Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβερνητικοί βουλευτές κατά του ΕΝΦΙΑ - Δεν θα ψηφίσει την τροπολογία ο Σηφουνάκης - Στην αντικατάστασή του προσανατολίζεται το ΠΑΣΟΚ

tags :
Κυβερνητικοί βουλευτές κατά του ΕΝΦΙΑ - Δεν θα ψηφίσει την τροπολογία ο Σηφουνάκης - Στην αντικατάστασή του προσανατολίζεται το ΠΑΣΟΚ
Πυκνώνουν οι αντιδράσεις των «γαλάζιων» βουλευτών, αλλά οι πολίτες θα πληρώσουν κανονικά...
(upd3)Αναβρασμός επικρατεί στην κυβέρνηση Σαμαρά, με  αφορμή και πάλι τον ΕΝΦΙΑ και παρά τις βελτιώσεις, στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Νίκος Σηφουνάκης, ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν θα ψηφίσει αύριο την τροπολογία για τον φόρο ακινήτων, προκαλώντας πονοκέφαλο στον Ευάγγελο Βενιζέλο. 
Το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται στην αντικατάσταση του βουλευτή στο γ' Θερινό Τμήμα, με κάποιον άλλο πιο...πρόθυμο να ψηφίσει την τροπολογία, σε μια κίνηση, η οποία εφόσον επιβεβαιωθεί, δεν τιμά ιδιαίτερα την κοινοβουλευτική δημοκρατία. 
Εν τω μεταξύ, τα τελευταία 24ωρα πυκνώνουν και δυναμώνουν οι φωνές και στο εσωτερικό της ΝΔ για το ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος και εν πολλοίς αντισυνταγματικός φόρος.
Ύστερα από τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα μεγάλο λάθος καθώς όπως είπε «το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει φορολόγηση επί μιας ανύπαρκτης αξίας» καθώς είναι λάθος οι αντικειμενικές αξίες αλλά και τις τοποθετήσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Δένδια ότι οι φόροι στα ακίνητα δεν είναι χρήσιμοι και μεσοπρόθεσμα δημιουργούν προβλήματα στην ανάπτυξη της χώρας, σήμερα ήταν η σειρά του βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Ψυχάρη.
Ο κ.Ψυχάρης έκανε λόγο για έναν άδικο φόρο, επεσήμανε ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη και ότι επλήγη το προφίλ του πρωθυπουργού από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ υποστήριξε ότι οι βουλευτές της ΝΔ θέλουν να βοηθήσουν την κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει, εάν δεν έχουν ενημέρωση και δεν διαβουλεύονται με την κυβέρνηση.
Εντωμεταξύ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης χαρακτήρισε «δεύτερο αυτογκόλ της κυβέρνησης» την τροπολογία Χαρδούβελη για τον ΕΝΦΙΑ  ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, ζητώντας από τον υπουργό Οικονομικών να ακούσει ‘πραγματικά την κοινωνία, τους φορείς, κυρίως όμως τους Κυβερνητικούς Βουλευτές».
Στη δήλωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μελετώντας προσεκτικά την τροπολογία του κ. Χαρδούβελη, Υπουργού Οικονομικών, που αφορά στις βελτιώσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, διαπιστώνω ότι, μετά το "1ο αυτογκόλ" που δέχθηκε η Κυβέρνηση μερικές εβδομάδες πριν, (με αφορμή τα λάθη, τις υπερβολές και την ανοργανωσιά των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών), εάν δεν ακούσει πραγματικά την κοινωνία, τους φορείς, κυρίως όμως τους Κυβερνητικούς Βουλευτές και προχωρήσει στην κατάθεση της τροπολογίας ως έχει, χωρίς ουσιαστικές διορθώσεις, φοβούμαι ότι θα υπάρξει και "2ο αυτογκόλ για τη Κυβέρνηση"....»
Σημειώνεται ότι και ο ανεξάρτητος Χρήστος Αηδόνης –που με το ένα πόδι πατά στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ όπου αναμένεται η επανένταξή του- δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τον ΕΝΦΙΑ καθώς όπως είπε στερείται κοινής λογικής δεν απαντά στο πρόβλημα γιατί αρκείται σε οριακές καταστάσεις.

Εκνευρισμός και ένταση στη Βουλή
Σημειώνεται πως χθες 21 «γαλάζιοι» βουλευτές με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη ζήτησαν επί της ουσίας την «αποπομπή» του γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Νίκου Καραβίτη, τον οποίο κατηγορούν ως δημιουργό του ΕΝΦΙΑ ενώ ένταση και εκνευρισμός υπήρξε και στη Βουλή, όπου δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ από τον υπουργό Οικονομικών για τις νέες ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ.
Ενδεικτική ήταν η περίπτωση της βουλευτή της ΝΔ, Άννας Καραμανλή, η οποία έβαλε κατά συμβούλου του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή με αφορμή τον ΕΝΦΙΑ.
Σε σημερινές της δηλώσεις η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Καραμανλή, αφού επιβεβαίωσε το επεισόδιο, τόνισε ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που έφταιξαν.
«Από έναν άνθρωπο που δεν έχει να πληρώσει, δεν μπορεί ζητάμε να πληρώσει κι άλλα. Αυτή είναι η άποψή μου. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και δεν μπορώ να τους αγνοήσω τους ανθρώπους που υποφέρουν» ανέφερε στο «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1» η βουλευτής της ΝΔ Άννα Καραμανλή
«Ζω με τον κόσμο στη Β' Αθήνας όπου εκλέχθηκα κι όχι στο γραφείο μου. Βλέπω ανθρώπους που υποφέρουν, ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν τη δόση του δανείου τους και την ίδια ώρα να πρέπει να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ, η οποία αναφερόμενη στην επίθεση της κατά του συμβούλου του κ.Χαρδούβελη, είπε: «Δεν έχω κάτι προσωπικό με τον κ. Θεοδωρακόπουλο, όμως εκπροσωπεί αυτό που λέμε άκαρδος τεχνοκράτης. Διότι στην περίπτωση που κάποιος ή χάνει το σπίτι του ή θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ, ο κ. Θεοδωρακόπουλος απάντησε ότι φυσικά θα πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ».
Η κ. Καραμανλή παραδέχθηκε ότι ήταν έξαλλη με τη στάση του κ. Θεοδωρακόπουλου και ότι απευθύνθηκε με έντονο τρόπο στον ίδιο: «Δεν ενδιαφέρει τον κόσμο αν εγώ δάκρυσα ή αν είπα "γαλλικά". Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν πρέπει να μας αγνοούν εμάς τους βουλευτές, ούτε τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Την ίδια αντίδραση είχαμε και από τον κ. Καραβίτη, τον εμπνευστή του ΕΝΦΙΑ»
«Ο Χαρδούβελης δεν φταίει. Μόλις τώρα ήρθε. Περιμένουμε όμως να αποδοθούν ευθύνες σ' αυτούς που έφταιξαν. Περιμένουμε να δούμε επίσης και πού βρίσκεται και τι θα γίνει με τον κ. Καραβίτη που ήταν και ο εμπνευστής του ΕΝΦΙΑ» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ.

Ενημέρωση από τον ΥΠΟΙΚ, Γκίκα Χαρδούβελη
Πάντως ενημέρωση για τις τελευταίες ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να υπάρξει σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.
Υπενθυμίζεται ότι στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε αναφέρει πως γνωρίζει ποιος φέρει την ευθύνη για τον ΕΝΦΙΑ.
Οι 21 βουλευτές της ΝΔ έβαλαν στο «στόχαστρο» τους τον κ.Καραβίτη, αλλά όχι τον τότε πολιτικό του προϊστάμενο και νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα που σε τελική ανάλυση είχε και την πλήρη ευθύνη για το υπουργείο Οικονομικών.
Πάντως, ο κ.Χαρδούβελης έχει φροντίσει από την αρχή να κρατήσει αποστάσεις από τον ΕΝΦΙΑ, τονίζοντας ότι η αρχική σύλληψη του ΕΝΦΙΑ δεν ήταν δίκη του.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι Έλληνες πολίτες καλούνται από τα τέλη του μήνα να αρχίζουν να πληρώνουν έναν φόρο (ύψους 2,65 δις ευρώ!) που το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου τον χαρακτηρίζει άδικο και αντισυνταγματικό.
Πρόκειται για τον απόλυτο πολιτικό παραλογισμό.

Πρώτη ενημέρωση: 10:49, Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης