Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Αυξημένος αλλά διαχειρίσιμος ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα

Goldman Sachs: Αυξημένος αλλά διαχειρίσιμος ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα
Αβεβαιότητα για τα stress test. Η αντίληψη των επενδυτών ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση από μόνος του, ακόμη και αν κερδίσει τις εκλογές
Αβέβαιο εκτιμά ότι θα είναι το αποτέλεσμα των stress test των ελληνικών τραπεζών, η Goldman Sachs, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογίας σε πιστωτική απαίτηση έναντι του Δημοσίου παράσχει μια "κεφαλαιακή ανακούφιση".
Στην 36σέλιδη ανάλυση της με τίτλο "CEE/Greek banks: Stable environment, weaker recovery momentum" (Κεντρική - ανατολική Ευρώπη/Ελληνικές τράπεζες: σταθερό περιβάλλον, αδύναμη ανάκαμψη) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Goldman Sachs τονίζει ότι τα σχέδια αναδιάρθρωσης βρίσκονται σε αντιδιαστολή των πολιτικών κινδύνων και των καθυστερήσεων στο πλαίσιο σχηματισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η Goldman Sachs υπογραμμίζει την έλλειψη συγκρισιμότητας μεταξύ των μοντέλων αποτίμησης των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών, αποδίδοντας ένα μέρος της αβεβαιότητας σε αυτό το σημείο, καθώς έχουν διαφανεί οι διαφορές ως προς τις παραδοχές και τη μεθοδολογία που ακολουθούν οι ελληνικές τράπεζες.
Τα διαφορετικά αποτελέσματα ενδεχομένως να προκαλέσουν σταδιακή έλλειψη κεφαλαίων σύμφωνα με την προσέγγιση της ΕΚΤ.
Για την διατήρηση της εμπιστοσύνης στον κλάδο, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέσεουν αμέσως σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης, σε περίπτωση που τα stress test δείξουν ότι αυτές απαιτούνται, ακόμη και αν έχουν περιθώριο 15 ημερών.
Το νέο πλαίσιο αναφορικά με την μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε πιστωτική απαίτηση θα προσφέρει ανακούφιση και θα απομακρύνει πιθανούς κινδύνους.
Το συνολικό όφελος από αυτήν την κίνηση είναι περίπου 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 10 δις αυτή τη στιγμή έχουν πλήρως αναγνωριστεί στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό ενσωμάτωσης του 20% από το 2016, η Goldman Sachs εκτιμά ότι τα οφέλη για τους σκοπούς των ασκήσεων της ΕΚΤ είναι περίπου 2-3 δισ. ευρώ.
Στον αντίποδα, η Goldman Sachs επικρίνει την έλλειψη σαφούς προόδου στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Παρά τις προσπάθειες των τραπεζών για τη δημιουργία μονάδων ανάκτησης των επισφαλών απαιτήσεων και μερικές επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις, συνολικά η πρόοδος όσον αφορά τη δημιουργία ενός πλαισίου για την αντιμετώπιση επισφαλιών είναι πολύ περιορισμένη.
Το μόνο θετικό σημάδι είναι η πρόοδος που αναμένεται για τα επιχειρηματικά δάνεια, όπου ένας νέος πτωχευτικός νόμος  μπορεί να υποβληθεί εντός του τρέχοντος έτους (πιθανώς τον Οκτώβριο).
Επίσης, η Goldman Sachs θεωρεί απίθανη την ιδιωτικοποίηση των συμμετοχών του ελληνικού ΤΧΣ στο άμεσο μέλλον, δεδομένης της πολυπλοκότητας των πιθανών συναλλαγών και ενός μεγάλου φάσματος εμπλοκής των ενδιαφερομένων και των αρχών.
Τέλος, αναφορικά με τον πολιτικό κίνδυνο, η Goldman Sachs τον χαρακτηρίζει αυξημένο αλλά ακόμα διαχειρίσιμο.
Οι πρόωρες εκλογές θεωρούνται ότι είναι πιθανές δεδομένης της έλλειψης προόδου για την εκλογή του επόμενου προέδρου.
Η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ψηλά στις δημοσκοπήσεις, αλλά η αντίληψη των επενδυτών ήταν ότι δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση από μόνος του, ακόμη και αν κερδίσει τις εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης