Τελευταία Νέα
Οικονομία

Απέσυρε ο ΣΥΡΙΖΑ τις τροπολογίες για πετρέλαιο θέρμανσης και δωρεάν ρεύμα - Μανιάτης: Στα 263 εκατ. ευρώ το κόστος

Απέσυρε ο ΣΥΡΙΖΑ τις τροπολογίες για πετρέλαιο θέρμανσης και δωρεάν ρεύμα - Μανιάτης: Στα 263 εκατ. ευρώ το κόστος
Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη το κόστος της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι 263 εκατ. ευρώ
Νέο αλαλούμ δημιουργήθηκε στη Βουλήμ με τις τροπολογίες που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για δωρεάν παροχή ρεύματος σε αδύναμες οικογένειες και την επαναφορά του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του 2011.
Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις τροπολογίες από το νομοσχέδιο για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων «διότι η κυβέρνηση επιβάλλει διαδικασίες που δεν επιτρέπουν άνετη και διεξοδική συζήτηση και αντιμετωπίζει τη Βουλή ως φέουδό της».
Ειδικότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θοδωρής Δρίτσας τόνισε ότι αποτελέι ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάθεση εννέα υπουργικών τροπολογιών στο νομοσχέδιο. Όπως είπε θα επανακατατεθούν, «καθώς είναι δύο τροπολογίες που ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί να γίνει ευρεία συζήτηση».
Νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης εκτίμησε ότι το κόστος της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι 263 εκατ. ευρώ και δήλωσε ότι εκείνος είναι έτοιμος να τις συζητήσει.
«Στην τροπολογία σας ζητάτε η ΔΕΗ να μπορεί να αποκαταστήσει άμεσα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του ΚΟΚ. Και το υπογράφει πρώτος ο κ. Τσίπρας. Μα δεν ξέρετε ότι σε κανένα λογαριασμό, σε καμία σύνδεση του ΚΟΚ δεν έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα; Δεν το ξέρετε αυτό; Πουθενά στην Ελλάδα. Άρα τι μας λέτε; Λέει επίσης, η τροπολογία ότι στους δικαιούχους του ΚΟΚ χορηγείται, ανά οικογένεια, δωρεάν ποσότητα 1.200 κιλοβατώρες. Άκουσα ότι η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι για κόστος 59 εκατ. ευρώ και ζήτησα από τις υπηρεσίες να πάρουν την τροπολογία και να εκτιμήσουν το κόστος. Το κόστος είναι 263 εκατ. ευρώ και ο αριθμός βγαίνει από πολλαπλασιασμό 560.845 δικαιούχων ΚΟΚ που παίρνουν φθηνότερο ρεύμα επί τα τρία τετράμηνα του έτους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης.
«Ο πολλαπλασιασμός βγάζει 263 εκατ. ευρώ. Αναρωτιέμαι τι ακριβώς συμβαίνει και δεν αναρωτιέμαι βεβαίως ποιος θα πληρώσει αυτό το κόστος» είπε ο κ. Μανιάτης.
Τον λόγο ζήτησε στη συνέχεια ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας πως σε σχέση με το οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο και την εξαγγελία της Θεσσαλονίκης, η κοστολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να κάνει με το σύνολο των 560.000 νοικοκυριών που είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο αλλά με 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται στα όρια ακραίας φτώχιας, όχι με 0,42 που είναι το κοινωνικό τιμολόγιο αλλά με το 0,55 που είναι το ανώτερο. Μ΄ αυτή την έννοια βγαίνουν τα 69 εκατομμύρια που είναι επιπλέον κόστος του κοινωνικού τιμολογίου, είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε ότι τα 263 εκατ. ευρώ στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός συνυπολογίζουν το κόστος του κοινωνικού τιμολογίου. «Με αυτή την έννοια, να μην σκιαμαχούμε με αριθμούς αλλά να αντιδικούμε για πολιτικές» πρόσθεσε ο κ. Βούτσης, δηλώνοντας όμως ότι το κόμμα του μπορεί να δώσει όλες τις διευκρινίσεις για την κοστολόγηση της πρότασης και πως υπάρχει παρανόηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από το υπουργείο, την οποία δεν θεωρεί εσκεμμένη.
Την εκτίμηση ότι οι δύο τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το δωρεάν ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού «αποσύρθηκαν σήμερα γιατί θα αποδείκνυαν ότι το δήθεν κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανέκδοτο» εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης