Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δίκαιη αξία για το ελληνικό χρηματιστήριο οι 900-800 μονάδες – Το πολιτικό ρίσκο θα επισκιάσει τα stress tests των τραπεζών

Δίκαιη αξία για το ελληνικό χρηματιστήριο οι 900-800 μονάδες – Το πολιτικό ρίσκο θα επισκιάσει τα stress tests των τραπεζών
Οι πολιτικές εξελίξεις...θα οδηγήσουν το ελληνικό χρηματιστήριο σε πτώση -15% έως -22% από τα τρέχοντα επίπεδα...
Ποιο είναι το δίκαιο fair value του ελληνικού χρηματιστηρίου;
Ποια είναι η δίκαιη αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου;
Για να αποτιμηθεί η πραγματική και δίκαιη αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου θα πρέπει να συνεκτιμηθούν όλοι οι σοβαροί κίνδυνοι που ελλοχεύουν, να ποσοτικοποιηθούν και ποιοτικοποιηθούν και να συνεκτιμηθούν με βάση την βαρύτητα τους.
Με πρακτικούς όρους, οι επενδυτές έχουν να αποτιμήσουν 2 κινδύνους τα stress tests των τραπεζών και το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων κεφαλαίου και βεβαίως η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015.
Στους κινδύνους δεν συμπεριλαμβάνεται το ενδεχόμενο, πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δηλαδή νωρίτερα από τον Φεβρουάριο του 2015, οπότε και λήγει η θητεία του προέδρου της δημοκρατίας, καθώς ο κίνδυνος αυτός εκτιμούμε ότι είναι μηδενικός, η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει να χάσει άπαξ και αρχές του 2015 έχει δρομολογήσει σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο.
Επειδή θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση ισχυρά όπλα τα οποία προετοιμάζει για την μεγάλη μάχη την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015, η πιθανότητα να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές π.χ. τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο είναι μηδενικές.
Άρα λοιπόν στον ορίζοντα υπάρχουν δύο κίνδυνοι
Τα stress tests των τραπεζών που θα ανακοινωθούν 26 Οκτωβρίου ημέρα Κυριακή και η προσπάθεια εκλογής νέου προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015 από την παρούσα βουλή.
Στην αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν θα συμπεριλάβουμε ακόμη τις προσδοκίες κερδοφορίας των τραπεζών για το 2015, τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτύχει η οικονομία αλλά μόνο αυτά τα δύο γεγονότα stress tests και πρόεδρος της δημοκρατίας.
Στα stress tests των τραπεζών η πλειοψηφία των επενδυτών, ξένων οίκων και γενικώς η πλειοψηφία της αγοράς εκτιμάει ότι θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες 3-4 δισεκ. ευρώ.
Σε αυτό το σενάριο που οι τράπεζες υποχρεωτικά θα χρειαστούν αύξηση κεφαλαίου το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να δει μια πτώση 15% με 22% από τα τρέχοντα επίπεδα δηλαδή 900-850 μονάδες.
Το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ δεν θα χρησιμοποιηθεί ούτως ή άλλως, οι τράπεζες θα αναζητήσουν κεφάλαια από τις αγορές, από τα ιδιωτικά κεφάλαια.
Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί διεξοδικά ότι θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες και μάλιστα επισημάνει ότι οι τράπεζες προληπτικά θα πρέπει να λάβουν μέτρα ενίσχυσης των κεφαλαίων τους για λόγους stress tests αλλά και για να προετοιμαστούν και για την αριστερή διακυβέρνηση της Ελλάδος.
Στο ακραίο σενάριο, στο υποθετικό σενάριο που δεν υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου από τις τράπεζες, η άνοδος που θα υπάρξει θα επισκιαστεί από τις πολιτικές εξελίξεις.
Δηλαδή θεωρούμε ότι είτε στο βασικό σενάριο που προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες, είτε σε οποιαδήποτε σενάριο με τα stress tests των τραπεζών αυτά έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Οι αγορές έχουν αποτιμήσει τους κινδύνους των stress tests.
Το βασικό ζήτημα που επηρεάζει σε ποσοστό 70% με 80% την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι το πολιτικό ρίσκο.
Στο βασικό σενάριο η κυβέρνηση παρά τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει για το χρέος και παρά τις πρωτοβουλίες για πρόωρη ολοκλήρωση των μνημονίων δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές και η Ελλάδα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές για να μπορέσει να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 100% βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα και ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων και σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με άλλα κόμματα.
Παρά τις καταστροφολογικές εκτιμήσεις ορισμένων, ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε bank run θα προκαλέσει στις τράπεζες, ούτε στην δραχμή θα επιστρέψει η Ελλάδα, ούτε θα κλονιστούν οι σχέσεις Ελλάδος με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 Ωστόσο μέχρι να ξεκαθαρίσει και αποσαφηνιστεί η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ σε κομβικά ζητήματα, είναι 100% βέβαιο ότι οι αγορές θα επιχειρήσουν να επανατιμολογήσουν την Ελλάδα με χρηματιστηριακούς όρους.
Στην περίπτωση που υπάρξουν πολιτικές ακρότητες, το χειρότερο σενάριο είναι οι 650 μονάδες για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Θα σκεφθούν πολλοί αν στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταφέρει και ξεπεράσει τον σκόπελο της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας και βρει τους 180 βουλευτές τι θα συμβεί;
Σίγουρα οι 650 μονάδες αναιρούνται ως σενάριο καταστροφής.
Ωστόσο οι 800-900 μονάδες θα έχουν επιτευχθεί και η αγορά θα προσπαθήσει να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα.
Όμως ακόμη και στην περίπτωση που βρεθούν οι 180 μοιραίοι βουλευτές, το ερώτημα παραμένει η κυβέρνηση θα είναι ακμαία ή θα σέρνεται λόγω του βάρους της πολιτικής σύγκρουσης που θα ενταθεί μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ;
Εν κατακλείδι η κυβέρνηση με βασικό κορμό την  ΝΔ αργά ή γρήγορα ολοκληρώνει τον πολιτικό της βίο και η νέα κυβέρνηση με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έρχεται.
Οι αγορές, οι επενδυτές αν πιστέψουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φέρει την καταστροφή αλλά θα διαχειριστεί την ελληνική οικονομία από μια ευρωπαϊκή κεντροαριστερή ματιά, τότε είναι 100% σίγουρο ότι η αξία του χρηματιστηρίου θα είναι χαμηλότερη.
Εκτιμούμε ότι την αξία του ελληνικού χρηματιστηρίου θα έχουν σπεύσει τα stress tests βοηθήσει να καθοριστεί δηλαδή αν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες η πτώση στο χρηματιστήριο θα προεξοφλεί και τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις.
Αν δεν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στα stress tests σενάριο σχεδόν μηδενικό, πάλι η αγορά θα υποχωρήσει σε βάθος μηνών όσο πλησιάζουμε στην κορύφωση των σημαντικών πολιτικών εξελίξεων.
Θα επισημάνουμε και μια φράση που επικαλούνται ξένοι και χρηματιστές «οποιαδήποτε άνοδος είναι ευκαιρία για πώληση στο ελληνικό χρηματιστήριο»
Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί τον Νοέμβριο άπαξ και ανοίξει το θέμα βιωσιμότητας του χρέους από οίκους αξιολόγησης Fitch, Moody’s και Standard and Poor’s ίσως επιβεβαιωθούν….αλλά είναι εύλογο ενόψει σοβαρών πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα….οι προσδοκίες να μην είναι αυξημένες.
Μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης θα βοηθήσει την κυβέρνηση στιγμιαία δεν θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης