Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεύτερη ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών – Ιρλανδοί και Τσέχοι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες

Δεύτερη ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών – Ιρλανδοί και Τσέχοι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες
Δεν επιβεβαιώθηκε η δυναμική του ολλανδικού λαϊκιστικού κόμματος του Γκ. Βίλντερς, το ποσοστό του οποίου φαίνεται να υποχωρεί
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Παρασκευή, Ιρλανδοί και Τσέχοι προκειμένου να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη δεύτερη ημέρα των διάρκειας τεσσάρων ημερών ευρωπαϊκών εκλογών.
Οι κάλπες στην Ιρλανδία, όπου περί τα 3 εκατ. πολίτες καλούνται να ψηφίσουν, άνοιξαν στις 7 τοπική ώρα, με τη συμμετοχή να εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη εξαιτίας τοπικών εκλογών που λαμβάνουν χώρα ταυτοχρόνως.
Στην Τσεχία, που η ψηφοφορία θα διαρκέσει δύο ημέρες (Παρασκευή και Σάββατο), το τσεχικό κόμμα διαμαρτυρίας ΑΝΟ, του οποίου ηγείται ο δισεκατομμυριούχος Aντρέι Μπάμπις, εκτιμάται ότι θα κερδίσει την πλειονότητα των 21 εδρών που αντιστοιχούν στη χώρα, με τον κυβερνητικό τους εταίρο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (CSSD) να έρχεται πιθανότατα δεύτερο.
Επίσημα αποτελέσματα δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από το βράδυ της Κυριακής, δηλαδή πριν κλείσουν οι κάλπες σε όλες τις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εν τω μεταξύ, στην Ολλανδία που οι ευρωεκλογές πραγματοποιήθηκαν χθες, Πέμπτη, και σύμφωνα με exit poll, το κόμμα του λαϊκιστή Γκερντ Βίλντερς φαίνεται να μην καταγράφει τη δυναμική που αναμενόταν.
Σύμφωνα με αυτό, φαίνεται να λαμβάνει το 12,2% των ψήφων, αρκετά κάτω από το 17% που είχε καταγράψει κατά τις τελευταίες εκλογές του 2009.
Στη Βρετανία, που επίσης οι ευρωεκλογές έλαβαν χώρα χθες, δεν έχουν ανακοινωθεί exit poll, αν και εκτιμάται ότι το κόμμα του Ντ. Φαράζ που επιθυμεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και τον δραστικό περιορισμό της μετανάστευσης, έχει καταγράψει σημαντική ενίσχυση των ποσοστών του, λαμβάνοντας ψήφους τόσο από ψηφοφόρους των Συντηρητικών όσο και των Εργατικών.
Σημειώνεται ότι αύριο, Σάββατο, ψηφίζουν οι πολίτες των Λετονίας, Μάλτας και Σλοβακίας, ενώ την Κυριακή θα προσέλθουν οι πολίτες των υπολοίπων χωρών του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, η συμμετοχή στις ευρωεκλογές εκτιμάται ότι δεν θα είναι πολύ μεγάλη. Υπενθυμίζεται ότι στις αντίστοιχες εκλογές του 2009, είχε διαμορφωθεί μόλις στο 43%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης