Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Κερδισμένοι και χαμένοι από τα τερτίπια του υπουργείου Οικονομικών - Νέες καθυστερήσεις για τις διορθώσεις

ΕΝΦΙΑ: Κερδισμένοι και χαμένοι από τα τερτίπια του υπουργείου Οικονομικών - Νέες καθυστερήσεις για τις διορθώσεις
Ποιες είναι οι περιοχές της Αττικής που έπεσαν στα μαλακά
Στο... παρά πέντε της εκπνοής της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ στις 30 Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι θα πάρουν τα νέα εκκαθαριστικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων, λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων που σημειώνονται στο θέμα των διορθώσεων και της κατάθεσης στη Βουλή της σχετικής ρύθμισης.
Η διάταξη που επρόκειτο να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα πάει για την επόμενη, εξέλιξη η οποία περιορίζει σημαντικά τα χρονικά περιθώρια για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο να μην προλάβουν να ενημερωθούν οι υπόχρεοι.
Παράλληλα, νέα μέτωπα ανοίγουν για το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή το αλαλούμ που επικρατεί με τις αντικειμενικές και τις άλλες τιμές που έχουν χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό φόρων στα ακίνητα τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Δήμαρχοι σε περιοχές όπου οι αξίες ακινήτων είχαν υπολογιστεί πέρυσι σε υψηλότερα επίπεδα και φέτος αποφασίστηκε να περάσουν οι μειωμένες τιμές, ζητούν επανεκκαθάριση των δηλώσεων ΦΑΠ της τελευταίας τριετίας για αποκατάσταση των λαθών, αν και από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση για τέτοιες αλλαγές.
Πάντως ευνοημένοι από τη νέα εκκαθάριση αναμένεται να βγουν - πέρα από τους περίπου 4.000 οικισμούς - και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε ακριβές περιοχές της Αττικής όπως: ο Μαραθώνας, Μαρκόπουλο, Σπάτα, Κερατέα και Λούτσα, όπου το αντικειμενικό σύστημα αξιών είναι ελλιπές.
Σε ορισμένους οικισμούς αυτών των περιοχών, το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού δεν έχει φτάσει ακόμα, όπως συμβαίνει και με τους 4.000 οικισμούς στην περιφέρεια.
Και ενώ για τα ακίνητα στους οικισμούς τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ήταν «φωτιά», στο Μαραθώνα, το Μαρκόπουλο, τα Σπάτα, την Κερατέα και τη Λούτσα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.
Οι τιμές με τις οποίες υπολογίστηκε φέτος ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις περυσινές τιμές που υπολογίστηκε ο ΦΑΠ.
Αντίστοιχα χαμηλότερες είναι και οι φορολογικές επιβαρύνσεις. Για παράδειγμα σε οικόπεδο 300 τετραγωνικών μέτρων στο Μαραθώνα, το 2013 με τιμές ΦΑΠ η αξία του είχε υπολογιστεί στα 115.000 ευρώ.
Με το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ φέτος, η αξία του ιδίου οικοπέδου προσδιορίστηκε σε 35.000 ευρώ.
Στην πρώτη περίπτωση η αξία του οικοπέδου υπολογίσθηκε με βάση τις τιμές που προέκυπταν από τις τελευταίες αγοραπωλησίες οικοπέδων στην κοντινότερη Δ.Ο.Υ , στη δεύτερη περίπτωση πέρασε η χαμηλότερη τιμή ζώνης του Δήμου.
Το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της διόρθωσης των λαθών, έχει ανακοινώσει ότι θα μετρήσει η «καλύτερη τιμή» για τον φορολογούμενο.
Έτσι, στις συγκεκριμένες περιοχές όπου οι τιμές ΕΝΦΙΑ ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τον ΦΑΠ, τα εκκαθαριστικά δεν θα αλλάξουν προς το χειρότερο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:23 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης