Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νomura - Ανυπέρβλητο εμπόδιο η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας - Γρίφος η στάση ΔΗΜΑΡ - ΑΝΕΛ

tags :
Νomura - Ανυπέρβλητο εμπόδιο η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας - Γρίφος η στάση ΔΗΜΑΡ - ΑΝΕΛ
Σε 155 βουλευτές αυξάνεται η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης ΝΔ –ΠΑΣΟΚ
Ανυπέρβλητο εμπόδιο για την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να θεωρεί η Nomura την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στο α΄τρίμηνο του 2015, ωστόσο εκτιμά ότι στον απόηχο της εκλογικής συντριβής ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές, δεν αποκλείεται τα δύο αυτά κόμματα να στηρίξουν την κυβέρνηση, καθώς απεύχονται τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών.
Παράλληλα, ο οίκος εκτιμά ως θετική εξέλιξη για την κυβέρνηση την επίδοση της Ελιάς στις ευρωεκλογές, καθώς οδηγεί σε αύξηση της κοινοβουλευτικής δύναμης της συγκυβέρνησης.
Η Nomura, σχολιάζει αναλυτικά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, σε ανάλυσή της με ημερομηνία 27 Μαϊου 2014 και τίτλο «Ecb; European Elections; Belgium National Elections; Greece».

Αύξηση της κοινοβουλευτικής δύναμης ΝΔ –ΠΑΣΟΚ σε 155 βουλευτές
Μετά τη θετική επίδοση του ΠΑΣΟΚ/Ελιά στις ευρωεκλογές, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, επέστρεψε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον στενό του συνεργάτη, Χρήστο Αηδόνη.
Πλέον το ΠΑΣΟΚ έχει 29 έδρες στη Βουλή.
Επιπλέον, ο Α. Λοβέρδος αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την επιστροφή των Μίμη Ανδρουλάκη και Μάρκου Μπόλαρη, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για τις προθέσεις τους.
Παράλληλα, ο πρώην (και νυν ανεξάρτητος) βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Σταυριανίδης, εκλέχθηκε δήμαρχος στη Λαμία, γεγονός που σημαίνει ότι θα παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα, την οποία θα καταλάβει ο πρώτος επιλαχών, αυξάνοντας την κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος στους 126 βουλευτές.
Συνολικά, η κοινοβουλευτική δύναμη της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα αυξηθεί στους 155 βουλευτές, από 152 προηγουμένως.


Εξελίξεις σε ΔΗΜΑΡ – Ανεξάρτητους Έλληνες
Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, η αδύναμη επίδοση της ΔΗΜΑΡ, αναμένεται να προκαλέσει εσωκομματικές εξελίξεις, όπως αλλαγή ηγεσίας και επαναπροσέγγιση του κυβερνητικού συνασπισμού, κυρίως μέσω του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς.
Σε κάθε περίπτωση οι προοπτικές για στήριξη της κυβέρνησης από τη ΔΗΜΑΡ, κατά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο α΄τρίμηνο του 2015, έχουν αυξηθεί, καθώς πλέον δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών μετά τη συντριβή της στις ευρωεκλογές.
Αντιμέτωποι με αντίστοιχες εξελίξεις βρίσκονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, στη δεξιά πτέρυγα του πολιτικού σκηνικού.
Η επίδοση του κόμματος στις ευρωεκλογές ήταν σημαντικά χαμηλότερη, έναντι των εκλογών του 2012, καθώς έλαβαν ποσοστό 3,5% από 7,5%. Μένει να αποδειχθεί αν το κόμμα του Π. Καμμένου θα ακολουθήσει μια στρατηγική προσέγισης της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως σχολιάζει η Nomura, δεδομένης της έντονης αντιμνημονιακής του στάσης μέχρι σήμερα, είναι δύσκολο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να στηρίξουν την κυβέρνηση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να υπάρξει τουλάχιστον αλλαγή ηγεσίας.

Η ανασυγκρότηση της κεντροδεξιάς θα κρίνει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι στόχος του είναι να αποτραπεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.
Παρά το γεγονός ότι απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, η δήλωση αυτή υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για την ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές, σημειώνει η Nomura.
To χαμηλό ποσοστό της ΝΔ (23%) στις ευρωεκλογές, αποτελεί πηγή ανησυχίας, εκτιμά η Nomura, καθώς καταδεικνύει ότι το κόμμα παραμένει αδύναμο.
Ως εκ τούτου, η ικανότητά της να ανασυγκροτήσει τον ευρύ χώρο της κεντροαριστεράς, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση των επόμενων εθνικών εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση της κοινοβουλευτικής δύναμης της κυβέρνησης ΝΔ –ΠΑΣΟΚ, αποτελεί μια θετική συνέπεια της καλής επίδοσης του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, η οποία ενισχύει την ικανότητα της κυβέρνησης να «περάσει» τα απαραίτητα νομοσχέδια στη Βουλή, στα οποία συμπερλαμβάνονται τα 12 προαπαιτούμενα για την καταβολή των υπό-δόσεων.
Παρά το γεγονός ότι μια σειρά από εξελίξεις εντός των μικρότερων κομμάτων θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιθανότητες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο α΄τρίμηνο του 2015 από το σημερινό κοινοβούλιο, προς το παρόν η Nomura επιμένει στη θέση της ότι το εμπόδιο αυτό είναι ανυπέρβλητο για την κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ, η βασική πρόκληση για τη Νέα Δημοκρατία είναι να ενώσει την κεντροδεξιά,  μετά από μια μάλλον απογοητευτική επίδοση στις ευρωεκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης