Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg Bank: Φόβοι για κρυφές ζημιές στις ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω Ουκρανίας

Berenberg Bank: Φόβοι για κρυφές ζημιές στις ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω Ουκρανίας
Αφορμή για να βγει στην επιφάνεια αυτή η ανησυχία στάθηκε το ισχυρό πλήγμα που δέχεται η αυστριακή Raiffeisen Bank
Την ανησυχία τους για «κρυφές» ζημιές στις ευρωπαϊκές τράπεζες, με φόντο την έκθεσή τους σε Ρωσία και Ουκρανία, οι οποίες θα αποκαλυφθούν μέσω των stress tests της ΕΚΤ, εκφράζουν οι αναλυτές της Berenberg Bank.
Αφορμή για να βγει στην επιφάνεια αυτή η ανησυχία, στάθηκε το ισχυρό πλήγμα που δέχεται η αυστριακή τράπεζα Raiffeisen Bank International, λόγω της κρίσης Ρωσίας – Ουκρανίας.
Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε 10% στις 23 Σεπτεμβρίου στο χρηματιστήριο της Βιέννης, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011, καθώς η τράπεζα προειδοποίησε ότι η διαμάχη Ρωσίας – Ουκρανίας, χώρες στις οποίες έχει μεγάλη έκθεση, θα την οδηγήσει σε ζημιές για τη χρήση του 2014.
Σε ανακοίνωσή της η τράπεζα με έδρα τη Βιέννη, αναφέρει ότι θα πρέπει να αυξήσει τις προβλέψεις της για επισφαλή δάνεια το 2014, κατά 15-30%, κυρίως λόγω της δραστηριότητά της στην Ουκρανία, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.
Η Raiffeisen, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Ανατολική Ευρώπη, μετά τη UniCredit SpA, παλεύει να ανταπεξέλθει στις συνέπειες της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, όπως σημειώνει το Bloomberg Businessweek.
Η εξάρτησή της από τη Ρωσία, τίθεται υπό αμφισβήτηση, με φόντο τις κυρώσεις που επέβαλαν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, σε απάντηση της στάσης που τηρεί ο πρόεδρος Vladimir Putin, απέναντι στην Ουκρανία.
Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζες, δήλωσε στους αναλυτές, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ότι η Raiffeisen Bank International είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη και δεν θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου.
Σύμφωνα με τους FT, αναλυτές της Berenberg σχολιάζουν ότι η συγκεκριμένη προειδοποίηση στηρίζει την εκτίμησή τους για «κρυφές» ζημιές σε τράπεζες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες θα αποκρυσταλλωθούν μετά την ολοκλήρωση των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν στα τέλη Οκτωβρίου.
Επίσης, προειδοποίησαν και για άλλες τράπεζες με υψηλή έκθεση στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της βελγικής KBC και των ιταλικών UniCredit και Intesa Sanpaolo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης