Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Marketwatch - Μεγαλώνει η «φούσκα» της Ευρώπης καθώς οι αγορές αγνοούν την αντιευρωπαϊκή ψήφο

Marketwatch - Μεγαλώνει η «φούσκα» της Ευρώπης καθώς οι αγορές αγνοούν την αντιευρωπαϊκή ψήφο
Η Ευρώπη πάσχει από μια… παράλογη ευφορία
Η «φούσκα» της Ευρώπης μεγαλώνει, καθώς οι αγορές αγνοούν την αντιευρωπαϊκή ψήφο στις ευρωεκλογές του 2014, υποστηρίζει με άρθρο του στο Marketwatch, o Matthew Lynn.
Όπως σημειώνει, αν αυτό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δεν καταφέρει να καταπολεμήσει το παράλογο αίσθημα ευφορίας στην Ευρώπη, τίποτα δεν θα τα καταφέρει.
Στη Γαλλία, τη χώρα που δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, οι ψηφοφόροι στήριξαν ένα κόμμα το οποίο έχει δεσμευθεί να τα διαλύσει.
Στη Βρετανία, βγήκε πρώτο ένα κόμμα που έχει υποσχεθεί την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην Ισπανία, τα νέα κόμματα που τάσσονται κατά της λιτότητας τα πήγαν πολύ καλά, ενώ στη Γερμανία το αντιευρωπαϊκό κόμμα εξέλεξε ευρωβουλευτές.
Κατά μήκος της Ευρώπης, οι πολιτικοί έκαναν εκστρατεία κατά της στενότερης ενοποίησης που απαιτείται για να αποδώσει το ευρώ, η οποία και απέδωσε.
Μεσοπρόθεσμα, η ευρωζώνη έχει καταστεί ακυβέρνητη, σημειώνει ο αρθρογράφος.
Ωστόσο οι αγορές αδιαφορούν. Οι μετοχές ανεβαίνουν, τα ομόλογα δεν αντιδρούν και οι αποδόσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Φυσικά, ενδεχομένως οι αγορές να έχουν δίκιο – οι εκλογές αποτελούν απλώς μια «φασαρία», χωρίς μακροπρόθεσμη σημασία.
Πιο πειστικό όμως φαντάζει το επιχείρημα ότι εδώ μιλάμε για «φούσκα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Lynn.
Εάν ο ορισμός μιας αγοράς που πάσχει από παράλογη ευφορία είναι αυτή που έχει κλείσει τα αυτιά της σε κακές ειδήσεις, και πιστεύει ότι μόνο ό, τι θέλει να πιστεύει, τότε οι αγορές της ευρωζώνης έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο.
Είναι αδύνατο να χαρακτηριστούν τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών το Σαββατοκύριακο ως οτιδήποτε άλλο εκτός από μια καταστροφή για το ενιαίο νόμισμα.
Οι Γάλλοι πολιτικοί ήταν αυτοί που σχεδίασαν την Ε.Ε. και ήταν ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Mitterrand, αυτό που πίεσε για το ευρώ, ωστόσο οι ψηφοφόροι επέλεξαν το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen, ένα κόμμα που έχει δεσμευτεί για επιστροφή στο φράγκο.
Ανάλογα είναι τα παραδείγματα σε Βρετανία, Ελλάδα και Δανία.
Στη Γερμανία, το ευρωσκεπτικιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία», εξέλεξε ευρωβουλευτές για πρώτη φορά.
Στην Ισπανία, οι ψηφοφόροι τάχθηκαν κατά της λιτότητας, με τα κόμματα του κατεστημένου να υποχωρούν στο 49% από το 81%.
Μπορεί η πραγματική επιρροή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να είναι περιορισμένη, ωστόσο αυτές οι ψήφοι θα μετρήσουν.
Και αυτό γιατί η ευρωζώνη για να επιβιώσει μεσοπρόθεσμα χρειάζεται στενότερη ολοκλήρωση,  πλήρη τραπεζική ένωση, κοινή δημοσιονομική πολιτική, ζητήματα τα οποία οι εθνικές κυβερνήσεις θα διστάσουν να εφαρμόσουν , λόγω των πιέσεων από την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης