Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Οι οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν, αλλά η κυβέρνηση κωφεύει - Φόβος για υποβάθμιση του χρέους από τους διεθνείς οίκους

Τουρκία: Οι οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν, αλλά η κυβέρνηση κωφεύει - Φόβος για υποβάθμιση του χρέους από τους διεθνείς οίκους
Σε περίπτωση υποβάθμισης του τουρκικού χρέους, οι επενδυτές θα αποχωρήσουν όσο γρήγορα εισήλθαν, προειδοποιεί η Pimco
Οι επενδυτές θα εγκαταλείψουν την Τουρκία, σε περίπτωση που οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν το χρέος της, ενώ υφίστανται πολιτικοί κίνδυνοι για την σταθερότητα της χώρας, προειδοποιεί η Pimco.
Η Τουρκία αντιμετωπίζει άμεσα τον κίνδυνο να χάσει την αξιολόγηση Baa3 του χρέους της από την Moody’s, μόλις ένα χρόνο από την αναβάθμισή του, για πρώτη φορά μέσα  σε είκοσι χρόνια.
Η απόδοση των διετών ομολόγων της αυξήθηκε κατά 111 μονάδες στο 9,36%, τον περασμένο μήνα, δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά την Ουκρανία.
Λόγω της γεωστρατιωτικής της θέσης, η Τουρκία, είναι εκτεθειμένη στις παγκόσμιες αναταραχές, ενώ η ιδιόρρυθμη οικονομική της πολιτική και ο αποπληθωρισμός που συντελείται αυτή την στιγμή, δεν βοηθούν την κατάσταση.  
Και μπορεί μετά την αναβάθμιση οι επενδυτές να έσπευσαν στην αναπτυσσόμενη τουρκική οικονομία, ωστόσο γρήγορη θα είναι και η αποχώρησή τους, σε περίπτωση υποβάθμισης.
Η Morgan & Stanley έχει συμπεριλάβει την Τουρκία στη λίστα «Εύθραυστες Πέντε», οι οικονομίες με την μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν τους ξένους επενδυτές τους.
Η Barclays επισημαίνει ότι μια πιθανή υποβάθμιση δεν θα είναι αμελητέα, καθώς θα σημάνει τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τους δείκτες ομολόγων επενδυτικού βαθμού, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκροή 2 δισ. δολαρίων από τα τοπικά ομόλογα και 5 δισ. δολαρίων από τα ευρωομόλογα.
Η Τουρκία, ωστόσο, δεν φαίνεται να ακούει τις προειδοποιήσεις, καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, οι κίνδυνοι που επισημαίνονται είναι «άσχετοι με την οικονομία», ενώ τονίζει ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί, παρά τις προβλέψεις για αντίθετη πορεία.
Ο καιρός θα δείξει, ποιος τελικά έχει δίκιο…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης