Τελευταία Νέα
Πολιτική

CEPS - O ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει τη λιτότητα, όχι την Ευρώπη εκτιμά το think tank των Βρυξελλών - Ζητά περισσότερη αλληλεγγύη ο ΣΥΡΙΖΑ

CEPS - O ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει τη λιτότητα, όχι την Ευρώπη εκτιμά το think tank των Βρυξελλών  - Ζητά περισσότερη αλληλεγγύη ο ΣΥΡΙΖΑ
Είναι άδικο και διόλου ακριβές να χαρακτηριστεί ως μήνυμα των Ευρωεκλογών η απόρριψη της Ευρώπης
Τα άδικα συμπεράσματα που έχουν διατυπωθεί για την Ευρώπη, από την επομένη των Ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου μέχρι και σήμερα, επιχειρεί να ανατρέψει το γνωστό think tank των Βρυξελλών, Centre for European Policy Studies (CEPS).
Όπως υποστηρίζει στην τελευταία ανάλυσή του, η αποκωδικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος έχει ήδη στείλει λάθος μηνύματα για την Ευρώπη.
Κάποιος μπορεί να θεωρήσει πως τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες, την Κυριακή 25 Μαΐου, ψήφισαν μαζικά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πράγματι τα αντι-ευρωπαϊκά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα είδαν τα ποσοστά τους να αυξάνονται ραγδαία, κερδίζοντας το ένα πέμπτο των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο είναι εξαιρετικά άδικο και διόλου ακριβές να χαρακτηριστεί ως μήνυμα των Ευρωεκλογών η απόρριψη της Ευρώπης.
Μπορεί οι επικριτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να την κατηγορούν πως έχει απομακρυνθεί πολύ από τους πολίτες της, ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων είναι μεγαλύτερη προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από ότι είναι για τους εθνικούς θεσμούς.
Την ίδια στιγμή, είναι γεγονός πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πολύ μεγαλύτερες εξουσίες - τουλάχιστον στο σκέλος των εγκρίσεων - από ότι έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις. Παρά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και τη βαθιά ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, το πλεονέκτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έναντι των εθνικών κυβερνήσεων παραμένει.
"Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η εξής παράμετρος: Δεν απορρίπτουν όλα τα κόμματα διαμαρτυρίας την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ελλάδα, τη χώρα που βίωσε περισσότερο από όλες τις άλλες την κρίση, η μαζική ψήφος στα αριστερά, αντι-μνημονιακά κόμματα δεν ήταν ψήφος απόρριψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ψήφος απόρριψης της λιτότητας", σχολιάζει, μεταξύ άλλων, το CEPS, φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως προσθέτει το think tank, αυτά τα κόμματα δεν απορρίπτουν την Ευρώπη. Αντίθετα επιθυμούν περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Στην περίπτωση της Ελλάδας η αντι-μνημονιακή ψήφος αποδείχθηκε τόσο ισχυρή γιατί η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να επιβάλλει με αποτελεσματικό τρόπο τις μεταρρυθμίσεις, ώστε η οικονομία να αρχίσει πράγματι να ανακάμπτει...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης