Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Erian - Αξιοσημείωτη επιτυχία η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - Δεν είναι απλά μια ψήφος διαμαρτυρίας

El Erian - Αξιοσημείωτη επιτυχία η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - Δεν είναι απλά μια ψήφος διαμαρτυρίας
Οι ανεπαρκείς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν αποκλείεται να προκαλέσουν πρόσθετη ζημιά στα ευρωπαϊκά κράτη
Πολιτικό σεισμό για την Ευρώπη χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της Κυριακής 25 Μαΐου ο Mohamed El Erian, πρώην CEO της Pimco και νυν οικονομικός σύμβουλος της μητρικής της, της Allianz.
Επιχειρώντας μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ο Mohamed El Erian επισημαίνει πως τα συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης θα πρέπει να αντιληφθούν ως πραγματικό σοκ, ως έναν μεγάλο πολιτικό σεισμό, την άνοδο των ποσοστών των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις Ευρωεκλογές και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Γιατί όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν τη δική τους απάντηση στην άνοδο της απήχησης του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος; Όχι γιατί η νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα απειλήσει την ύπαρξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος... Αλλά γιατί οι ανεπαρκείς αποφάσεις - αντιδράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν αποκλείεται να προκαλέσουν πρόσθετη ζημιά - που δύσκολα διορθώνεται - στα ευρωπαϊκά κράτη.
Οι εξελίξεις στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαίες. Σε λιγότερα από δύο χρόνια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πέρασαν από την εποχή του αγώνα κατά της κρίσης στην εποχή της απόλυτης ηρεμίας. Κάποιοι από αυτούς τους ηγέτες όμως τιμωρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή κάλπη. Ο λόγος ήταν ο προφανής: Οι ηγέτες αυτοί τιμωρήθηκαν γιατί απέτυχαν σε αυτά που πράγματι έχουν αξία για τους πολίτες: Στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου.
Υπό το πρίσμα αυτό, τα αντι-ευρωπαϊκά κόμματα σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις στις χώρες που δεν υπάρχει ανάπτυξη. Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι αξιοσημείωτη. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντανακλά μόνο την αποδοχή του κόμματος από τους πολίτες. Αντίθετα, αντανακλά και τη μη αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής που ασκείται στη χώρα.
Όπως προσθέτει στη συνέχεια ο Mohamed A. El-Erian, οι Ευρωεκλογές αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για μια στρατηγική ψήφο διαμαρτυρίας. Μια τέτοια ψήφος θα προκαλέσει τον απαραίτητο θόρυβο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επιτευχθεί η αλλαγή σε ορισμένες από τις πολιτικές που ασκούνται.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν το μήνυμα που έστειλε η ευρωκάλπη και να απαντήσουν σε αυτό. Το μήνυμα είναι μήνυμα ανάπτυξης και μήνυμα αντιμετώπισης της ανεργίας. Το μήνυμα είναι η θωράκιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη.
Όλα αυτά θα επιτευχθούν μόνο μέσα από έναν δρόμο. Τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων ώστε να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης