Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Beta Sec: Θετικά τα αποτελέσματα β' 3μηνου του 2014 για Μυτιληναίο, Μέτκα - Ισχυροποιείται η ρευστότητα, προχωρά η απομόχλευση

Beta Sec: Θετικά τα αποτελέσματα β' 3μηνου του 2014 για Μυτιληναίο, Μέτκα - Ισχυροποιείται η ρευστότητα, προχωρά η απομόχλευση
Η Beta θεωρεί πλήρως εναρμονισμένα με τις προβλέψεις της τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου
Ιδιαιτέρως ικανοποιητικά χαρακτηρίζει η Beta Securities τα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο και το πρώτο εξάμηνο του 2014 ο Όμιλος Μυτιληναίου.
Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, σε ειδική ανάλυση που εξέδωσε, κατά γενική ομολογία το δεύτερο τρίμηνο του 2014 αποτελεί ένα θετικό τρίμηνο, τόσο για τον Μυτιληναίο, όσο και τη Μέτκα.
Η Beta θεωρεί ικανοποιητικά τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, καθώς και πλήρως εναρμονισμένα με τις προβλέψεις της.
Όπως εξηγεί, τα οικονομικά μεγέθη ισχυροποιήθηκαν σημαντικά, με οδηγό τη Μέτκα, αλλά και την ανάκαμψη της αγοράς του αλουμινίου.
"Μεγάλες είναι οι βελτιώσεις που σημειώθηκαν τόσο σε επίπεδα ρευστότητας, όσο και από πλευράς συνέχισης των προσπαθειών για απομόχλευση", εκτιμά η χρηματιστηριακή.
Όπως έχει ήδη αναφέρει από το πρωί το www.bankingnews.gr, σημαντική αύξηση 71% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη για τον όμιλο Μυτιληναίου στο α΄εξάμηνο του 2014 , στα 24,1 εκατ. ευρώ έναντι 14,1 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2014.
Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο όμιλος, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Μυτιληναίος, διαμορφώθηκε στα €653,0εκατ., έναντι € 730,8εκατ. στο α’ Εξάμηνο του 2013.
Η βελτιωμένη επίδοση στους τομείς μεταλλουργίας και EPC οδήγησαν σε αύξηση της τάξης του 12% των λειτουργικών κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε €120,3 εκατ. από €107,7 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2013.
Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε €24,1 εκατ., έναντι €14,1 εκατ. το προηγούμενο έτος παρουσιάζοντας αύξηση 71%.
Ο Τομέας Έργων EPC διατήρησε τη θετική πορεία του α’ τριμήνου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην οικονομική επίδοση του Ομίλου.
Ισχυρό εξάμηνο για τη ΜΕΤΚΑ
Η ΜΕΤΚΑ κατέγραψε κύκλο εργασιών €361,9 εκατ. στο α’ εξάμηνο του 2014, έναντι €289,9εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013, σημειώνοντας αύξηση 25%. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €57,7 εκατ. από €45,3 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2013.
Όπως επισημαίνεται,  η ΜΕΤΚΑ στο εξεταζόμενο διάστημα συνέχισε με επιτυχία την υλοποίηση των συμβάσεων στο εξωτερικό, που είχε αναλάβει το προηγούμενο διάστημα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά το ασταθές περιβάλλον που διαμορφώθηκε στις αγορές της Μ. Ανατολής.
Το επόμενο διάστημα η στρατηγική της ΜΕΤΚΑ προσανατολίζεται αφενός στο άνοιγμα νέων αγορών με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες και αφετέρου στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου έργων της στην Ελλάδα.
Ο Τομέας Μεταλλουργίας & Μεταλλείων του Ομίλου κατέγραψε κύκλο εργασιών €204,8 εκατ., έναντι €224,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013, μείωση που προκλήθηκε από τις αδύναμες τιμές του Αλουμινίου στο LME κυρίως κατά το α’ Τρίμηνο του 2014.
Αντίθετα τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA)παρουσίασαν αύξηση στα €23,7 εκατ., έναντι €15,3 εκατ. στο Α’ Εξάμηνο του 2013, επίδοση που αποτυπώνει την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος «ΜΕΛΛΟΝ» και τη δραστική μείωση κόστους που επέφερε διασφαλίζοντας τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ.
Η ανάκαμψη των τιμών του αλουμινίου, η διατήρηση των Premiums σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και η ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου δημιουργεί θετικές προοπτικές για την επίδοση του Τομέα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν τα εξαγγελθέντα από την Πολιτεία μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία.
Ο Τομέας Ενέργειας κατέγραψε κύκλο εργασιών €90,0εκατ.στο Α’ Εξάμηνο του 2014,έναντι €219,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013,ως συνέπεια της μειωμένης ζήτησης και των ρυθμιστικών αλλαγών στη λειτουργία της αγοράς. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA)διαμορφώθηκαν σε €42,4εκατ. έναντι€48,6 εκατ., σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2013.Το επόμενο διάστημα ο Όμιλος θέτει ως προτεραιότητα τη δυναμική παρουσία της PROTERGIA στη λιανική αγορά και τη συνέχιση των επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ, προσβλέποντας στη σταδιακή ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης