Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H ΕΚΤ θα ζητήσει νέες ΑΜΚ από τις τράπεζες προληπτικά για κάλυψη της διαφοράς από 5,5% σε 8% ή οριακών κεφαλαίων;

H  ΕΚΤ θα ζητήσει νέες ΑΜΚ από τις τράπεζες προληπτικά για κάλυψη της διαφοράς από 5,5% σε 8% ή οριακών κεφαλαίων;
Στα AQR προκύπτει διαχειρίσιμη ζημία για τις ελληνικές τράπεζες....λόγω νέων προβλέψεων
Μπορεί οι τράπεζες επίσημα να δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τα stress tests, αλλά όλες, στην κυριολεξία όλες οι συστημικές τράπεζες έχουν εκπονήσει σχέδιο δράσης και μελετήσει όλα τα εναλλακτικά σενάρια.
Με βάση τελευταίες πληροφορίες – το bankingnews.gr διαθέτει αναλυτικές πληροφορίες κατά τράπεζα τι εκτιμούν για τις κεφαλαιακές τους ανάγκες με βάση την μεθοδολογία της ΕΚΤ – από μέρος των asset quality review AQR φαίνεται ότι προκύπτουν υπό κάποιες παραδοχές πρόσθετες προβλέψεις 4,75-4,8 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στα AQR θα περιλαμβάνονται δύο σκέλη, κεφαλαιακές ανάγκες και πρόσθετες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.
Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι τα AQR αποτελούν ένα μέρος των stress tests.
Αξίζει να αναφερθεί ότι όπως έχουμε πολλές φορές αναφέρει το πρώτο νούμερο που θα δημοσιευτεί για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι σοκαριστικό γιατί περιλαμβάνει στοιχεία 2013 και στατικό μοντέλο και δυσμενή εκδοχή με core tier 1 στο 5,5% και βασική εκδοχή 8%.
Άρα τα 4,75 με 4,8 δισεκ. δεν αποτελούν το βασικό πρόβλημα γιατί θα συμψηφιστούν με αυξήσεις του 2014, DTA, προ προβλέψεων έσοδα, πλάνα αναδιάρθρωσης κ.α.
Οι βασικές ανησυχίες των τραπεζών όσον αφορά τα stress tests είναι
1)Στο δυσμενές σενάριο πόσο κοντά στο 5,5% θα βρεθούν οι ελληνικές τράπεζες;
Μια από τις 4 συστημικές τράπεζες έχει μελετήσει το σενάριο να βρεθούν οι τράπεζες στο δυσμενές σενάριο κοντά στο 5,5% (αισιόδοξο σενάριο) και αποτιμήσει τον κίνδυνο αυτό με όρους…κεφαλαίων.
2)Αν οι τράπεζες βρεθούν κοντά ή κάτω από το όριο του 5,5% στο δυσμενές σενάριο, υπάρχει ενδεχόμενο η ΕΚΤ να ζητήσει να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ της επίδοσης κάθε τράπεζας στο δυσμενές σενάριο με το 8% που είναι το βασικό σενάριο;
Τι θέλουμε να πούμε με αυτό;
Αν μια τράπεζα εμφανίσει μετά τις ζημίες από τα stress tests και τον συμψηφισμό με τα στοιχεία που θα ωφελήσουν τις τράπεζες ΑΜΚ 2014, πλάνα αναδιάρθρωσης, αναβαλλόμενη φορολογία 6,5% core tier 1 θα ζητήσει η ΕΚΤ να καλυφθεί η διαφορά έως το 8% το βασικό σενάριο για προληπτικούς λόγους ή θα αφήσει τις τράπεζες που έχουν οριακούς δείκτες ή θα τις υποχρεώσει να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου;
Ορισμένοι θα διερωτηθούν;
Μα το 8% είναι το βασικό σενάριο και το 5,5% το δυσμενές σενάριο άρα οι τράπεζες είναι επαρκείς καθώς για να φθάσουν στο 5,5% προϋποθέτει ότι πληρούν ή βρίσκονται κοντά στο βασικό σενάριο του 8%.
 Όμως έλληνες τραπεζίτες δεν αποκλείουν η ΕΚΤ για λόγους περαιτέρω ενίσχυσης των κεφαλαίων των τραπεζών να ζητηθεί να καλύψουν την διαφορά μεταξύ της επίδοσης του δυσμενούς σεναρίου με το 8% που είναι το βασικό σενάριο ή να αυξήσουν τα κεφάλαια τους ώστε να μην διαθέτουν οριακούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Υποσημείωση

Δύο τράπεζες υποστηρίζουν ότι θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες, μια δεν παίρνει θέση και μόνο μια υποστηρίζει ότι δεν θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες τουλάχιστον για την ίδια.
Προφανώς τα προληπτικά μέτρα της Εθνικής με την Finansbank δεν την κατατάσσουν στις τράπεζες που δεν θα χρειαστεί κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης