Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Stress tests - Όλοι επικεντρώνονται στο DTA αλλά παραβλέπουν τους 4 παράγοντες που προκαλούν 8,5 δισ ζημίες στις τράπεζες

Stress tests - Όλοι επικεντρώνονται στο DTA αλλά παραβλέπουν τους 4 παράγοντες που προκαλούν 8,5 δισ ζημίες στις τράπεζες
Οι τράπεζες στα stress tests θα υποστούν ζημίες και θα χρειαστούν κεφάλαια και...η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι οι ανάγκες αυτές όσο το δυνατό να μειωθούν....
Εσχάτως παρατηρείται, όλοι να επικεντρώνονται στο DTA δηλαδή το όφελος που θα έχουν οι τράπεζες από την αναβαλλόμενη φορολογία, τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα υπάρξουν ώστε να προσμετράται στα κεφάλαια αλλά παραβλέπονται οι παράγοντες που θα προκαλέσουν τις μεγάλες ζημίες στις τράπεζες.
Ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν ζημίες στις τράπεζες;
1)Θα προσμετρήσει η ΕΚΤ την  διαφορά μεταξύ των προβλέψεων που έχουν διενεργήσει οι τράπεζες σε σχέση με τα δάνεια που χαρακτηρίζονται NPLs (δηλαδή καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) συγκριτικά με αυτά που η ΕΚΤ θεωρεί δάνεια σε καθυστέρηση δηλαδή μη εξυπηρετούμενα.
Από το σκέλος αυτό οι τράπεζες θα υποστούν ζημία τουλάχιστον 1,5 δισεκ.
2)Θα προσμετρήσει στα αρνητικά προφανώς τα NPLs ως συνολικό ποσό των χαρτοφυλακίων δανείων καθώς και την αύξηση του haircut στα ακίνητα από 40% στο 47%.
Το πακέτο αυτό των παραμέτρων θα ζημιώσουν τις τράπεζες τουλάχιστον 5 δισεκ.
3)Οι παράμετροι των γενικών όρων ΑΕΠ, ανεργία, πορεία NPLs, αποτίμηση εταιρικών δανείων και άλλα θα ζημιώσει τις τράπεζες από 1,5 έως 2 δισεκ.
4)Υπάρχει και η πολιτική παράμετρος των stress tests που δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε αυτή την φάση πόσο θα ζημιώσει τις ελληνικές τράπεζες.
Στα θετικά της αξιολόγησης των stress tests θα προσμετρήσουν.
Α)Από τα πλάνα αναδιάρθρωσης restructuring plan θα είναι 4 δισεκ. αν προσμετρήσουν όλες οι παραδοχές τους.
Η ΕΚΤ δεν έχει διευκρινίσει ακόμη ποιες παραδοχές των πλάνων αναδιάρθρωσης θα λάβει υπόψη.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι δεν θα γίνουν πλήρως αποδεκτά τα πλάνα αναδιάρθρωσης.  
Β)Η ΕΚΤ δέχεται να συμπεριληφθούν και τα προ προβλέψεων έσοδα του 2014 αλλά δεν διευκρινίζεται ποιας περιόδου.
Το καλό σενάριο για τις τράπεζες θα ήταν να δεχθεί τα προ προβλέψεων έσοδα όλου του 2014 αν και δεν αποκλείεται να περιοριστεί στο 9μηνο ή 6μηνο του 2014.
Τα προ προβλέψεων έσοδα του 2014 όλης της χρονιάς εκτιμώνται σε 2 δισεκ. ευρώ.
Γ)Να προσμετρήσει όλη η αναβαλλόμενη φορολογία χωρίς εποπτικό φίλτρο δηλαδή αποδοχή 100% που σημαίνει όφελος 4,4 δισεκ. αλλά καθαρό κεφαλαιακό όφελος 2,3 δισεκ. ευρώ και εφόσον υπάρξει νομοθετική ρύθμιση κατά τα πρότυπα αποδοχής του DTA όπως στην Ισπανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης