Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Εφικτός ο στόχος μείωσης του ελλείμματος της Πορτογαλίας στο -4% - Προσοχή στην αστάθεια ενόψει των εκλογών του 2015

Fitch: Εφικτός ο στόχος μείωσης του ελλείμματος της Πορτογαλίας στο -4% - Προσοχή στην αστάθεια ενόψει των εκλογών του 2015
Θετική εξέλιξη η έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού από το Ανώτατο Δικαστήριο
Την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πορτογαλίας να εγκρίνει τα συμπληρωματικά μέτρα λιτότητας «χαιρετίζει» ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αποτιμά άκρως θετικά την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της ιβηρικής χώρας, κατά την οποία τα έκτακτα μέτρα λιτότητας είναι σύννομα με το Σύνταγμα της χώρας.
Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα μέτρα αποτελούν «αντιστάθμισμα» διάφορων μέτρων, τα οποία κρίθηκαν από τα δικαστήρια ως αντισυνταγματικά.
«Η απόφαση του δικαστηρίου διατηρεί εντός των δημοσιονομικών στόχων την Πορτογαλία» αναφέρει η Fitch.
Βέβαια, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως τα μέτρα λιτότητας, τα οποία αφορούν το δημόσιο τομέα, δύναται να ισχύσουν μόνο για το 2014 και το 2015, καθώς τυχόν επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής τους για το 2016 θα θεωρηθεί ως μη αποδεκτή.
Βάσει της συγκεκριμένης απόφασης, η Fitch εκτιμά πως η Πορτογαλία θα καταφέρει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα κάτω του -4% του ΑΕΠ. Μάλιστα, για το 2015 αναμένει μείωση του ελλείμματος στο -2,7%.
Όσον αφορά το χρέος, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως έως το 2023 θα έχει υποχωρεί στο 110% του ΑΕΠ από 129% του ΑΕΠ σήμερα.
Ωστόσο, η Fitch προειδοποιεί για ακόμη μία φορά την Πορτογαλία, υπερθεματίζοντας τον πολιτικό κίνδυνο, δεδομένης και της εκλογικής αναμέτρησης του Οκτωβρίου του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης