Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία πλήττουν το ΑΕΠ της Ρωσίας - Θα μπορούσε να υποστεί ζημία 100 δισ

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία πλήττουν το ΑΕΠ της Ρωσίας - Θα μπορούσε να υποστεί ζημία 100 δισ
Η ρωσική οικονομία θα αντέξει στις πιέσεις επιμένει η Ρωσία
Δυσοίωνο ήταν το μέλλον της οικονομίας της Ρωσίας, ήδη πριν την επιβολή νέων κυρώσεων από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, ωστόσο οι νέες εκτιμήσεις αναμένονται αναδιαμορφωμένες επί τα χείρω.
Ήδη από την περασμένη εβδομάδα τράπεζες, ειδικοί αναλυτές και οίκοι αξιολόγησης είχαν μιλήσει για επιβράδυνση
της ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας ή και ύφεση, κατά το τρέχον οικονομικό έτος δηλαδή το 2014,
μετά από μια δεκαπενταετία ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης,
που στηρίχθηκε στην αύξηση της κατανάλωσης



Ειδικότερα, η ιταλική UniCredit προέβλεψε ύφεση κατά 0,7% το 2014, ακολουθούμενη από ανάπτυξη 0,8% το 2015, πρόβλεψη, ωστόσο, που αναμένεται να, εκ νέου, αναθεωρηθεί, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Η ίδια η ιταλική τράπεζα είχε αναφέρει, ότι κάθε πρόβλεψη είναι δύσκολη, καθώς από την μία οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο τρέχουν, αλλά και επειδή η ρωσική οικονομία συνηθίζει «να εκπλήσσει ευχάριστα», με την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα της.
Από την άλλη πλευρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), πιο συγκρατημένο, αναθεώρησε την πρόβλεψη, για ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ρωσίας, από 1,3% σε 0,2% για το 2014 και από 2,3% σε 1% το 2015, επικαλούμενο την αυξημένη φυγή κεφαλαίων και την υποτονική επενδυτική δραστηριότητα, που έπληττε τη χώρα, και χειροτέρεψε υπό την απειλή των γεωπολιτικών εντάσεων.
Ο Economist υπολόγισε ότι το πλήγμα που θα υποστούν οι ρωσικές επιχειρήσεις από τις κυρώσεις θα μπορούσε να ξεπεράσει και τα 744 δισ. ευρώ, ενώ ο EU Observer εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας θα χάσει 23 δισ. ευρώ το 2014 (ποσό που αναλογεί στο 1,5% του ΑΕΠ της) και 75 δισ. ευρώ (4,8% του ΑΕΠ της) το 2015.
Τέλος και η Morgan Stanley, θεωρεί ότι η πορεία της ρωσικής οικονομίας, που επιβαρύνεται και από τις κυρώσεις, θα οδηγηθεί σε ύφεση μέχρι το τέλος του 2014, με μόνη ελπίδα να παραμένει η αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Αντιθέτως, η ρωσική πλευρά παραμένει αισιόδοξη, ή τουλάχιστον παρέμενε πριν τις τελευταίες κυρώσεις, με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών, Andrei Belousov, να μιλά για ανάπτυξη της τάξεως του 1%, μεγαλύτερη και από την ανάπτυξη του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2014, όπου σημειώθηκε ενίσχυση 0,9%.
Δήλωσε, μάλιστα, ότι η Ρωσία είναι ικανά προετοιμασμένη να καλύψει τις όποιες ζημιές προκύψουν από την κρίση στην Ουκρανία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, που έχει επιφέρει, αν και παραδέχτηκε ότι πιθανές σαρωτικές κυρώσεις των Δυτικών εναντίον ολόκληρων τομέων της ρωσικής οικονομίας, θα μπορούσαν να επιφέρουν επιβράδυνση 0,2%-0,3% στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, το 2014.
Οι νέες κυρώσεις αφορούν στους τομείς των τραπεζών, της ενέργειας, των όπλων και της ναυτιλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης