Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Danske Bank: Τα αρνητικά καταθετικά επιτόκια της ΕΚΤ θα βοηθήσουν περισσότερο τις τράπεζες της ευρωπεριφέρειας

Danske Bank: Τα αρνητικά καταθετικά επιτόκια της ΕΚΤ θα βοηθήσουν περισσότερο τις τράπεζες της ευρωπεριφέρειας
Εάν δεν ληφθεί η απόφαση από την ΕΚΤ σήμερα....θα υπάρξει απογοήτευση από την αγορά
Οι τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα είναι από τους μεγάλους κερδισμένους της πιθανής απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αρνητικά επιτόκια, εάν αυτή επιβεβαιωθεί αύριο, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, ένα πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας στην Ευρωζώνη, θα επωφελήσει τις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας μειώνοντας το κόστος δανεισμού και στηρίζοντας τις αποτιμήσεις τους.
Όμως οι αναλυτές της Morgan Stanley προειδοποιούν: Εάν δεν ληφθεί η απόφαση θα προκληθεί απογοήτευση από την αγορά.
Η ΕΚΤ πρέπει να ανακοινώσει ένα πακέτο φθηνών δανείων (όπως τα προγράμματα LTROs), αποδοχής τιτλοποιημένων εγγυημένων δανείων και χαλάρωσης των κανόνων παροχής εγγυήσεων, αναφέρουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.
Οι τράπεζες στην Ιταλία, στην Ισπανία και την Πορτογαλία θα είναι ανάμεσα σε εκείνες που θα επωφεληθούν περισσότερο.
Από τη μεριά του, ο αναλυτής Bomholdt Nielsen της Danske Bank περιέγραψε το φαινόμενο της ρευστότητας σαν μια "καυτή πατάτα", με τους επενδυτές να αποφεύγουν προς στιγμήν τις τοποθετήσεις σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, υπό το φόβο της ζημίας που μπορεί να υποστούν.
Είναι γνωστό ότι οι επενδυτές αναζητούν ομόλογα υψηλής ποιότητας, αλλά και το κυνήγι για τις αποδόσεις τους καθιστά επιρρεπείς σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
Αυτό θα δώσει ισχυρό κίνητρο στις τράπεζες να δανείζουν πιο αδύναμες τράπεζες και θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού στις υπό πίεση χώρες.
Συνολικά, η επίδραση αυτή πρέπει να τονώσει την ανάπτυξη, η οποία τελικά θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό, καταλήγει ο Nielsen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης