισμός της διαπραγματευτικής στρατηγικής της Ένωσης για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την απλούστευση των διαδικασιών για τις εξαγωγές.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Μηταράκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τύχουν ακόμη μεγαλύτερης υπεράσπισης τα προϊόντα προστατευμένης γεωγραφικής ένδειξης.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «οι χώρες μέλη της Ένωσης δεν πρέπει να υπονομεύουν σε καμία περίπτωση η μία την άλλη», αναφέροντας, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, τις βουλγαρικές εξαγωγές φέτας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και απευθύνοντας έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνετίσει τα κράτη-μέλη που δρουν εκτός εγκεκριμένων ορίων.
Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε διεξοδικά στις διαπραγματεύσεις για την TTIP και στην ανάγκη να μπορέσει να απελευθερωθεί η αμερικανική ναυτιλιακή αγορά, κάτι που θα αποβεί προς όφελος της παραδοσιακά ισχυρής ελληνικής παρουσίας στον τομέα αυτό.
Όσον αφορά, τέλος, τις σχέσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σειρά άλλων οικονομιών, όπως εκείνες των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), από το συμβούλιο της Ρώμης προέκυψε με σαφήνεια ότι οι εμπορικές σχέσεις του μέλλοντος θα πρέπει να βασίζονται, κατά κύριο λόγο, στην αρχή της αμοιβαιότητας, ιδίως με τα κράτη εκείνα τα οποία, τις τελευταίες δεκαετίες, κατάφεραν να επιτελέσουν εντυπωσιακή πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης