Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πηγή κινδύνου για την Πορτογαλία η Banco Espirito Santo - Moody’s: Υποβάθμιση της τράπεζας σε «Caa2» ή κατά τρεις βαθμίδες

Πηγή κινδύνου για την Πορτογαλία η Banco Espirito Santo - Moody’s: Υποβάθμιση της τράπεζας σε «Caa2» ή κατά τρεις βαθμίδες
Στο "Caa2" η αξιολόγηση της πορτογαλικής τράπεζας
(upd)Συνεχίζονται οι αναταράξεις στην πορτογαλική οικονομία, καθώς η Moody’s υποβάθμισε σήμερα σε «Caa2» - δηλαδή κατά τρεις βαθμίδες - την αξιολόγηση της πολύπαθης Espirito Santo Financial Group.
Mε την πορτογαλική τράπεζα να καθίσταται ως μία διαρκής πηγή κινδύνου για την οικονομία, η Moody’s υποβάθμισε σε «Caa2» από «B2» προηγουμένως, την αξιολόγηση της πορτογαλικής τράπεζας.
Η υποβάθμιση της τράπεζας  αντανακλά την απώλεια της προθεσμίας για την εξόφληση του βραχυπρόθεσμου χρέους. Ειδικότερα, σήμερα έληξε η προθεσμία για την εξόφληση του βραχυπρόθεσμου χρέους της θυγατρικής, Banque Privee Espirito Santo.
Μάλιστα, η Moody’s προειδοποιεί πως η αύξηση των ανησυχιών αναμένεται να κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς η πιστοληπτική ικανότητα της μητρικής Espirito Santo έχει απολεσθεί.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, bankingnews.gr
Στα ύψη βρίσκονται οι αποδόσεις των ομολόγων της Πορτογαλίας, ενώ πιέσεις δέχονται και οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στον απόηχο της είδησης ότι η Banque Privee Espirito Santo, μονάδα του Spirito Santo Financial Group, έχασε την προθεσμία εξόφλησης βραχυπρόθεσμου χρέους.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας, ενισχυόταν κατά 16 μονάδες βάσης στο 3,81%, ενώ νωρίτερα έφτασε το 3,91%, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Μαΐου 2014.
«Οι αναφορές για την Espirito Santo προκαλούν αναταραχή στις αγορές», σχολιάζει στο Bloomberg ο Felix Herrmann, αναλυτής της DZ Bank, με έδρα τη Φρανκφούρτη.
«Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αναζήτησης νέου σημείου ισορροπίας για τα επιτόκια της περιφέρειας.
Όπως φαίνεται η διαδικασία θα είναι πιο ευμετάβλητη απ’ ότι είχε αρχικά θεωρηθεί.
Η ρευστότητα είναι χαμηλότερη για τα πορτογαλικά ομόλογα και αυτό τα καθιστά πιο ευάλωτα».
Η μετοχή της Banco spirito Santo SA, δεχόταν ισχυρές πιέσεις της τάξης του 8,5%.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Banque Privee Espirito Santo SA, σημειώθηκε μια καθυστέρηση στις πληρωμές ορισμένων βραχυπρόθεσμων τίτλων χρέους που εκδόθηκαν από την μητρική Espirito Santo International.
Σύμφωνα με την τράπεζα, αυτή η καθυστέρηση επηρεάζει μόνο μια μικρή μερίδα πελατών.
Τα ομόλογα της Banco Espirito Santo, υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά.
Ειδικότερα, τα χρεόγραφα μειωμένης εξασφάλισης (subordinated notes) της τράπεζας, αξίας 750 εκατ. ευρώ, λήξης Νοεμβρίου 2023, υποχώρησαν κατά 4,87 σεντς στο ευρώ στα 88,49 σεντς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης