Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το αιφνίδιο μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Ελληνικό - Πώς οι όροι του διαγωνισμού άλλαξαν υπέρ του Λάτση

Το αιφνίδιο μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Ελληνικό - Πώς οι όροι του διαγωνισμού άλλαξαν υπέρ του Λάτση
«Δεν μπορεί να λέμε ότι υπάρχει μόνο ένας στον πλανήτη που ενδιαφέρεται για το καλύτερο «φιλέτο» της Ανατολικής Μεσογείου»
Το αιφνίδιο μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην υπογραφή σύμβασης του Ελληνικού - που αποκάλυψε χτες το www.bankingnews.gr - με βάση και το σκεπτικό της απόφασης, ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που η πλειοψηφία (κατοίκων, φορέων και αντιπολίτευσης) "φωνάζει" τους τελευταίους μήνες, ότι δηλαδή ο διαγωνισμός του Ελληνικού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης.
Οι χαριστικές διατάξεις υπέρ της Lamda Development και η "προσαρμογή" των όρων του διαγωνισμού προς όφελός της, με στόχο να καταστεί ο μοναδικός υποψήφιος, επιβεβαιώνονται πλήρως και από το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Είναι ενδεικτικό ότι οι δικαστές θεωρούν πως υπάρχουν αντίστοιχες παραβιάσεις στους όρους 2.3, 2.4 και 2.5 της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αφού στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τροποποιηθήκαν οι επίμαχοι δύο όροι ουσιωδώς εκ των υστέρων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από επενδυτές που είχαν ήδη αποκλειστεί. Αυτό, συμφωνα με τους δικαστές, συνιστά παραβίαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αφού δεν επιτρέπουν τροποποίηση ουσιωδών όρων της σύμβασης που περιλαμβάνονται στη δημοσιευμένη πρόσκληση εκδήλωσης, χωρίς ειδική πρόβλεψη που να αναφέρει το ενδεχόμενο τροποποίησης της σύμβασης.
Οι συγκεκριμένοι όροι προέβλεπαν πως το ΤΑΙΠΕΔ θα κρατήσει μειοψηφικό ποσοστό της Ελληνικό ΑΕ ώστε να έχει ανάλογη συμμετοχή στην απόδοση της επένδυσης.
Στην τελική φάση οι όροι άλλαξαν και τώρα προβλέπεται πως το ελληνικό δημόσιο θα λαμβάνει το 30% των κερδών, αλλά μόνο αφού ο επενδυτής του Ελληνικού εξασφαλίσει απόδοση κεφαλαίων 15%.
Και μπροστά σε αυτή την εξέλιξη το ΤΑΙΠΕΔ τηρεί σιγήν ιχθύος, ενώ η Lamda Development σε ανακοίνωση της κάνει λόγω για προσωρινό κώλυμα που θα ξπεραστεί "με την εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου αίτηση ανάκλησης του ΤΑΙΠΕΔ εναντίον της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπως ακριβώς έχει πράξει και σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις αποκρατικοποιήσεων".
Στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν επιτρέπεται να τροποποιούνται ουσιωδώς οι όροι της σύμβασης που περιλαμβάνονται στην δημοσιευμένη πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση, χωρίς ειδική πρόβλεψη που να αναφέρει το ενδεχόμενο τροποποίησης της σύμβασης.
Το θέμα του αποκλεισμού των υποψηφίων από τον διαγωνισμό του Ελληνικού, είχαν κατά επανάληψη θέσει με ερωτήματα στη Βουλή, βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ανέφεραν χαρακτηριστικά:
«Δεν το βλέπει ο ελληνικός λαός ότι αυτό είναι ο ορισμός της διαπλοκής; Κάποιοι μοιράζουν τα... ιμάτια της ελληνικής οικονομίας».
«Δεν μπορεί να λέμε ότι υπάρχει μόνο ένας στον πλανήτη που ενδιαφέρεται για το καλύτερο «φιλέτο» της Ανατολικής Μεσογείου».
Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι ένας εκ των υποψηφίων για το Ελληνικό, που αποχώρησε από το διαγωνισμό σε επιστολή του, τον Φεβρουάριο του 2014, ανέφερε ότι η εταιρεία, σε συνεργασία με τους εταίρους της και τις πιστώτριες τράπεζες, ήταν καθ' όλα έτοιμη να υποβάλλει την προσφορά, αλλά δεν θα το πράξει, καθώς εκτιμά ότι το τελικό σχέδιο της σύμβασης πώλησης των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. εμπεριέχει ασάφειες και ελλιπή στοιχεία.
Συγκεκριμένα, δεν αποσαφηνίζεται το φορολογικό καθεστώς σε αρκετά σημεία, αναφέρονται ανακολουθίες σχετικά με όσα συμφωνήθηκαν με το ΤΑΙΠΕΔ σε προφορικό επίπεδο και σε όσα περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο σύμβασης.
Και άλλοι όμως υποψήφιοι στον διαγωνισμό του Ελληνικού είχαν επικαλεστεί "ασάφειες" οι οποίες μετά την αποχώρηση τους... αποσαφηνίστηκαν!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης