Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Αναβάθμισε σε B από CCC την αξιολόγηση της Ελλάδας - Σταθερές οι προοπτικές

DBRS: Αναβάθμισε σε B από CCC την αξιολόγηση της Ελλάδας - Σταθερές οι προοπτικές
Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην κατεύθυνση επίτευξης των δημοσιονομικών της στόχων, γεγονός που εξασφαλίζει τη συνέχιση της στήριξης των Ευρωπαίων εταίρων της
Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Ελλάδας, σε B από CCC προηγουμένως, προχώρησε ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS.
Ταυτόχρονα ο οίκος αναβάθμισε και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, σε R-4 από R-5 προηγουμένως, καθώς και τις προοπτικές (τάση - trend) σε σταθερές, από αρνητικές προηγουμένως.
Η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας αντανακλά την άποψη της DBRS πως ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ και νέων αναδιαρθρώσεων του χρέους (που κατέχουν ιδιώτες) έχει μειωθεί.
Ο οίκος αναγνωρίζει πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην κατεύθυνση επίτευξης των δημοσιονομικών της στόχων, γεγονός που εξασφαλίζει τη συνέχιση της στήριξης των Ευρωπαίων εταίρων της. Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας που επιβραδύνεται και η επιστροφή φέτος στην ανάπτυξη θα στηρίξουν τις προσπάθειες της Αθήνας για τη μείωση του χρέους.
Σύμφωνα με τη DBRS, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ έχει μειωθεί, ενώ έχουν βελτιωθεί και τα κεφαλαιακά τους "μαξιλάρια". Παράλληλα, ορατή είναι πλέον η σταθεροποίηση της καταθετικής βάσης των ελληνικών τραπεζών.
Όπως προσθέτει ο οίκος, μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (εκείνου που βρίσκεται στα χέρια του δημόσιου τομέα) θα μπορούσε να στηρίξει την ανάπτυξη της Ελλάδας, τη βιωσιμότητα του χρέους της και να οδηγήσει σε νέα αναβάθμιση της αξιολόγησής της.
Οι σταθερές προοπτικές της Ελλάδας αντανακλούν τις ενδείξεις σταθεροποίησης και εξισορρόπησης του μακροοικονομικού της περιβάλλον.
Στον αντίποδα, οι κύριες προκλήσεις για την Ελλάδα συνοψίζονται ως εξής:
- Το υπέρογκο δημόσιο χρέος
- Η ανάγκη για πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή
- Η αδυναμία των εξαγωγών
- Τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)
- Tα υψηλά ποσοστά ανεργίας
Αν όλα τα ανωτέρω συνδυαστούν με τη μεταρρυθμιστική κόπωση, τότε δεν αποκλείεται να υπονομευθεί η στήριξη στη συνέχιση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τι είχε αναφέρει στις 7/7 το www.bankingnews.gr:

Δεν αποκλείει η Commerzbank το ενδεχόμενο αναβάθμισης της αξιολόγησης της Ελλάδας από τον καναδικό οίκο DBRS, εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται εδώ πως ο οίκος DBRS αξιολογεί με CCC την Ελλάδα.
"Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι συνθήκες στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί. Η χώρα ετοιμάζεται για νέα έξοδο στις αγορές εντός των ερχόμενων 24ωρων", δηλώνει ο R. Guntermann, στρατηγικός αναλυτής της γερμανικής τράπεζας, εκτιμώντας πως οι λόγοι αυτοί είναι ικανοί να στηρίξουν μια αναβάθμιση της Ελλάδας.
Να σημειωθεί εδώ πως, μπορεί ο DBRS να συνιστά έναν μικρότερο οίκο σε σχέση με τους τρεις ισχυρούς (S&P, Fitch, Moοdy's), ωστόσο οι αξιολογήσεις του χρήζουν πλέον αυξημένης προσοχής.
Υπενθυμίζεται άλλωστε πως επί ευρωπαϊκού εδάφους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει υπόψιν της τις αξιολογήσεις του DBRS, κατά τη διαδικασία καθορισμού των όρων και των κριτηρίων για την αποδοχή εγγυήσεων (collaterals).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης