Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

«Αν περάσει η εντύπωση ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests….για να αυξηθεί η αξιοπιστία τους, θα έχουμε πρόβλημα»

«Αν περάσει η εντύπωση ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests….για να αυξηθεί η αξιοπιστία τους, θα έχουμε πρόβλημα»
Τα stress tests πραγματοποιούνται πριν την ανάληψη της εποπτείας των τραπεζών από την ΕΚΤ, αρχές Νοεμβρίου και προφανώς θα είναι αυστηρά…
«Αν περάσει η εντύπωση ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests….για να αυξηθεί η αξιοπιστία τους, θα έχουμε πρόβλημα».
Στην εκτίμηση αυτή προβαίνει κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης, επιβεβαιώνοντας ορισμένες πτυχές της διαδικασίας των stress tests που υλοποιεί η ΕΚΤ και θα ανακοινώσει στις 24 Οκτωβρίου του 2014, ενώ οι τράπεζες θα ενημερωθούν στις 22 Οκτωβρίου του 2014.
Το www.bankingnews.gr είναι από τα ελάχιστα μέσα ενημέρωσης που παρουσίασε αναλυτικότατα όλες τις μεθοδολογίες, τις παραμέτρους, τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα των stress tests.
Δυστυχώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αντί να μας επιβραβεύσει γι’ αυτή την πολύ αναλυτική παρουσίαση όλων των παραμέτρων των stress tests έφθασε στο σημείο να μας μέμφεται.
Π.χ. το πρώτο οικονομικό site εβδομάδες νωρίτερα από τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης παρουσίασε θέματα που σχετίζονταν με το DTA δηλαδή το όφελος που θα προκύψει από την αναβαλλόμενη φορολογία.
Ήταν τέλη Ιουνίου του 2014 όταν παρουσιάσαμε αναλυτικά στοιχεία για το πώς η συνολική αναβαλλόμενη φορολογία ύψους 10,8 δισεκ. θα προσμετρήσει στα κεφάλαια αν θεωρηθεί φορολογική απαίτηση.
Το καθαρό κεφαλαιακό όφελος για τις τράπεζες φθάνει τα 2,8 δισεκ. άπαξ και τα 8 δισεκ. έχουν καταγραφεί στα κεφάλαια και αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ.  
Λόγω των warrants οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μοντέλα τύπου Πορτογαλίας, Ισπανίας ή Ιταλίας αλλά εκδοχές τους.
Τότε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μας ρώτησε πως παρουσιάζουμε τόσο αναλυτικά στοιχεία κατά τράπεζα.
Ήταν θετική είδηση, οπότε δεν χρειαζόταν κάτι παραπάνω.
Αναλύσαμε τα προ προβλέψεων έσοδα για το 2014 και το δυνητικό όφελος από τα πλάνα αναδιάρθρωσης, πάλι κατά τράπεζα.
Ούτε τότε υπήρξε καμία αναφορά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήταν θετική είδηση.
Αναλύσαμε κατά τράπεζα το capital buffer που διαθέτει κάθε τράπεζα σε σχέση με το βασικό 8% και δυσμενές σενάριο 5,5% στο στατικό σενάριο των stress tests.
Το capital buffer στο δυσμενές σενάριο φθάνει τα 19 δισεκ. για τις ελληνικές τράπεζες αλλά ούτε τότε ασχολήθηκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήταν θετική είδηση.
Προσπερνώντας την Επιτροπή Κεφαλαιαγορά που λειτουργεί κατά το δοκούν, επανερχόμαστε στα stress tests.
Η εντύπωση που επικρατεί σε ορισμένους κύκλους είναι «για να αποκτήσουν αξιοπιστία τα stress tests στο πλαίσιο της έξωθεν καλής μαρτυρίας, θα πρέπει κάποιοι να τιμωρηθούν.
Αν τιμωρηθούν οι ελληνικές τράπεζες για να αποκτήσουν αξιοπιστία τα stress tests τότε προφανώς οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πρόβλημα».
Δυστυχώς η εκτίμηση του τραπεζίτη αποτελεί προειδοποίηση εδώ και πολύ καιρό στο www.bankingnews.gr.
Ωστόσο ενώ η ΕΚΤ θα αποτιμήσει το ελληνικό banking με βάση το στατικό σενάριο που έχει και την μεγαλύτερη ουσία οι κίνδυνοι παραμένουν.
Να σημειωθεί δε ότι το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας πρέπει να ψηφιστεί εντός των επόμενων 36 ημερών πριν την δημοσιοποίηση των stress tests.
Ενώ όμως όλοι εστιάζονται στα stress tests, παραβλέπουν τις επιπτώσεις στην κεφαλαιακή διάρθρωση των τραπεζών
1)Από την Βασιλεία ΙΙΙ που θα έχει επίδραση στα κεφάλαια έως 5% με όρους core tier 1
2)Οι αλλαγές που επίκεινται όσον αφορά την πολιτική προβλέψεων για προβληματικά δάνεια με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.
Εξετάζεται να εφαρμοστεί από το 2018 που σημαίνει ενεργοποίηση από το 2016 ίσως και νωρίτερα την διενέργεια προβλέψεων για μελλοντικές ζημίες από προβληματικά δάνεια με επίδραση έως 2,5% στο core tier 1 όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία.
3)Το γεγονός ότι η Eurobank και η Εθνική πρέπει να αποπληρώσουν τις προνομιούχες μετοχές ύψους συνολικά 2,7 δισεκ. ευρώ έως το 2016.


Ποσοστά ιδιωτών μετόχων και core tier 1 στις ελληνικές τράπεζες

Ποσά σε δισεκ. ευρώ

Τράπεζες

Ποσοστό ιδιωτών

Core tier 1 – Απόλυτο μέγεθος

Τρέχον core tier 1

Core tier 1 Βασιλεία ΙΙΙ

Εθνική

42,76%

9,4 δισ

16,2%

11,7%

Πειραιώς

33,07%

9,4 δισ

15,1%

11,8%

Alpha bank

33,64%

8,6 δισ

16,3%

12,2%

Eurobank

64,59%

6,54 ή 5,22 δισ

17,8%

11,2%

Σύνολο

43,51%

33,94 δισ

16,35%

11,72%

Ανάλυση - Επεξεργασία www.bankingnews.gr

Core tier 1 - Είναι ο κυριότερος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας μιας τράπεζας και διαμορφώνεται με βάση το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό RWA

Βασιλεία ΙΙΙ - Το όνομα Βασιλεία προήλθε από 1 από τα 26 καντόνια (γεωγραφικές περιοχές) της Ελβετίας.
Η Βασιλεία ΙΙΙ αποτελεί μια αυστηρότερη εφαρμογή των διεθνών κανόνων που αφορούν τις τράπεζες, τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας.
Οι τράπεζες υποχρεώνονται να διαθέτουν περισσότερα κεφάλαια, να διαθέτουν υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, το μετοχικό κεφάλαιο αυξάνεται στο 7% του ενεργητικού και εισάγεται η έννοια του κυκλικού εποπτικού κεφαλαίου.
Οι τράπεζες σε ανοδικό κύκλο υποχρεούνται να διαθέτουν πρόσθετα κεφάλαια ίσα με το 2,5% του ενεργητικού, τα οποία θα λειτουργούν ως capital buffer.
Ενισχύεται η έννοια της ρευστότητας στο banking, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εμφάνισης εποπτικού arbitrage και σχεδόν εξαλείφεται η μεταφορά ενεργητικού εκτός ισολογισμού, τα κλασσικά παλιά κόλπα, των τραπεζών, ώστε να μειωθούν οι ανάγκες σε κεφάλαια.

Πρώτη ενημέρωση: 08:174, Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης