Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νικητής των εκλογών τα συστημικά κόμματα - Μειοψηφία οι ευρωσκεπτικιστές

Νικητής των εκλογών τα συστημικά κόμματα - Μειοψηφία οι ευρωσκεπτικιστές
Ανησυχητική η άνοδος των ακροδεξιών σε Γαλλία και Μ. Βρετανία
Τα πολλαπλά μηνύματα της ευρωκάλπης επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, αφιερώνοντας το σημερινό της editorial στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.
Βάσει της ανάλυσης της βρετανικής εφημερίδας, η άνοδος των λαϊκιστικών και ευρωσκεπτικιστών δυνάμεων συνιστά φυσιολογική απόρροια της πενταετούς περιόδου λιτότητας.
Παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά εξηγεί, η άνοδος των ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων δεν αποτελεί κόλαφος για την Ευρώπη αλλά για τις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες θα πληγούν περισσότερο από το ανησυχητικό φαινόμενο.
Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο και η Marine Le Pen κατέγραψε τη μεγαλύτερη νίκη από την ίδρυση του κόμματος το 1972. Στη Βρετανία, το Κόμμα Ανεξαρτησίας και ο Nigel Farage ήλθε πρώτος, υπερνικώντας τα τρία συστημικά πολιτικά κόμματα. Στη Δανία το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα και στην Ελλάδα το ακροαριστερό ΣΥΡΙΖΑ επίσης, αναδείχθηκαν νικητές των εκλογών.
Αναμφίβολα, υπερθεματίζουν οι Financial Times, πρόκειται για θρίαμβο των λαϊκιστικών κομμάτων. Ωστόσο, μία αποτίμηση, η οποία αποκωδικοποιεί την ψήφο των Ευρωπαίων πολιτών συνολικά ως πλήρη απόρριψη της Ευρώπης, είναι εντελώς λαθεμένη. Οι ευρωσκεπτικιστές παρά την άνοδο, παρέμειναν μία μικρή μειοψηφία εντός του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεδομένης μάλιστα, της έντασης της οικονομικής κρίσης, το αντι-ευρωπαϊκό αίσθημα αποτυπώθηκε στις κάλπες, αρκετά εξασθενισμένο.
Παράλληλα, συνεχίζουν οι Financial Times, τα συστημικά ευρωπαϊκά κόμματα κατάφεραν επικρατήσουν σε πολλές περιπτώσεις, έναντι των λαϊκιστικών. Στην Ιταλία, ο Matteo Renzi κέρδισε κατά κράτος το Κίνημα 5 Αστέρων του Beppe Grillo. Στη Γερμανία, η Angela Merkel επιβεβαίωσε τη δυναμική της έναντι των αντιπάλων της.
Το πιο ανησυχητικό αποτέλεσμα προέρχεται από τη Γαλλία, καθώς ο θρίαμβος του Εθνικού Μετώπου και η εκκωφαντική ήττα των Σοσιαλιστών δημιουργούν πρόσθετους πονοκεφάλους για τον F. Hollande.
Στη Βρετανία, η νίκη του N. Farage οδηγεί τον David Cameron σε μία ντροπιαστική ήττα, καθώς περιορίστηκε στην τρίτη θέση. Είναι σίγουρο, πως ο Βρετανός πρωθυπουργός θα δεχθεί μία αυξανόμενη πίεση από τους Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές, η οποία θα κορυφωθεί με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στην Ε.Ε.
Επομένως, το αποτέλεσμα σε Γαλλία και Βρετανία συνιστά το επισφράγισμα της ψήφου ανησυχίας των Ευρωπαίων πολιτών, η οποία εδράζεται στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση και στην ασφυκτική εμμονή των Βρυξελλών για δημοσιονομική προσαρμογή.
Βέβαια, καταλήγουν οι Financial Times, παρά την άνοδο, τα λαϊκιστικά κόμματα εξακολουθούν να αποτελούν τη μειοψηφία του ευρωκοινοβουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης