Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σχέδιο απεμπλοκής από το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ αναζητά η κυβέρνηση – Επί τάπητος το σενάριο για 7 δόσεις, έως το Μάρτιο του 2015

tags :
Σχέδιο απεμπλοκής από το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ αναζητά η κυβέρνηση – Επί τάπητος το σενάριο για 7 δόσεις, έως το Μάρτιο του 2015
Γεωργιάδης (ΝΔ): Η κυβέρνηση δεν μπορούσε να φάει περισσότερα αυτογκόλ από τον φόρο ακινήτων
Σχέδιο απεμπλοκής από το φιάσκο με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτητών Ακινήτων αναζητά η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις που προέκυψαν από τα άνευ προηγουμένου λάθη αλλά και την υπέρμετρη φορολόγηση πολλών ιδιοκτητών ακινήτων.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, αν και υποστήριξε πως ο φόρος λειτουργεί, παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να φάει περισσότερα αυτογκόλ, υπογραμμίζοντας πως ο ΕΝΦΙΑ ήταν από την αρχή μπλεγμένο θέμα, νομοθετικά και υπολογιστικά.
Υπό αυτά τα δεδομένα και προκειμένου να μετριάσει τις αντιδράσεις, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται ήδη από αυτήν την εβδομάδα να προχωρήσει σε διορθώσεις στον υπολογισμό του νέου φόρου με απώτερο στόχο αυτές να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Πάντως οι χειρισμοί του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να διευκολύνονται και από την απάντηση της ΕΛΣΤΑΤ προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, βάσει της οποίας – και σύμφωνα με πληροφορίες - ο ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να εισπραχθεί έως και τα τέλη Μαρτίου του 2015 χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα με τα έσοδα του 2014.
Με την τοποθέτηση αυτή, δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να αυξήσει τις δόσεις από τέσσερις που είναι σήμερα σε επτά, γεγονός που αν μη τι άλλο αφενός θα δώσει «ανάσα» στους φορολογούμενους και αφετέρου ενδεχομένως να διασφαλίσει πως η εισπραξιμότητα του φόρου θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Σημειώνεται ότι η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση ασφαλείς απαντήσεις θα υπάρξουν από τις 26 Αυγούστου και μετά, όταν και θα ανοίξει το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής.
Η εμπλοκή πάντως που υπήρξε για ακόμα μια φορά με τον φόρο της ακίνητης περιουσίας έρχεται να καταδείξει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ο συγκεκριμένος φόρος, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση «αγωνίζεται» να βρει έναν δίκαιο και προοδευτικό φόρο, από όταν ήταν τρικομματική.
Οι διαρκείς συνεδριάσεις και τα διαδοχικά «αντάρτικα» των γαλάζιων και των πράσινων βουλευτών επί της ουσίας δεν συνέδραμαν προς μια δίκαιη φορολόγηση.
Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης υποστήριξε σήμερα ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να εισπράττεται από τους δήμους και τις περιφέρειες προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι τους και να ενισχύσουν τις κοινωνικές τους υπηρεσίες, αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να μεταφερθεί η είσπραξη του φόρου από το υπουργείο Οικονομικών σε δήμους και περιφέρειες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης