Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Τρόπο να περιορίσει τη ζημιά αναζητά η κυβέρνηση - Μείωση 30% ζητά η Ντ. Μπακογιάννη, μέσω των αντικειμενικών αξιών

tags :
ΕΝΦΙΑ: Τρόπο να περιορίσει τη ζημιά αναζητά η κυβέρνηση - Μείωση 30% ζητά η Ντ. Μπακογιάννη, μέσω των αντικειμενικών αξιών
Κερδισμένοι και χαμένοι από τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ
Τρόπους περιορισμού της ζημιάς που υπέστη η κυβέρνηση από το αλαλούμ που επικράτησε σχετικά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), αναζητά η κυβέρνηση.
Το βασικό σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, προβλέπει μείωση του φόρου από το 2015.
Άλλωστε, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάνης, πρότεινε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μέσω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών, ώστε ο πολίτης να φορολογείται επί πραγματικής αξίας.
Ερωτηθείσα αν θα υπάρξει απώλεια εσόδων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι ούτως ή άλλως το υπουργείο Οικονομικών δεν θα εισπράξει αυτά που υπολογίζει, καθώς ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει.

Κερδισμένοι και χαμένοι από τις αλλαγές
Ιδιοκτήτες με οικόπεδα αξίας άνω των 300.00 ευρώ, που επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο και βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης αλλά εκτός αντικειμενικού, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των «διορθώσεων» που έγιναν στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) από τον οποίο δεν έλειψαν και πάλι τα λάθη.
Ο φόρος στις μεγάλες περιουσίες μειώνεται έως και 98%, αφού ο πρόσθετος «πέλεκυς» του συμπληρωματικού φόρου εξαφανίζεται από το «φρέσκο» εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.
Αντίθετα, φορολογούμενοι με… μικρές περιουσίες αντίστοιχα μικρές ήταν και οι «ανάσες» στην φορολογική τους επιβάρυνση που δεν ξεπέρασαν το 15% με 20%.
Αυτά προκύπτουν από τα νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ που αναρτήθηκαν από το βράδυ του Σαββάτου στο ΤΑΧΙSNET και με τα οποία η κυβέρνηση επιχείρησε να λειάνει το «σοκ» που υπέστησαν 1,1 εκατ. ιδιοκτήτες από τα τερατώδη λάθη της αρχικής εκκαθάρισης.
Παρά τις διορθώσεις που έγιναν στα σημειώματα του ΕΝΦΙΑ η σύγχυση παραμένει μεγάλη καθώς δεν ήταν λίγοι οι ιδιοκτήτες που περίμεναν να «τρέξει» από τώρα η μείωση του 20% στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (κενά, ξενοίκιαστα) και όχι από τον Οκτώβριο.
Στους μεγάλους δυσαρεστημένους είναι και όσοι περίμεναν πολύ μικρότερο ποσό οφειλής λόγω της μείωσης στην οποία προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ( Γ.Γ.Δ.Ε) στην φορολογητέα αξία του οικοπέδου. Πιο συγκεκριμένα αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι ενώ στα διορθωμένα εκκαθαριστικά οι τιμές των οικοπέδων είχαν μειωθεί σε σύγκριση με αυτές που αναγράφονταν στα αρχικά, όμως τα ποσά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. παρέμειναν τα ίδια.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα για οικόπεδο εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού συστήματος στο Καρπενήσι το οποίο στο πρώτο εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α., το οποίο εκδόθηκε στις αρχές Αυγούστου, αναγραφόταν ως αξία το ποσό των 43.134 ευρώ και ο φόρος που είχε επιβληθεί ήταν 64,38 ευρώ.
Στο διορθωμένο εκκαθαριστικό η αξία του οικοπέδου έχει μειωθεί στα 27.898 ευρώ αλλά ο φόρος παραμένει στο επίπεδο των 64,38 ευρώ! Σύμφωνα με το φορολογούμενο, με βάση την νέα αξία ο φόρος θα έπρεπε να ήταν περίπου 24 ευρώ.
Αντίστοιχη και η καταγγελία ενός άλλου φορολογούμενου που διαθέτει χωράφι με 15 ελιές στο Χιλιομόδι, αντικειμενικής αξίας το 7.000 ευρώ το 2013. Στο πρώτο εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α., που εκδόθηκε στις αρχές Αυγούστου, η αξία υπολογίστηκε στα 170.000 ευρώ και ο φόρος στα 300 ευρώ.
Στο «διορθωμένο» εκκαθαριστικό η αξία έπεσε στα 27.000 ευρώ, όμως ο φόρος παρέμεινε στα 300 ευρώ!
Πρόκειται για περιπτώσεις που συγκεντρώνουν τις περισσότερες αντιδράσεις των φορολογουμένων. Το υπουργείο Οικονομικών μετά τα όσα προηγήθηκαν με τον ΕΝΦΙΑ έσπευσε να καθησυχάσει τους φορολογούμενους μεταδίδοντας μέσω αρμοδίων πηγών «ότι τούτο μπορεί να είναι οξύμωρο, όμως το φαινόμενο αυτό έχει την εξήγησή του».
Σύμφωνα μες τις ίδιες πηγές «είναι πολύ πιθανό σε ορισμένες περιπτώσεις να έχει μειωθεί η φορολογητέα αξία οικοπέδου, αλλά να μην έχει μειωθεί ο κύριος φόρος διότι το ακίνητο υπάγεται και μετά τη μείωση της αξίας εντός του ίδιου κλιμακίου υπολογισμού του κύριου φόρου. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις σχετικά μικρής μείωσης της φορολογητέας αξίας».
Σε ότι αφορά τη μη διαφοροποίηση ποσών του φόρου για λανθασμένα χαρακτηριστικά αγροτεμαχίων με υπαιτιότητα του φορολογούμενου, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η επανεκκαθάριση αυτή αφορά κατά κύριο λόγο τα οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος, διατηρητέα κτίσματα, ακίνητα στην Κεφαλονιά και τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ν.Π.Δ.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Τα νέα εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν με διορθώσεις στις τιμές για τα οικόπεδα εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού συστήματος αφορούν περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους. Τα δε οικόπεδα για τα οποία έγιναν οι διορθώσεις αφορούν 4.000 οικισμούς που βρίσκονται σε 457 δήμους της χώρας. Πρόκειται για περιοχές για τις οποίες από πολύ νωρίς το σύστημα του ΤΑXIS είχε χτυπήσει «καμπανάκι» προειδοποιώντας για τα εξόφθαλμα «ραβασάκια» που θα παραλάβουν οι ιδιοκτήτες τους. Ο ΕΝΦΙΑ σε αυτά τα οικόπεδα υπολογίστηκε με βάση τις τιμές ζώνης όμορων περιοχών και όχι με βάση τις τιμές που είχε ορίσει τον Ιούνιο του 2013 το υπουργείο Οικονομικών για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) των ετών 2011-2013.
Το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να κάνει το αυτονόητο να επαναφέρει τον φόρος στα κανονικά του επίπεδα, μειώνοντας τον φόρο έως και 98%.
Παρά τη μείωση αυτή ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ παραμένει τσουχτερός αφού προβλέπει την βεβαίωση εσόδων ύψους 3,2 δισ. ευρώ και την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ.
Στο θέμα των «διορθώσεων» τον πρώτο λόγο είχε η τρόικα η οποία στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι επέστησε την προσοχή στην κυβέρνηση να μην υπονομευθεί ο στόχος που έχει τεθεί στο μνημόνιο από την φορολόγηση της συνολικής περιουσίας των Ελλήνων.
Σύμφωνα, εξάλλου με τα όσα ανακοίνωσε η Γ.Γ.Δ.Ε.:
- Στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν είναι πιστοποιημένος χρήστης του TAXISΝΕΤ, θα μπορεί να ενημερώνεται για την οφειλή του (ταυτότητα οφειλής) από το τμήμα Εσόδων οποιασδήποτε Δ.Ο.Υ.
- Στην ιστοσελίδα του TAXISNET, στην οποία βρίσκεται η εφαρμογή του «περιουσιολογίου», έχει προστεθεί μία ακόμα εκτύπωση διαθέσιμη και στα 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίσουν αν έχει «περάσει» στο σύστημα η όποια πληρωμή έχουν κάνει μέχρι τώρα για τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό αφορά όσους κατέβαλαν την πρώτη δόση μέχρι τέλος Αυγούστου ή αργότερα.
Σημειώνεται ότι την επόμενη Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία πληρωμής της 1ης δόσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. Από τον Οκτώβριο ξεκινά, εξάλλου, ο νέος γύρος των διορθώσεων των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α., για όσους δικαιούνται απαλλαγές και για όσους έχουν κάνει λάθη στη συμπλήρωση του Ε9.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης