Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΠΣΕ - Σημαντική πτώση 20,9% των εξαγωγών τον Απρίλιο - Μείωση 5,3% σε επίπεδο 12μήνου

ΠΣΕ - Σημαντική πτώση 20,9% των εξαγωγών τον Απρίλιο - Μείωση 5,3% σε επίπεδο 12μήνου
Η πτώση είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πίσω μόνο από την υποχώρηση του περασμένου Νοεμβρίου -21,5%
Τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση της τελευταίας τριετίας σημείωσαν οι εξαγωγές καθώς η ανοδική αντίδραση του Μαρτίου αποδείχτηκε βραχύβια και δεν συνεχίστηκε τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με τη μηνιαία ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των εκτιμήσεων μηνός Απριλίου της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών μειώθηκε κατά 20,9% στα 2,02 δισ. ευρώ από 2,55 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2013.
Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει μικρότερη υποχώρηση της τάξης του 12,4%%.
Η πτώση είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πίσω μόνο από την υποχώρηση του περασμένου Νοεμβρίου -21,5%, σε σχέση με το Νοέμβριο του 2012.
Να σημειωθεί ότι η υποχώρηση αυτή των εξαγωγών, συσχετίζεται άμεσα με τα περυσινά γεγονότα της Κύπρου, καθώς τον Απρίλιο του 2013 υπήρξε έντονα ανοδική αντίδραση (+13,6%) στην υποχώρηση που είχε καταγραφεί λόγω της κρίσης του Μαρτίου στη γειτονική χώρα, που επηρέασε άμεσα το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας.
Η μεγάλη αυτή υποχώρηση ενέτεινε τους ρυθμούς μείωσης των εξαγωγών και σε επίπεδο 12μήνου, στο 5,3%, σε σχέση με την περίοδο Μάιος 2012-Απρίλιος 2013.
Ειδικά για τον περασμένο Απρίλιο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 29% προς τις Τρίτες Χώρες κατά 5,2% και κατά 11,8% προς τις χώρες της ΕΕ. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών πάντως, οι ελληνικές εξαγωγές επίσης μειώθηκαν τόσο προς τις ευρωπαϊκές χώρες (-11%), όσο και προς τις Τρίτες Χώρες (-15,1%).
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ ξεπερνάει αυτό των Τρίτων Χωρών, τόσο σε επίπεδο συνολικής αξίας εξαγωγών, όσο και της αξίας αυτών, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών.
Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε νέο ποσοστό αναλογίας εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ στο 52,6%, έναντι ποσοστού 47,4% προς τις Τρίτες Χώρες. Η αναλογία αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή και διαμορφώνεται στη σχέση 66,7% υπέρ των χωρών της ΕΕ, έναντι 33,3% των Τρίτων Χωρών.
Από τις 10 μεγάλες κατηγορίες εξαγώγιμων προϊόντων μόλις δυο κλάδοι εμφάνισαν θετική μεταβολή, αυτοί των (+1,5%) και των εμπιστευτικών προϊόντων (+49,8%), ενώ οριακή ήταν η υποχώρηση για τα μηχανήματα (-0,9%), που επιδεικνύουν αντοχές τους τελευταίους μήνες.
Αντίθετα, ξεχώρισαν για την πτωτική τους κίνηση οι κλάδοι των ελαιολάδων (-66,2%), των πετρελαιοειδών (-30,9%), των Τροφίμων-Ποτών (-30,5%) και των βιομηχανικών προϊόντων (-16,2%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης