Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mπαγκλαντές - «Παγώνει» το κλείσιμο επικίνδυνων εργοστασίων - Δυσαρέσκεια από τα 14 λουκέτα σε βιομηχανίες ένδυσης

Mπαγκλαντές - «Παγώνει» το κλείσιμο επικίνδυνων εργοστασίων - Δυσαρέσκεια από τα 14 λουκέτα σε βιομηχανίες ένδυσης
Eρευνητές που προσελήφθησαν από μεγάλες Δυτικές εταιρείες αρνούνται το κλείσιμο εργοστασίων
«Παγώνει» το κλείσιμο εργοστασίων ενδυμάτων και υποδημάτων που κρίνονται ανασφαλή στο Μπαγκλαντές, καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων όσον αφορά την αντοχή του τσιμέντου που πρέπει να χρησιμοποιείται στις βιομηχανικές μονάδες.
Οι ερευνητές προσελήφθησαν από μεγάλες Δυτικές εταιρείες στον απόηχο της κατάρρευσης του βιομηχανικού κτηρίου Ράνα Πλάζα το 2013, όπου έχασαν τη ζωή τους 1.138 άνθρωποι.
Έως τώρα, η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές έχει κλείσει 14 εργοστάσια με βάση τις συστάσεις των ανεξάρτητων μηχανικών. Ωστόσο, από τον Απρίλιο έχει αρνηθεί να βάλει λουκέτο σε ακόμα έξι μονάδες που έχουν υποδείξει οι ερευνητές, λόγω ενστάσεων όσον αφορά τη δύναμη του τσιμέντου.
«Είναι ένα δύσκολο ζήτημα. Έως ότου λυθεί η διαφωνία για το θέμα του τσιμέντου, δεν πρόκειται να κλείσουμε άλλα πρακτορεία που μας υποδεικνύουν [οι ερευνητές]», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γενικός Επιθεωρητής Εργοστασίων του Μπαγκλαντές.
Τα 14 λουκέτα που έχουν μπει ως τώρα έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους της ισχυρής βιομηχανίας ρούχων και παπουτσιών του Μπαγκλαντές, και έχουν προκαλέσει την απώλεια 10.000 θέσεων εργασίας, με συνέπεια βίαιες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες.
Το Μπαγκλαντές είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενδυμάτων και υποδημάτων στον κόσμο, ενώ ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας έχει αξία 16 δισεκατομμυρίων ευρώ, και είναι ο βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας.
Ωστόσο οι εργοστασιακές μονάδες  έχουν πολύ κακό ιστορικό ασφαλείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης