Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 6,9 δισ διαμορφώνεται η μεικτή ζημία στα AQR των ελληνικών τραπεζών – Ποιο το τελικό αποτέλεσμα; - Μάλλον 3-4 δισεκ.

Στα 6,9 δισ διαμορφώνεται η μεικτή ζημία στα AQR των ελληνικών τραπεζών – Ποιο το τελικό αποτέλεσμα; - Μάλλον 3-4 δισεκ.
Η μεικτή ζημία στα AQR είναι η αρχική ζημία χωρίς να περιλαμβάνει τις θετικές παραμέτρους που θα μειώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες...
Στα 6,9 δισεκ. ευρώ διαμορφώνεται με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών και ορκωτών ελεγκτών η συνολική μεικτή κεφαλαιακή ζημία στα AQR asset quality review, δηλαδή στην διαδικασία ελέγχου ενός πολύ μεγάλου δείγματος του μέσου σταθμισμένου ενεργητικού των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Επειδή πολλές φορές υπάρχουν παρερμηνείες κατά τρόπο που δεν θα έπρεπε ακόμη και από θεσμικούς φορείς που δεν δικαιολογούνται να μην γνωρίζουν την διαδικασία θα πρέπει να διευκρινίσουμε τα εξής.
Στα 6,9 δισεκ. έλλειμμα ή ζημία τι σημαίνει;
Σημαίνει ότι από την αποτίμηση των στοιχείων του σταθμισμένου ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών προέκυψαν πρόσθετες ζημίες 6,9 δισεκ. αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι οι τελικές ζημίες 6,9 δισεκ γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται όλα εκείνα τα στοιχεία – τα θετικά για τις ελληνικές τράπεζες – που μειώνουν τις κεφαλαιακές ανάγκες.
Ποια είναι όμως αυτά τα θετικά στοιχεία και πόσο μπορούν να μειώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες;
Tax credit δηλαδή αποτίμηση της αναβαλλόμενης φορολογίας ως πιστωτική απαίτηση.
Συνολικά εκτιμάται ότι το καθαρό κεφαλαιακό όφελος για τον κλάδο διαμορφώνεται 2,2 με 2,3 δισεκ. ευρώ.
Άρα 6,9 δισεκ. -2,2 με -2,3 δισεκ. σημαίνει 4,6 δισεκ. ευρώ.
Επίσης πρέπει να προστεθούν στα θετικά για τις τράπεζες τα πλάνα αναδιάρθρωσης που θα έχουν όφελος – πλην της Finansbank – περίπου 1 δισεκ. ευρώ.
Άρα 4,6 δισεκ. -1 δισεκ. φθάνουμε στα 3,6 δισεκ.
Όμως στα θετικά στοιχεία που θα μειώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών περιλαμβάνονται και τα προ προβλέψεων έσοδα.
Όμως η ΕΚΤ έχει ήδη συμπεριλάβει ορισμένες παραδοχές για τα προ προβλέψεων έσοδα άρα θα πρέπει να προστεθεί ένα ποσό μείον αυτές τις παραδοχές.
Εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να προστεθούν περίπου 700 εκατ ευρώ κατά μέσο όρο καθώς οι απόψεις διίστανται.
Άρα 3,6 δισεκ. που ήταν το υπόλοιπο από την αφαίρεση των θετικών στοιχείων – 700 εκατ καταλήγουμε στα 2,9 δισεκ. ευρώ.
Όμως η διαδικασία των stress tests μόλις ξεκινάει καθώς πάνω σε αυτή την διαδικασία θα πρέπει να προστεθεί και η επίδραση από το δυσμενές σενάριο στην στατική του παραδοχή ή απλά core tier 1 στο 5,5%.
Οι εκτιμήσεις στο θέμα αυτό διίστανται.
Κατά μέσο όρο αναφέρονται σε 800 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ κεφαλαιακή επιβάρυνση.
Δηλαδή 2,9 δισεκ. + 1 δισεκ. φθάνουμε στα 3,9 δισεκ. ευρώ.
Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάσαμε τα στοιχεία είναι υπεραπλουστευμένος αλλά μας δείχνει με ένα απλό τρόπο την διαδικασία αποτίμησης των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες.
Τα 3,9 δισεκ. αποτελεί ένα σενάριο που ασπάζονται πολλοί αλλά αποτελεί ένα σενάριο κεφαλαιακών αναγκών και τίποτε άλλο και βρίσκεται κοντά στο εύρος των 3-4 δισεκ. ευρώ που κατά καιρούς έχουμε παρουσιάσει.
Το www.bankingnews.gr αναφέρει με απόλυτα σαφή τρόπο τα εξής «παρ΄ ότι γνωρίζουμε την ανάλυση αυτή και κατά τράπεζα θα την αποφύγουμε όχι γιατί πρόσφατα είχε στείλει επιστολή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά κυρίως γιατί δεν επιθυμούμε να αποτελέσουμε πηγή ανασφάλειας».
Όμως και αυτό το καταγράφουμε ως επισήμανση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο road show που πραγματοποίησε η Bank of America για τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες εξήχθη το συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία των hedge funds εκτιμούν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα υλοποιήσουν ΑΜΚ λόγω των stress tests.
Πιστεύουμε να ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι της ΕΚ και ταυτόχρονα να διερωτηθούν γιατί τα hedge funds πιστεύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες λόγω των stress tests θα υποχρεωθούν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης