Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση του ΔΝΤ για την Banco Espirito Santo - Δεν απαιτούνται έκτακτα μέτρα - Καθησυχαστική και η Bank of Portugal

Παρέμβαση του ΔΝΤ για την Banco Espirito Santo - Δεν απαιτούνται έκτακτα μέτρα - Καθησυχαστική και η Bank of Portugal
Παραμένουν ευάλωτες οι πορτογαλικές τράπεζες
Στις ραγδαίες εξελίξεις της Πορτογαλίας παρεμβαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου, με στόχο να καθησυχάσει την έντονη ανησυχία των αγορών.
Με την Banco Espirito Santo να τελεί υπό περιδίνηση, εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής του βραχυπρόθεσμου χρέους μίας εκ των θυγατρικών της,  το ΔΝΤ διαμηνύει πως «το πορτογαλικό τραπεζικό σύστημα είναι αρκετά ισχυρό, προκειμένου να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση».
Παράλληλα, το ΔΝΤ αποσαφηνίζει πως η ομαλοποίηση της κατάστασης στο πορτογαλικό banking δεν χρήζει κρατικής στήριξης ή έκτακτων μέτρων από την πλευρά της ΕΚΤ.
Ωστόσο, το Ταμείο επισημαίνει καταλήγοντας, πως η τρέχουσα κατάσταση αποδεικνύει πως οι εγχώριες τράπεζες της Πορτογαλίας παραμένουν ευάλωτες σε τυχόν κινδύνους.
Την ίδια ώρα, η Bank of Portugal σε ανακοίνωσή της, εξαίρει τη σταθερότητα της Banco Espirito Santo, υπογραμμίζοντας τη φερεγγυότητά της. «Η τράπεζα είναι αρκετά αξιόπιστη και έχει ήδη λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να ανακοπεί η μετάδοση της κρίσης από την Grupo Espirito Santo» συμπληρώνει η ανακοίνωση της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας.

Απειλεί το τραπεζικό σύστημα της ευρωπαϊκής περιφέρειας η πορτογαλική Banco Espirito Santo
Μόλις ένα 24ωρο μετά την αποκάλυψη της αποτυχίας να εξοφλήσει βραχυπρόθεσμο χρέος η Banque Privee Espirito Santo, μονάδα του Spirito Santo Financial Group, τα σημάδια μετάδοσης της κρίσης είναι εμφανή στον τραπεζικό κλάδο της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Η ισπανική τράπεζα Banco Popular Espanol ήδη ανακοίνωσε ότι αναβάλει την έκδοση ομολόγου εξαιρετικά μειωμένης εξασφάλισης, λόγω των εξαιρετικά αρνητικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά.
Η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε ότι δεν πρόκειται περί ακύρωσης, απλώς για μια αναβολή, καθώς οι συνθήκες στην αγορά δεν είναι ευνοϊκές.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:
Σοβαρές παρατυπίες ανακαλύφθηκαν στους λογαριασμούς της πορτογαλικής τράπεζας Espirito Santo International, σύμφωνα με την KPMG, οι οποίες ήλθαν στην επιφάνεια στον απόηχο της είδησης ότι η Banque Privee Espirito Santo, μονάδα του Spirito Santo Financial Group, έχασε την προθεσμία εξόφλησης βραχυπρόθεσμου χρέους.
Η μετοχή της τράπεζας υποχωρεί τώρα κατά 7%, ενώ νωρίτερα υπήρξε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης, καθώς η μετοχή έφτασε να υποχωρεί έως και 17,4%!
Επίσης η Espirito Santo Financial Group, ανακοίνωσε την αναστολή της διαπραγμάτευσής της μετοχής της, η οποία οφείλεται στις «εν εξελίξει δυσκολίες του μεγαλύτερου μετόχου της, την Espírito Santo International S.A.», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Το Χρηματιστήριο της Πορτογαλίας απαγόρευσε προσωρινά το short selling (ανοιχτές πωλήσεις) για τη μετοχή της τράπεζας και της ESFG.
Η τράπεζα Banque Privee Espirito Santo δήλωσε χθες ότι η καθυστέρηση στις πληρωμές ορισμένων χρεογράφων που εκδίδονται από τη μητρική εταιρεία Espirito Santo Ιnternational επηρεάζει "μόνο λίγους πελάτες".
Κάποιοι επενδυτές κλήθηκαν να ανταλλάξουν τα εμπορικά χρεόγραφα τους με μετοχές και με νέους τίτλους μακράς διάρκειας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά έχει τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με τα δημοσιεύματα για τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν και σχετικά με το χρέος που ανταλλάχθηκε με μετοχές, που κυκλοφορούν ευρέως.
Η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας έχει πολλάκις σπεύσει να διαβεβαιώσει ότι η Banco Espirito Santo προστατεύεται από τη μητρική της εταιρεία.
Μάλιστα, έχει τονίσει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης είναι μικρός.
"Η Banco Espirito Santo έχει 'απομονωθεί επαρκώς' από την Τράπεζα της Πορτογαλίας", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις, το κόστος της ασφάλισης των ομολογιακών δανείων της τράπεζας έχει σημειώσει άνοδο 42% αυτή την εβδομάδα.
Μετά την είδηση αυτή, η Moody’s υποβάθμισε σε «Caa2» - δηλαδή κατά τρεις βαθμίδες - την αξιολόγηση της Espirito Santo Financial Group.
Η υποβάθμιση της τράπεζας  αντανακλά την απώλεια της προθεσμίας για την εξόφληση του βραχυπρόθεσμου χρέους. Ειδικότερα, σήμερα έληξε η προθεσμία για την εξόφληση του βραχυπρόθεσμου χρέους της θυγατρικής, Banque Privee Espirito Santo.
Μάλιστα, η Moody’s προειδοποιεί πως η αύξηση των ανησυχιών αναμένεται να κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς η πιστοληπτική ικανότητα της μητρικής Espirito Santo έχει απολεσθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης