Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΙΙF: O εφιάλτης για την Ευρωζώνη παραμένει - Κίνδυνος πολιτικής κρίσης λόγω της οικονομικής στασιμότητας

ΙΙF: O εφιάλτης για την Ευρωζώνη παραμένει - Κίνδυνος πολιτικής κρίσης λόγω της οικονομικής στασιμότητας
Εστία κινδύνου τα υψηλά ακόμη επίπεδα μόχλευσης των ευρωπαϊκών τραπεζών
Iσχυρό σήμα κινδύνου για το ενδεχόμενο στασιμότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας το προσεχές διάστημα εκπέμπει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), αναλύοντας ταυτόχρονα όλες τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.
"Ο κίνδυνος στασιμότητας είναι ορατός για την Ευρωζώνη", προειδοποιούν οι αναλυτές του IIF, σε νέα ανάλυσή τους, υπό τον τίτλο "Capital Markets Monitor - Pricing for Deflation?", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως υποστηρίζει, εάν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες των διεθνών αγορών για στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, τότε θα ξεκινήσει ένα πλήρως αρνητικό ντόμινο εξελίξεων.
Η κοινωνική αναταραχή είναι δεδομένη και η πολιτική κρίση σχεδόν αναπόφευκτη.
Όσο θα παγιώνεται ο κίνδυνος για στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, τόσο θα αυξάνεται ο φόβος για επιστροφή στην ύφεση.
Οι Ευρωπαίοι θα αρχίσουν να αμφιβάλλουν για την ποιότητα της ζωής τους στο σήμερα και το αντι-ευρωπαϊκό αίσθημα θα βρεθεί εκ νέου στο προσκήνιο.
Άλλωστε το αντι-ευρωπαϊκό αίσθημα αναδείχθηκε ο Νούμερο 1 νικητής των Ευρωεκλογών του περασμένου Μαΐου.
Όσο θα συντηρείται αυτό το αντι-ευρωπαϊκό αίσθημα, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες για την Ευρώπη να εισέλθει σε νέο γύρο απρόβλεπτων οικονομικών και πολιτικών περιπετειών.
Σύμφωνα με το IIF, το πιο πιθανό σενάριο για την Ευρωζώνη είναι εκείνο της απουσίας της ανάπτυξης και του χαμηλού πληθωρισμού, ίσως ακόμη και του αποπληθωρισμού.
Ο κίνδυνος όμως αυτός δεν θα περιοριστεί στα όρια της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Υπάρχουν φόβοι για μετάδοση του "συμπτώματος" της στασιμότητας σε όλες τις οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου, έξω από τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Ευρωπαϊκές τράπεζες και υψηλή μόχλευση
Όπως προειδοποιεί, σε άλλο σημείο της έκθεσής του, το IIF, τα υψηλά επίπεδα μόχλευσης συνεχίζουν να έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Η υψηλή μόχλευση βαραίνει κατά κύριο λόγο τον τραπεζικό δανεισμό αλλά και τις διεθνείς δραστηριότητες των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ωστόσο κανείς δεν θα πρέπει να αγνοήσει πως οι προσπάθειες για απομόχλευση κρίνονται σημαντικές, κυρίως μάλιστα σε ό,τι αφορά τις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Θετικό χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα το γεγονός πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση επέκτασης και εδραίωσής τους σε μεγάλες αγορές, εκτός ευρωπαϊκού εδάφους.
Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει ήδη από το περασμένο έτος, 2013 και συνεχίζεται...

(Πρώτη ενημέρωση: Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 07:48)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης